Popusti

Provjerili smo postblagdansku shopping ponudu u Rijeci. Snižena roba “vrišti” iz izloga, ali kupaca baš i nema previše

Katarina Bošnjak

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Odjeća i obuća u trgovinama duž Korza pristojno su sniženi, no Riječani su većinom praktični i kupuju ono što im zaista trebaRIJEKA – Odmah nakon božićne shopping groznice uslijedila su velika zimska sezonska sniženja, koja u prosjeku traju do kraja siječnja, no ponekad i duže. Umjesto u velikim trgovačkim centrima, odlučili smo provjeriti ponudu u Robnoj Kući Ri, najstarijem shopping centru u Rijeci koji je izgrađen još 1974. godine.


Do 50 i 70 posto


Već na prvom katu svima poznat komercijalni dućan New Yorker najvećim fontom i jarko crvenom bojom obavještava kupce da sniženja još uvijek traju, i to do čak 50 posto. Ponuda proizvoda je široka, te se po nižoj cijeni može naći gotovo sve – od tople »hoodie« haljine za 80 do jakne za prijelazni period za 160 kuna. Ukoliko još uvijek tražite savršenu zimsku jaknu, u New Yorkeru biste ju sada mogli kupiti po cijenama od 200 do 300 kuna, ovisno o modelu i debljini materijala.


Marillena rijetko kupuje na sniženjima, već po potrebi / Snimio Marko GRACIN

Marillena rijetko kupuje na sniženjima, već po potrebi / Snimio Marko GRACIN


Upravo na prvom katu Robne kuće smo o shopping navikama popričali s Marillenom, koja se pri kupovini oslanja na praktičnost.

– Ne kupujem baš ljetnu odjeću zimi, čak ako je i snižena, više volim kupovati u skladu s trenutnim potrebama – objasnila je.


Na idućem katu još više sniženja, ovoga puta Deichmann s neodoljivim popustima na zimske čizmice i do čak 70 posto na pojedinu ljetnu obuću poput espadrila. Prozračne sportske tenisice marke Graceland sada stoje 100 kuna, a kvalitetnije tenisice marke Esprit mogu se naći i za 170 kuna, umjesto početne cijene od 340. Niske čizme marke Catwalk također su uveliko snižene te stoje od 150 pa do 260 kuna. Slične su cijene i u ostalim buticima i dućanima u Robnoj kući poput »Viktora« u kojem su cijene torbi i modnih dodataka sniženi za 40 posto.No, bez obzira na naizgled zanimljivu ponudu, Robna kuća skoro je uvijek prazna i rijetko tko zapravo tamo obavlja shopping, osim ako nije usput. Poznatiji i bolji brendovi već su odavno zauzeli mjesta u širokim hodnicima velikih trgovačkih centara u koje odlazak ponekad postaje jednodnevni izlet.


Za Vedranu i Irinu ponuda nije dovoljno dobra / Snimio Marko GRACIN

Za Vedranu i Irinu ponuda nije dovoljno dobra / Snimio Marko GRACINOdmah ispred Robne kuće, razgovarali smo s dvije prijateljice, Vedranom i Irinom, koje su kazale kako svoj shopping rijetko obavljaju van trgovačkih centara.– U Robnoj jedino odem u DM, ovo ostalo mi se ne sviđa i mislim da ponuda nije dovoljno dobra – kazala je Vedrana, a Irina je dodala kako kupuje kad i gdje stigne, ali nikad sezonski unaprijed i uvijek predmete koji joj trenutno trebaju, što je odličan način za uštedu novca.Jedan od kvalitetnijih komercijalnih brendova, Zaru, teško je zaobići pri prolasku Korzom, posebice kada je sezona sniženja te haljine od 100 i sakoi od 180 kuna nestrpljivo čekaju u izlogu.


Ponuda u trgovinama je šarolika, popusti većinom oko 50 posto / Snimio Marko GRACIN

Ponuda u trgovinama je šarolika, popusti većinom oko 50 posto / Snimio Marko GRACIN


 


Online shopping


Svakako je praktičan i online shopping u kojem nema čekanja u redovima i razočaranja kada vidimo savršen odjevni predmet, no odgovarajućoj veličini u cijeloj trgovini nema ni traga. Online shopping popularan je već nekoliko godina, no 2020. godine kada je u Hrvatsku stigao About You – postao je preferenca mnogih. Naime, internetska trgovina About You ne naplaćuje dostavu, kao ni povrat proizvoda, te je stoga još primamljivija, a vrlo često imaju popuste na sve vrste odjevnih proizvoda, obuće i dodataka. Nedavno su imali rasprodaju zimskih jakni te su se iste poprilično visoko rangiranih brendova mogle kupiti po 200 kuna i s popustima do čak 70 posto. Aplikacija koja je jednostavna za korištenje definitivno nije na odmet, te privlači čak i one koji preferiraju doživljaj i iskustvo shoppinga uživo.


Treba biti oprezan


Unatoč silnim popustima, zimska sezona sniženja može zavarati čak i one najpažljivije, te je pri kupovini bitno pripaziti na popuste koji su previše dobri da bi bili istiniti. Dućani su puni zamki za kupce, stoga podsjećamo da je prije kupovine važno provjeriti staru cijenu proizvoda, a u slučaju online narudžbe, kupac ima puno pravo pošiljku otvoriti pred poštarom ili dostavljačem te utvrditi da je doista dobio ono što je naručio.