Prijave do 30. rujna

RADAЯ U CTK Rijeka besplatna izobrazba asistenata u provedbi EU projekata

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Riječ je o besplatnom programu intenzivnog osposobljavanja 16 dugotrajno nezaposlenih osoba srednje stručne spreme, a polaznici će steći i prezentacijsko-komunikacijske vještine, informatička i znanja poslovnog engleskog jezikaRIJEKA – Hrvatskoj nedostaje 2700 stručnjaka za povlačenje sredstava iz strukturnih i investicijskih EU fondova, pokazalo je istraživanje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.


U dovoljnoj mjeri prijeko potrebnih stručnjaka nemaju čak ni one organizacije koje su jako uspješne u povlačenju sredstava. Edukacije za navedeno zanimanje nisu jeftine i često ne uključuju rad na takozvanim mekim transverzalnim vještinama polaznika kakve su prezentacijsko-komunikacijske vještine, rad na motivaciji, informatičko ili znanje poslovnog engleskog jezika.


Na te potrebe, kao i na potrebu da se dugotrajno nezaposlene osobe povežu s potencijalnim poslodavcima, Centar tehničke kulture Rijeka nastoji odgovoriti projektom RADAЯ koji počinje s drugim ciklusom edukacija, a za koji su prijave otvorene do 30. rujna.
– Radar u drugom ciklusu provodi besplatan program intenzivnog osposobljavanja 16 dugotrajno nezaposlenih osoba srednje stručne spreme iz Primorsko-goranske županije za radno mjesto projektnog asistenta u provedbi EU projekata.


Polaznici edukacije osim verificiranog programa iz projektnog menadžmenta za projektnog asistenta izrade i provedbe EU projekata sudjelovat će u poslovno-organizacijskim te komunikacijsko-motivacijskim radionicama, informatičkim radionicama, a po uspješnom polaganju završnog ispita steći međunarodno priznatu Europsku računalnu diplomu (ECDL).


Osim što će biti osposobljeni za asistente u provedbi projekata, steći će i druge vještine kao što su prezentacijsko-komunikacijske, informatička znanja i znanja poslovnog engleskog jezika.


Sudjelovat će i u studijskim posjetima lokalnim organizacijama koje uspješno provode europske i međunarodne projekte te organizacijama donositeljicama i provoditeljicama politika. Polaznicima se osiguravaju troškovi prijevoza na edukaciju te obrok svaki dan za vrijeme trajanja edukacije, ističu u CTK-a.


U program se mogu uključiti dugotrajno nezaposlene osobe, odnosno mladi do 29 godina koji su nezaposleni duže od šest mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene duže od dvanaest mjeseci, hrvatski državljani koji svoj status potvrđuju iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili, ukoliko nisu u evidenciji HZZ-a, potpisivanjem izjave o statusu nezaposlenosti i zapisom o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.


Osim toga, važno je ispuniti prijavu uz koju je potrebno priložiti navedene potvrde i/ili izjavu, zatim prijavnicu te životopis i kopiju osobne iskaznice.


Stroga selekcija kandidata


Selekcija kandidata provest će se kroz dva kruga – provjeru dokumentacije i odabir evaluacijskog odbora te psihološko testiranje koje se sastoji od testa logičkog razmišljanja i testa ličnosti. Od polaznika se očekuje sudjelovanje na minimalno 80 posto aktivnosti.


Po završetku pismenog i usmenog dijela selekcijskog postupka, odabrani kandidati će proći edukaciju koja će trajati od studenoga 2019. do veljače 2020. godine, a uvjerenje o usavršavanju bit će upisano u radnu knjižicu.


Edukacija će za sve polaznike biti besplatna, ali, s obzirom na to da se radi o vrijednoj edukaciji, polaznici trebaju potpisati ugovor o sudjelovanju.


Trošak osposobljavanja projekta Radar pokriven je sredstvima Europske komisije iz Europskog socijalnog fonda kroz istoimeni projekt koji zajedno provode CTK Rijeka, PGŽ i SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.


Svi zainteresirani prijaviti se mogu na stranicama Centra tehničke kulture Rijeka OVDJE.