Izdanje "Priority Revelations"

Prva fotografska knjiga riječke fotografkinje Rebeke Legović tiskana u Londonu

Kim Cuculić

Radovi Rebeke Legović

Radovi Rebeke Legović

Radi se o zbirci fotografija posvećenih modi i arhitekturi. Izdanje je dvojezično, englesko-talijansko, i na 144 stranice, osim fotografija, svaki projekt je popraćen i tekstomRIJEKA – Radovi riječke fotografkinje Rebeke Legović obišli su svijet, a njezina posljednja samostalna izložba »Ima nade« postavljena je u Art galeriji »Pet kula« u Motovunu gdje su izloženi radovi koji obuhvaćaju period od 2016. do 2022. godine. Riječ je o četrdesetak fotografija printanih na Dibondu velikog formata. Fotografkinja se trenutačno najviše posvećuje modnoj i konceptualnoj fotografiji te arhitekturi, a njezini se radovi nalaze u javnim i privatnim zbirkama. Upravo je ovih dana u Londonu  tiskana i njezina prva fotografska knjiga pod naslovom »Priority Revelations«. Radi se o zbirci fotografija posvećenih modi i arhitekturi. Izdanje je dvojezično, englesko-talijansko, i na 144 stranice, osim fotografija, svaki projekt je popraćen i tekstom.


Knjiga je podijeljena u dvije cjeline – prva je posvećena modnoj fotografiji, a druga arhitekturi.


Prva fotografska knjiga autorice

Prva fotografska knjiga autorice


Nadrealizam


Fotografije Rebeke Legović odražavaju svojevrsni nadrealizam kojime izražava vlastiti unutarnji svijet i vizije. U većini slučajeva urbana geometrija poprima novi izmijenjeni identitet. Sjedinjuje arhitekturu i ljudski lik, a često se pojavljuje nebo i oblaci kao simboli prolaznosti i efemernosti. Putem vlastitih fotografskih zapisa pokušava poništiti granice konceptualne, modne i arhitektonske fotografije. Minimalizam, boje i snažna kompozicija su temelji na kojima gradi svaki koncept. Neprestano je u potrazi za motivima i lokacijama koje možda u prolazu ne opažamo i ne doživljavamo, a mogu pružati jedinstven bijeg od vizualne rutine. Upotrebom boja ne ostvaruje samo ugodan oku estetski prikaz, već ih koristi i za isticanje određenih linija i postizanje snažne kompozicije. Kada razmišlja o fotografiji, onda uvijek uzima u obzir da prosječni promatrač ne vidi svaki element zasebno, već vidi cjelinu a ona ne sadrži samo elemente već i odnose među njima. Poimanje fotografije nije mehaničko bilježenje elemenata već shvaćanje značajnih strukturnih uzoraka, stoga primjerice, različite boje same po sebi stvaraju različite stupnjeve interesa. Raspodjela tih interesa je ono što kontrolira kako bi odredila dinamiku kompozicije. Isti element ili boja postavljen na drugom mjestu neće imati istu vizualnu težinu.


Rebeka Legović

Rebeka Legović


Prestižne nagrade
»Kod odabira lokacije provjeravam kako se ponaša svjetlost tijekom dana kako bih mogla osjetiti prostor i povezati se s arhitekturom mjesta. Jako je bitno shvatiti na koji način svjetlost komunicira s određenim oblicima i materijalima, kako će se model uklopiti u takav kontekst. Naime dobro osmišljen koncept zahtijeva adekvatnu lokaciju koja pruža mogućnost kvalitetne realizacije same ideje«, kaže Rebeka Legović koja je nagrađena na najutjecajnijim međunarodnim fotografskim natjecanjima.


Dvije godine zaredom, 2019. i 2020., u New Yorku osvaja titulu Advertising Photographer of the Year te prvu nagradu u kategoriji modne fotografije na prestižnim IPA International Photography Awardsima, koji slove kao Oscar u fotografskom svijetu.


Izložba u Motovunu ostaje otvorena do kraja lipnja, a knjigu »Priority Revelations« može se naručiti putem službene stranice izdavača Snap Collective te će uskoro biti dostupna i na Amazonu i u odabranim knjižarama.