Posjet estonskog rektorskog zbora

Prvi korak u suradnji riječkog i estonskih sveučilišta: Istaknuta važnost europskih mreža sveučilišta

Ingrid Šestan Kučić

Na sastanku je bilo riječi o načinu financiranja visokog obrazovanja u Estoniji i Hrvatskoj, a poseban naglasak stavljen je na doktorske studije koji su se pokazali kao određeni izazov, ali i prilika 


RIJEKA – Sveučilište u Rijeci ugostilo je estonski rektorski zbor, predvođen predsjednikom prof. dr. Toomasom Asserom, a riječ je o prvom posjetu estonske delegacije. Na sastanku su se razmijenila iskustva iz područja visokog obrazovanja dviju zemalja članica Europske unije, a rektorica riječkog Sveučilišta, prof.dr. Snježana Prijić Samaržija i prof. dr. Asser složili su se oko važnosti internacionalizacije i međunarodne suradnje. Posebno je istaknuta važnost europskih mreža sveučilišta, koja predstavljaju budućnost europskog prostora visokog obrazovanja. Također, na sastanku je bilo riječi o načinu financiranja visokog obrazovanja u Estoniji i Hrvatskoj, a poseban naglasak stavljen je na doktorske studije koji su se pokazali kao određeni izazov, ali i prilika, kako na Sveučilištu u Rijeci tako i na sveučilištima u Estoniji. Primjer dobre prakse Sveučilišta u Rijeci jest osnivanje Doktorske škole, čiji je cilj razvoj i unaprjeđenje doktorskih studija u programima svih znanstvenih disciplina na Sveučilištu u Rijeci.


Riječka rektorica i rektori estonskih sveučilišta složili su se oko važnosti UN-ovih ciljeva održivog razvoja, a koji su vidljivi i kroz strateške ciljeve sveučilišta, poput kvalitete obrazovanja, digitalizacije, ravnopravnosti spolova, inovacija i održivog razvoja. Posjet estonske delegacije bio je i prilika za razgovor o budućoj suradnji Sveučilišta u Rijeci i sveučilišta u Estoniji, a posebno u području znanosti, ali i u području razmjene studenata.