Puni dojmova

PUT U SHENZEN Riječki studenti ostali oduševljeni posjetom Huaweiju

Vladimir Mrvoš

Deset hrvatskih studenata, među kojima i dva studenta Tehničkog fakulteta u Rijeci dva tjedna boravili na praksi u sjedištu Huaweija u kineskom Shenzhenu, u okviru prvog ciklus globalne inicijative stipendiranja i razmjene studenata pod nazivom Seeds for the Future u koji se od ove godine uključila i HrvatskaDvojica studenata Tehničkog fakulteta iz Rijeke Marko Njirak i Erik Otović nedavno su se vratila iz Kine, gdje su kao najbolji studenti otputovali, s još osam kolega studenata iz Hrvatske na poziv tvrtke Huawei. Ova tvrtka koja je poznata ne samo zbog sve popularnijih vrhunskih mobilnih telefona i kao predvodnik u budućoj 5G tehnologiji, već zbog ozbiljnje koknurencije američkim interesima dominacije na tom području, prisutna je u više od 170 zemalja. Njihovim proizvodima koristi se već trećina svjetske populacije, a prema broju isporuka u prošloj godini tvrtka je i jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu. Huawei ima 15 istraživačkih razvojnih centara (R&D) smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini. Upravo u istraživačkom razvojnom centru u Shenzenu u Kini u blizini Hong Konga boravili su i riječki studenti, koji su se vratili puni dojmova.


– Vozili smo se dvadesetak minuta autobusom kroz jedan dio grada u Shenzenu, koji ima više od 12 milijuna stanovnika, pa sam pitao, kada ćemo već jednom doći u taj razvojni centar. Kada su mi odgovorili da se tih dvadeset minuta zapravo vozimo kroz razvojni centar, ostao sam totalno začuđen. To nije samo jedna zgrada, to je pravi mali grad, kaže Marko Njirak, o svom prvom dojmu s razvojnim centrom Huawei gdje je proveo tjedan dana.


Seeds for the Future


Huawei i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva potpisali su još u travnju Memorandum o suradnji u projektu “Seeds for the Future”, kojim se Hrvatska pridružila inicijativi koja okuplja studente u više od stotinu država u razmjeni znanja i iskustva. Prvi studenti iz Hrvatske koji su bili u Kini i vratili se nakon dvotjedne prakse u Kini, puni su pozitivnih dojmova, a među njih deset bili su Marko i Erik. Studenti su u dva tjedna stekli vrijedna nova znanja koja će jednog dana implementirati u svoje karijere, što je i bila svha ovog stručnog posjeta.

– Čim smo sletjeli u Shenzhen ostali smo začuđeni besprijekornom organizacijom koja je omogućila da se osjećamo kao kod kuće. Saznali smo mnogo o povijesti kompanije, ciljevima, težnjama i pristupu zaposlenicima, kaže Marko Njirjak, dodavši kako su se u timu ugodno izneandili masovnim korištenjem napredne tehnologije u svakodnevnom životu na kineskim ulicama. Studenti su već nakon nekoliko dana u Huaweiju stekli dojam o korporativnoj kulturi.


Zaposlenici – dioničari


Studente je ugodno iznenadila činjenica da su zaposlenici Huaweija ujedno i dioničari tvrtke, a što znači da se svaki ekonomski rast kompanije odmah prelije u njihove džepove. Huawei puno ulaže u istraživanje i razvoj, a znanje i stručnost iznimno cijene. Kompanija je u okviru kampusa u Shenzhenu, koji je zaista golem, izgradila i sveučilište za edukaciju zaposlenika gdje smo i mi imali predavanja. Stekli smo dojam da Huawei zaista cijeni svoje zaposlenike te će prije novac uložiti u poboljšanje radnih uvjeta, radnog prostora, obrazovanje zaposlenika, istraživanje, nego na skupocjene službene automobile i ine stvari, rekli su studenti impresionirani onim što su vidjeli u Kini.


5G tehnologije


Hrvatski studenti tijekom dvotjedne prakse prošli su gotovo sve važne teme vezane za razvoj novih tehnologija. Upoznali su se s 5G tehnologijom, tehnologijama u oblaku, umjetnom inteligencijom, a posjetili su i Huaweijev izložbeni centar i iz prve ruke upoznali proizvodni proces. Uz radni dio, značajan dio posjeta odnosio se i na upoznavanje kineske kulture i obilazak najpoznatijih kulturnih destinacija, a studenti su usvojili i osnove kineskog jezika.– Huawei je nas je vodio u razgledavanje Kineskog zida, obišli smo Tiananmenski trg i jedan od najvećih trgovačkih centara na svijetu Slik Street. Drago nam je što je naš trud prepoznat i što smo dobili ovakvu prekrasnu priliku za profesionalni, ali i osobni razvoj koji je je iz temelja promijenio naš pogled na ICT karijere koje su, nadam se, pred nama, kazali su studenti po povratku iz Kine. U sklopu projekta Seeds for the Future u narednih pet godina proći će 50 najboljih hrvatskih studenata s tehničkih i ICT fakulteta. Riječki studenti probili su led i dokazali da su ravnopravni s kolegama iz cijelog svijeta, a na njih je ponosan i dekan Tehničkog fakulteta, koja napominje da kontinuirano osuvremenjivanje nastave je i smjer u kojemu ide Tehnički fakultet.


