Veliki kapitalni projekt

Prošireno je mjesno groblje u Jelenju, dobilo je 333 nova grobna mjesta

Sanja Gašpert

Ostvaren je značajan komunalni napredak na području grobničke općine.Prošireno je mjesno groblje u Jelenju, veliki kapitalni projekt Općine Jelenje upravo je realiziran, točnije njegova prva faza. Naime, mjesno groblje Jelenje ispunilo je svoj kapacitet još prije dvije godine.


Općina Jelenje promišljala je kako proširiti mjesno groblje na novu parcelu i napraviti potreban iskorak za iduće desetljeće. Gotovo tri godine aktivno se radilo na projektu proširenja, a rezultat je upravo vidljiv. Ostvaren je tako značajan komunalni napredak na području Jelenja.


– Otkupili smo teren, sredili smo prostornoplansku dokumentaciju te napravili kompletno projektiranje za 333 nova grobna mjesta.
Također, ishodovali smo sve potrebne dozvole, a rezultat toga je izgrađenih 59 grobnica u prvoj fazi, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


Dodaje kako je financijski projekt u prvoj fazi iznosio nešto manje od milijun kuna, a vrijednost ukupnog projekta iznosi više od pet milijuna kuna.


Kako ne bi opterećivali općinski proračun velikim iznosom, krenulo se s faznom gradnjom te će se po potrebi izgrađivati nova grobna mjesta.


– Osiguran je prostor i imovinskopravna dokumentacija je kompletno sređena, kako bi omogućili nova grobna mjesta za naše sumještane.


U prosjeku se proda dvanaest novih grobnih mjesta godišnje. Osim klasičnih grobnica, koje se najčešće koriste za ukop, na jelenjskom groblju u prijašnjem razdoblju, prije ove faze uređenja, izgrađene su i niše, kao i određeni broj mjesta za urne.


Općina Jelenje ovim je projektom izmjestila i kosturnicu kao bitan preduvjet za spajanje novog i starog groblja u jednu cjelinu, dodaje načelnik Marčelja.


Podsjetimo, radovi na terenu započeli su sredinom studenog prošle godine. Izvođač radova, jednog od kapitalnog projekta za ovo mandatno razdoblje, je tvrtka Građevinar iz Rijeke.


Uz nove grobnice, izgrađena je oborinska odvodnja, tlakavci te rasvjeta. Sve faze proširenja do sada bile su unutar postojećih gabarita groblja u Jelenju.