Glazba, zabava i dobra hrana

Prvi maj u Kastvu: Iz pokretne vojničke kuhinje izašlo više od 1.300 porcija fažola

Vladimir Mrvoš

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Baš je onakav kakav treba bit, kaže nam jedan "boomer", koji se sjeća svog omiljenog obroka za vrijeme služenja vojnog roka i kaže da ga ova fešta vraća u mladost



 


 


KASTAV I ove godini proslava Međunarodnog praznika rada protekla je uz lijepo i toplo sunčano vrijeme. Svi oni koji su se odlučili vrijeme “bruncha” iskoristiti na Trgu Belveder u Kastvu, gdje se održavala tradicionalna proslava uz besplatni fažol i pivo, nisu pogriješili.




Ekipa iz pizzerije Rustica, odnosno Stevan Blagojević, Stanko Vučetić i šef kuhinje Oliver Stojanovski, koja je pripremila više od 1.300 porcija u dvije pokretne “vojničke kuhinje”, već od šest sati ujutro ponovo je obavljala dobar posao, jer su se mnogi vraćali po dvije, a neki i po treću, vrlo obilnu porciju.


– Biti će danas plinifikacije, kaže fotoreporter Marko, gledajući jednog mršavog gospodina koji nema više od 60 kila, a već se gurao za treću porciju.


– Mnogima je i jedna previše, kaže nam gospođa Mirjana, koja kaže da će svoju porciju podijeliti sa suprugom.

Foto galerija: Prsolava Prvog maja u Kastvu Foto: Marko Gracin



Prepun Belveder je osim lijepog vremena te besplatne hrane i pića, imao ponovno i atraktivni gumeni grad za djecu. Da događaj u Kastvu bude potpun na pozornici se potrudio i Cukar i caffe band, a uz taktove popularnih hitova. Mnogi, uglavnom stariji, se nisu mogli suzdržati pa su i zaplesali.


 


Mostarac: Rad se mora platiti više pa neće nedostajati radnika


 


U očekivanju vrhunca programa “podnevnice” Glazbenog društva Spinčići, kao finalne budnice tog dana na Kastavštini, ali i šire, okupljenima se obratio gradonačelnik Kastva Matej Mostarac i svima zaželio sretan Praznik rada.


– Rad se mora platiti više pa neće nedostajati radnika, a umirovljenicima želim mirovine dostojne pristojnog života, nakon svoje radne karijere, kratko je rekao Mostarac i zamolio veliki pljesak za kuhare.


Glazbeno društvo Spinčići koje je tog jutra započelo s prvim budnicama najprije u Spinčićima u 6 ujutro, pa preko Grobinštine poznatim budnicama i koračnicama razveselilo posjetitelje na Belvederu, zaslužilo je i kratki odmor jer do 14 sati nastavljaju svoju “budničku” glazbenu misiju i na području Matulja.


 


“Mi delamo od jutra i na Prvi maj”


 


Na upit kada se jutros probudio, Darko Čargonja, voditelj i dirigent Glazbenog društva Spinčići, kaže u četiri i pol, ali da slijedi nastavak i da nema predaje.


– Mi delamo od jutra i na Prvi maj, kaže nam jedna članica društva, te dodaje da uopće nije umorna.


Ponovo odlazimo do ekipe kuhara iz Rustike, koji kuhaju nove porcije, ali i ubacuju drva u vatru pokretne kuhinje pa je možda i zbog toga taj fažol tako ukusan.


– Baš je onakav kakav treba bit, kaže nam jedan “boomer”, koji se sjeća svog omiljenog obroka za vrijeme služenja vojnog roka i kaže da ga ova fešta vraća u mladost.


Iako svi nisu Praznik rada proslavili uz fažol iz vojničke kuhinje i zajedničku zabavu, već su se neki odlučili za roštiljanje u prirodi u krugu obitelji, na dan kada se ne bi trebalo raditi mnogi su bili na svojim radnim mjestima, jer neki poslovi jednostavno ne poznaju ni praznike ni nedjelje, a takav je i novinarski.


– Ja sam danas također skuhala paštu, fažol i kobasice, kaže nam kolegica Kim u redakciji te nadodaje da praznik rada najviše voli proslaviti u obiteljskom krugu.