
Foto Marko Gracin
Baš je onakav kakav treba bit, kaže nam jedan "boomer", koji se sjeća svog omiljenog obroka za vrijeme služenja vojnog roka i kaže da ga ova fešta vraća u mladost
povezane vijesti
KASTAV I ove godini proslava Međunarodnog praznika rada protekla je uz lijepo i toplo sunčano vrijeme. Svi oni koji su se odlučili vrijeme “bruncha” iskoristiti na Trgu Belveder u Kastvu, gdje se održavala tradicionalna proslava uz besplatni fažol i pivo, nisu pogriješili.
Ekipa iz pizzerije Rustica, odnosno Stevan Blagojević, Stanko Vučetić i šef kuhinje Oliver Stojanovski, koja je pripremila više od 1.300 porcija u dvije pokretne “vojničke kuhinje”, već od šest sati ujutro ponovo je obavljala dobar posao, jer su se mnogi vraćali po dvije, a neki i po treću, vrlo obilnu porciju.
– Biti će danas plinifikacije, kaže fotoreporter Marko, gledajući jednog mršavog gospodina koji nema više od 60 kila, a već se gurao za treću porciju.
– Mnogima je i jedna previše, kaže nam gospođa Mirjana, koja kaže da će svoju porciju podijeliti sa suprugom.
Prepun Belveder je osim lijepog vremena te besplatne hrane i pića, imao ponovno i atraktivni gumeni grad za djecu. Da događaj u Kastvu bude potpun na pozornici se potrudio i Cukar i caffe band, a uz taktove popularnih hitova. Mnogi, uglavnom stariji, se nisu mogli suzdržati pa su i zaplesali.
Mostarac: Rad se mora platiti više pa neće nedostajati radnika
U očekivanju vrhunca programa “podnevnice” Glazbenog društva Spinčići, kao finalne budnice tog dana na Kastavštini, ali i šire, okupljenima se obratio gradonačelnik Kastva Matej Mostarac i svima zaželio sretan Praznik rada.
– Rad se mora platiti više pa neće nedostajati radnika, a umirovljenicima želim mirovine dostojne pristojnog života, nakon svoje radne karijere, kratko je rekao Mostarac i zamolio veliki pljesak za kuhare.
Glazbeno društvo Spinčići koje je tog jutra započelo s prvim budnicama najprije u Spinčićima u 6 ujutro, pa preko Grobinštine poznatim budnicama i koračnicama razveselilo posjetitelje na Belvederu, zaslužilo je i kratki odmor jer do 14 sati nastavljaju svoju “budničku” glazbenu misiju i na području Matulja.
“Mi delamo od jutra i na Prvi maj”
Na upit kada se jutros probudio, Darko Čargonja, voditelj i dirigent Glazbenog društva Spinčići, kaže u četiri i pol, ali da slijedi nastavak i da nema predaje.
– Mi delamo od jutra i na Prvi maj, kaže nam jedna članica društva, te dodaje da uopće nije umorna.
Ponovo odlazimo do ekipe kuhara iz Rustike, koji kuhaju nove porcije, ali i ubacuju drva u vatru pokretne kuhinje pa je možda i zbog toga taj fažol tako ukusan.
– Baš je onakav kakav treba bit, kaže nam jedan “boomer”, koji se sjeća svog omiljenog obroka za vrijeme služenja vojnog roka i kaže da ga ova fešta vraća u mladost.
Iako svi nisu Praznik rada proslavili uz fažol iz vojničke kuhinje i zajedničku zabavu, već su se neki odlučili za roštiljanje u prirodi u krugu obitelji, na dan kada se ne bi trebalo raditi mnogi su bili na svojim radnim mjestima, jer neki poslovi jednostavno ne poznaju ni praznike ni nedjelje, a takav je i novinarski.
– Ja sam danas također skuhala paštu, fažol i kobasice, kaže nam kolegica Kim u redakciji te nadodaje da praznik rada najviše voli proslaviti u obiteljskom krugu.