Ponosni smo na Marka i Erika


“Seeds for the Future” je program koji Huawei Technologies od 2008. godine, u okviru globalne inicijative, nudi najboljim studentima iz raznih zemalja s ciljem pružanja aktivnog i praktičnog iskustva učenja, uvida u istraživanje i razvoj, kao i pristupa dijelu najnovije visokotehnološke opreme za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju tvrtke Huawei.


– Imao sam ulogu predstavnika Tehničkog fakulteta u koordinacijskom tijelu navedene inicijative, pod kapom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, kaže doc. dr. sc. Sandi Ljubić, voditelj katedre za programsku podršku i voditelj sveučilišnih studija računarstva s Tehnički fakulteta u Rijeci.


Među pristiglim prijavama na Tehničkom fakultetu, one Marka i Erika su bile ocijenjene kao najbolje, pri čemu se u obzir uzimao prosjek ocjena na studiju te motivacijsko pismo kandidata. Mislim da moramo biti ponosni na Marka i Erika i njihovo sudjelovanje u navedenom programu, jer to dokazuje kvalitetan rad Zavoda za računarstvo, kao i Tehničkog fakulteta u cjelini. Taj rad se odnosi kako na nastavne aktivnosti, tako i na one izvannastavne. Naime, osim što se radi o studentima s visokim prosjekom ocjena koji uredno rješavaju sve svoje nastavne obveze, moraju se istaknuti i njihove izvankurikularne aktivnosti u kojima im pružamo mentorsku i infrastrukturnu podršku. Marko na taj način sudjeluje u projektima zasnovanim na razvoju ugradbenih sustava i IOT platformi, a Erik se pored toga bavi i natjecateljskim programiranjem i već treću godinu, u sklopu tročlanog tima, predstavlja naš Fakultet i naše Sveučilište na Srednjoeurposkom natjecanju iz programiranja (u organizaciji ACM-a), kaže Ljubić i napominje da su uvijek spremni dodatno motivirati studente za prijavu na slične programe i inicijative, jer im ponekad fali malo hrabrosti i vjere u vlastite mogućnosti. A znanja i vještine koje stječu na Fakultetu su, kao što pokazuje ovaj slučaj, na visokoj razini.Super računalo BURA i za diplomske radove


Sve veći broj međunarodnih programa koji se nude studentima, a pogotovo studentima STEM sastavnica Sveučilišta, a i uspjeh naših studenata kada se na tim međunarodnim događanjima sretnu sa svojim kolegama vršnjacima s drugih svjetskih sveučilišta, pokazuje suvremenost programa koji se nude na Tehničkom fakultetu, a i drugim STEM sastavnicama Sveučilišta.


– Studenti završnih godina Tehničkog fakulteta strojarstva i računalstva svoje završne projekte i diplomske radove rade na superračunalu BURA (koje se nalazi u Centru za napredno računanje i modeliranje UNIRI), što je ekskluzivitet kojega nema nitko u Hrvatskoj, a i šire te se kvaliteta studiranja diže na novu razinu. Stoga nije ni čudno da su naši studenti strojarstva, računalstva, brodogradnje i elektrotehnike “rasprodani” i prije završetka studija i integrirani u industriju.Studenti mogu iskoristiti plaćene prakse u međunarodnim korporacijama, ERASMUS programe i direktne programe koje nude svjetske korporacije kao HUAWEI u ovom slučaju, kaže prof. dr. sc. Lado Kranjčević pomoćnik Rektorice za IT Sveučilišta u Rijeci.

Iz Rijeke na doktorat u Cambridge


Na Zavodu za računarstvo Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.se odvija nastava na sve tri razine: preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorskoj). Studij računarstva privlači najbolje učenike, uključujući učenike koji su 100% riješili matematiku i informatiku na državnoj maturi. Studenti odrađuju prakse i po završetku studija se zapošljavaju u vodećim domaćim IT tvrtkama, ali i u tehnološkim divovima poput Googlea, Microsofta, i sl. Naši profesori se usavršavaju u vodećim tehnološkim tvrtkama, primjerice upravo u Googleu. Također objavljuju znanstvene radove u vodećim inozemnim znanstvenim časopisima, često i u koautorstvu sa studentima koje mentoriraju. Neki od naših studenata upisuju doktorate na poznatim međunarodnim sveučilištima, primjerice Cambridgeu, kaže doc. dr. sc. Jonatan Lerga.