“Glazbena u Guveru”

Prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe prigodno će se proslaviti u Guvernerovoj palači. Dolaze i poznata imena

Valentina Botica

Danijel Trinajstić, Edita Stilin, Slađan Čolović. Tara Marmilić / Foto: Milan Đekić

Danijel Trinajstić, Edita Stilin, Slađan Čolović. Tara Marmilić / Foto: Milan ĐekićKraj je školske godine pa tako stiže i zadnji dan nastave u glazbenim školama. Tom prigodom, daroviti učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova održat će sad već tradicionalan koncert u perivoju Guvernerove palače.


Pod imenom “Glazbena u Guveru”, ili skraćeno “GUG”, koncert je kojim će se predstaviti solisti, članovi komornih sastava, članovi zborova i orkestra Glazbene škole. Među njima su i Sergej Božić koji se proslavio na ovogodišnjem The Voiceu te bubnjar u bendu Baby Lasagne Matija Klaj.


Tri razloga za slavlje


Na konferenciji za medije održanoj u utorak u sjedištu Primorsko-goranske županije, više o programu rekli su Edita Stilin, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje, ravnatelj glazbene škole Danijel Trinajstić i voditeljica projekta GUG Slađana Čolović. Prigodno, konferencija je otvorena glazbenim brojem – učenica Tara Marmilić, koja će nastupiti na GUG-u, na gitari je odsvirala skladbu iz filma Interstellar.
Razloga za slavlje uz obilje nota, čak su tri. Osim što 21. lipnja završava nastava, istog datuma obilježavamo Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta. 


“GUG se već tradicionalno održava na zadnji dan nastave. Ove godine će se svirati filmska glazba u izvedbi učenika naše glazbene škole. Svi ste dobrodošli te ovom prigodom pozivam sve gledatelje i slušatelje. Na ovom projektu već nekoliko godina PGŽ radi zajedno s voditeljicom projekta Slađanom Čolović i ravnateljem Danijelom Trinajstićem, odnosno na njegovoj pripremi, a realizacija je u petak u 21 sat”, rekla je pročelnica Edita Stilin.


Uzbuđen i ponosan bio je i ravnatelj Trinajstić. “Ovaj glazbeni intermezzo naše uspješne učenice bio je najljepša najava tradicionalnog događanja za kojeg sam uvjeren da će okupiti jako velik broj slušatelja i gledatelja kao i svake godine. Garantiram da će svi s koncerta otići bolji nego što su došli i sigurno ispunjeniji za jedan vrhunski glazbeni događaj”, rekao je.


Tajna je u dobroj suradnji


Početak GUG-a bio je u znaku filmske glazbe, a sljedeće dvije godine pretvorio se u gala koncerte. Ove godine, vraća se svom primarnom obliku. Dobitna kombinacija zbog koje je koncert popularan i dobro posjećen, je suradnja PGŽ-a, glazbene škole i projekta Brdo kulture pod čijom je GUG kapom. “Kliknuli smo od samog starta. Kada čovjek ima ideju, važno je da dobije potporu. Ono što me izuzetno veseli je što i kolege imaju svoje nove ideje, jer moraš imati tim koji će projekt zdušno provesti. Kvaliteta je ono što je najvažnije”, zadovoljna je Slađana Čolović, inače profesorica mladoj gitaristici Tari koja je otvorila konferenciju.


Tara je skladbu iz filma Interstellar pripremila gotovo sama, a ovo joj je prvi put da sudjeluje na koncertu. Prije ga je, kaže, samo dolazila gledati. “Svakako preporučam svima da dođu jer je koncert prekrasan i za svaku pohvalu”. Koncert se održava 21. lipnja u 21 sat. Ulaz na koncert je slobodan.