KUU SKlad

Radnom akcijom i prigodnim predavanjem zatvorena manifestacija Uskrs u Bakru

Portal Novi list

Foto M. Šegulja

Foto M. ŠeguljaU petak, 19. travnja 2024. u prostorijama KUU Sklad Bakar obilježen je Dan oslobođenja Bakra, uz prigodno predavanje prof. Bore Štrbca pod naslovom „Bakarski kraj u završnim operacijama riječko-tršćanske bitke”.


Predavanje je organizirala Udruga Slad u suradnji s Udrugom Bakarska gospoda i kapitani. Prof. Štrbac u svom je nadahnutom predavanju podrobno opisao bitku (travanj i početak svibnja 1945. godine) i događanja koja su joj neposredno prethodila.


Jedna od najžešćih bitaka


Povjesničari se slažu da se radilo o jednoj od najžešćih bitaka Drugoga svjetskog rata u vojnom, taktičkom i političkom pogledu. Bit operacije bila je da se oslobode anektirani dijelovi hrvatskog i slovenskog teritorija koje su zauzeli Talijani nakon završetka Prvoga svjetskog rata.

Bitka je završena oslobođenjem dijela anektiranih područja Istre i Slovenije kao i Rijeke, a u njoj su sudjelovali brojni domaći stanovnici kao pripadnici 13. primorsko-goranske udarne divizije i 43. istarske divizije.


U samoj okolici Bakra najžešće bitke vodile su se za Crni Vrh kod Praputnjaka, Vojsko kod Kukuljanova i draški Rebar na kojima su položaje držali Nijemci i ostaci talijanskih fašističkih snaga. U tim bitkama život za slobodu dao je velik broj mladih ljudi s ovog područja.


Predavanjem o Riječko-tršćanskoj bitci dostojno je obilježen ovaj važan dan, Dan oslobođenja i pobjede nad nacifašizmom, kojeg se s ponosom prisjećaju svi slobodoljubivi stanovnici Grada Bakra.


Spomenimo da je udruga Bakarska gospoda i kapitani položila cvijeće na spomenik Palim borcima u sjećanje na Dan oslobođenja Bakra.


Bakarski volonteri u akciji


Sljedeći dan, u subotu 20.04.2024., bakarski volonteri okupili su se na jednoj od obnovljenih bakarskih šetnica – šetnici Potok, kako bi zatvorili manifestaciju Uskrs u Bakru i obilježili dan planeta Zemlje.Veliki angažman složnih volontera iz neprohodne šikare stvorio je ovu prelijepu trasu uz bakarski Potok. Akcija je počela 2018. godine na inicijativu KUU Sklad oko koje se okupio veliki broj volontera koji kontinuirano održavaju šetnicu i obogaćuju je sadnicama doniranim od strane udruga iz Bakra i šire – ove godine sadnice su posadili članovi Udruge Bakarska gospoda i volonteri Pomorske škole Bakar.


Udruga Bakarska Gospoda, Udruga umirovljenika Grada Bakra, Bakarska straža, Bakarska žena i DND Bakar uvijek su spremni dati ruku da bi ovaj komadić bakarskog raja bio dostupan i lijep. Uz šetnicu je postavljen i roštilj, kamene klupe i stol, a uz sam put, nekoliko klupica na kojima možete odmoriti uz šum potoka i cvrkut ptica. Podsjetimo se da je volonterski centar Bakar++ do sata iznjedrio četiri dobitnika nagrade Volonter godine PGŽ.


Nakon radne akcije, volonterke Ženskog zbora Sklad posjetile su Dom za starije osobe Ana na Mavrincima i pjesmom razonodile štićenike doma te uljepšavala proslavu 95- og rođendana drage gospođe Franke!