Poziv DORH-u

Radnička fronta: Kako diplomirani kriminalist može voditi službu za tehničke poslove riječkog KBC-a

Damir Cupać

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Kako to da rukovoditelj tehničke službe može biti diplomirani kriminalist, odgovor je jednostavan - kako bi natječaj odgovarao isključivo određenom kandidatu, rekla je Dubravka KovačevićRIJEKADubravka Kovačević iz Radničke fronte ispred ulaza u riječku Polikliniku ukazala je moguće nezakonito pogodovanje koje se dogodilo u KBC-u Rijeka, a riječ je o izboru rukovoditelju službe za tehničke poslove, koje ide prvenstveno na štetu radnika u zdravstvu koji su tijekom ove pandemije izloženi ogromnoj količini posla i stresa dok se njihovi šefovi igraju nepoštenog kadroviranja.


Mijenjaju se uvjeti


– Upravno vijeće KBC-a Rijeka 31. srpnja 2020. godine, kojem je predsjednik aktualni tajnik Ministarstva zdravstva, Željko Plazonić, donosi izmjene i dopune pravilnika o unutarnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta, tako da se uvjeti za rukovoditelja službe za tehničke poslove mijenjaju.


Dok je prethodno bilo riječ o VSS tehničkog usmjerenja, uvjeti se mijenjaju na VSS tehničkog ili srodnog usmjerenja. Mjesec dana kasnije objavljuje se interni natječaj za rukovoditelja službe za tehničke poslove u kojem se traži kandidat s VSS tehničkog usmjerenja.
Na natječaj se javlja kandidat koji je prethodne četiri godine uspješno i bez primjedbi obavljao taj posao i koji je ispunjavao sve navedene reference. Tjedan dana nakon zatvaranja natječaja, 14. rujna 2020. godine, poništava se cijeli natječaj.


Razlog poništenja natječaja leži u tome što prilikom izmjene sistematizacije radnih mjesta 31. srpnja 2020. godine nije uvršteno da kandidat za navedeni posao rukovoditelja službe za tehničke poslove smije biti i VSS društvenog usmjerenja, a ne samo tehničkog.


Stvar postaje zanimljivija


Poništenjem prvotnog natječaja pokazala se jasna namjera da se nezakonitim pogodovanjem zaposli ciljanog kandidata, diplomiranog kriminalista, Željka Bakovića. Stvar sada postaje još zanimljivija.


Na prvotnom natječaju koji je kasnije poništen, taj isti Željko Baković se nije ni javio, navela je Kovačević. Dodala je da su 23. rujna 2020. godine donesene nove izmjene i dopune sistematizacije radnih mjesta u KBC Rijeka.


– Ovom prilikom se za posao rukovoditelja traži ne samo da kandidat mora imati VSS tehničkog usmjerenja, već i VSS društvenog usmjerenja. Sada je pak određen uvjet da kandidat ima VSS, ali ne svih društvenih usmjerenja, već da to mora specifično biti baš diplomirani kriminalist.


Kako to da rukovoditelj tehničke službe može biti diplomirani kriminalist, odgovor je jednostavan – kako bi natječaj odgovarao isključivo određenom kandidatu. Krajem rujna 2020. godine otvara se novi interni natječaj na koji se javlja kandidat koji je i u prethodnom mandatu od četiri godine obavljao ovaj posao kao i Željko Baković, diplomirani kriminalist.


Kako najveću investiciju u zdravstvu vodi kriminalist


Međutim, sada je odabran Željko Baković koji dobiva rješenje 15. listopada 2020. godine. KBC Rijeka kao i svaka javna služba ima katalog radnih mjesta u kojem su popisana radna mjesta i potrebna zvanja. Ako je potrebno novo zvanje, mora se dobiti odobrenje ministarstva.


Međutim, do 26. veljače 2021. godine katalog poslova nije sadržavao diplomiranog kriminalista. Dakle, Željko Baković je radio četiri mjeseca na mjestu rukovoditelja Službe za opće i tehničke poslove unatoč tome što KBC nije imao to zvanje u svom katalogu poslova.


Tek je tada u katalog poslova uključen diplomirani kriminalist bez propisane procedure odobrenja Ministarstva. Željko Baković, diplomirani kriminalist, postavljen i za predstavnika naručitelja u gradnji nove bolnice na Sušaku i sva komunikacija s izvođačima radova ide upravo preko njega.


Dakle, jednu od najvećih investicija u zdravstvu u RH, vrijednu milijardu kuna, vodi diplomirani kriminalist. Ovo nažalost nije jedini izolirani slučaj.


Zato pozivamo DORH da istraži cijeli slučaj zbog sumnje na kršenje članka 291. Kaznenog zakona i ustanovi postoje li kakve interesne zbog kojih je prvotni natječaj poništen i zbog kojeg su kasnije promijenjeni uvjeti kako bi dobio navedeni posao rukovoditelja tehničke službe, zaključila je Kovačević.