Medardovo

Pučko vjerovanje kaže da nas sada čeka 40 dana kiše. Evo što kažu meteorolozi

Sanja Gašpert

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Hoće li se obistiniti pučko vjerovanje o sv. Medardu i "njegovih 40 dana"RIJEKA – Jučer je obilježen Dan sv. Medarda, biskupa poznatog i u našem narodu, posebno po izreci: »Što sveti Medard daje, 40 dana traje.«


Prema pučkom vjerovanju, ako na Medardovo pada kiša, bit će kišovito četrdeset dana. Točnije, u narodu je vjerovanje da ako na sv. Medarda padne kiša, pa makar i jedna jedina kapljica, da će biti kišovito sljedećih 40 dana. I obrnuto, ako bude lijepo, bit će sunčano i vruće tijekom sljedećih 40 dana, a to je gotovo pa do blagdana sv. Ilije.


Legenda govori da je sv. Medarda jednom kao dječaka od kiše zaštitio orao svojim krilima, pa ga umjetnici često prikazuju s orlom iznad glave. Svetog Medarda zazivaju kod lošeg vremena, potrebe za kišom, neplodnosti, zubobolje, a zaštitnik je meteorologa, seljaka, vinogradara, pivara, zatvorenika, kišobranara, dobrih žetvi i dobrog vremena te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.
S obzirom na to da je jučer na Kvarneru bilo manje sunca nego proteklih dana, s nešto nižim temperaturama zraka koje je snizila jaka večernja kiša, ali i bura, utješne vijesti stižu iz riječkog Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka, gdje smatraju kako pučko vjerovanje vezano za Medardovo za Primorje »ne drži vodu«.


– Moje osobno mišljenje je da ta prognoza nije s ovog područja i nije primjenjiva na ovo područje, više je iz kontinentalnih dijelova Hrvatske, gdje je lipanj najčešće mjesec nestabilnog i promjenjivog vremena.


Klimatološki je jako teško to tako naglasiti, a i nezahvalno je točno prognozirati vrijeme za tako duže razdoblje. S druge strane, ako je na današnji dan, dakle 8. lipnja, stabilno vrijeme na moru, tu imamo puno veće šanse da se takvo vrijeme i zadrži.


Mogao bi se ipak očekivati duži period stabilnog vremena u Primorju, dok je puno manje vjerojatno u našem kraju da sljedećih četrdeset dana bude nestabilno i promjenjivo vrijeme, posebice tijekom ljeta, kaže meteorolog Ivan Novak iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka.


Novak dodaje kako će nakon promjene vremena tijekom noći, u četvrtak biti izrazito nestabilno, hladnije vrijeme, uz obilne oborine, moguće i lokalne nevere, dok već za vikend slijedi stabilizacija vremena, uz sunčano i stabilno vrijeme.


Temperature zraka u četvrtak i petak bit će za pet, a ponegdje i više stupnjeva niže nego proteklih prvih dana lipnja, pa će raspon temperature zraka za Istru i Kvarner u četvrtak biti od 20 do 24 stupnjeva Celzija.


Kratkotrajno pogoršanje vremena moglo bi malo ohladiti more, čije su se temperature proteklih dana kretale između 21 i 24 stupnja, međutim, prema riječima Ivana Novaka, kod hlađenja mora najveći utjecaj ima bura, a kako je riječ o kratkotrajnom zahlađenju, temperature mora neće se značajno sniziti u jednom danu, pa će more i dalje biti ugodno za kupanje.