Kvaliteta i cijena

Promet u restoranima studentske prehrane pao i do pedeset posto

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Studentski centar Rijeka predlaže uvećanje cijena za nekoliko kuna jer od 2013. godine cijene nisu mijenjane, a od tada je, kažu, bila inflacija, porasli su troškovi poslovanja i cijene namirnica



Zajednica studentskih centara Hrvatske još je početkom godine Ministarstvu znanosti i obrazovanja izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata u kojem je predložen cijeli niz noviteta poput novih jela, novih priloga i veće ponude voća, a predloženi su i poboljšani normativi pojedinih jela.


Osim što bi izmjene Pravilnika trebale u objekte studentske prehrane uvesti kvalitetnije jelovnike ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević kaže da su se studentski centri usuglasili i oko potrebe za povećanjem cijena.


Online nastava


– Naš je prijedlog uvećanje cijena za nekoliko kuna jer od 2013. godine cijene nisu mijenjane, a od tada do sada bila je inflacija, porasli su troškovi poslovanja, kao i cijene namirnica. Jasno nam je da je vrijeme za podizanje cijena nezgodno, ali povećanje cijena ne znači nužno da se time moraju teretiti studenti, tu razliku može nadoknaditi i Ministarstvo, kaže Jurjević.




Ujedno dodaje da Studentski centar Rijeka trenutačno bilježi pad prometa od 40 do 50 posto u odnosu na prošlu godinu.


– U ožujku i travnju imali smo pad prometa u objektima prehrane i do 90 posto. Ovog listopada u odnosu na isti period prošle godine taj pad iznosi 40 do 50 posto, ovisno kako u kojem objektu, ističe Jurjević.


Taj je pad rezultat činjenice da se zbog epidemije dio nastave odvija online. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja ističu pak kako su već započeli pojedine aktivnosti vezane za ocjenu i analizu stanja uvjeta i načina ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, a koje su u okolnostima negativne epidemiološke situacije privremeno morale biti odgođene na pojedinim visokim učilištima.


Procedura savjetovanja


– Ministarstvo drži iznimno važnim segment prehrane u kontekstu studentskog standarda te planira u što kraćem roku sazvati sastanak s predstavnicima Zajednice studentskih centara Hrvatske s ciljem utvrđivanja trenutačnog stanja u djelatnosti pružanja usluge studentske prehrane, determinacije prostora za poboljšanje i iznalaženja rješenja na zadovoljstvo kako pružatelja usluge tako i krajnjih korisnika – studenata, najavljuju u Ministarstvu.


Potom će, kažu, uslijediti uobičajena procedura imenovanja povjerenstva za izradu prijedloga izmjena i dopuna, a koje će okupiti predstavnike Rektorskoga zbora, Zajednice studentskih centara, Vijeća veleučilišta i visokih škola, Hrvatskoga studentskoga zbora te predstavnike ovog ministarstva.


– Sukladno prijedlozima navedenih dionika, Ministarstvo će nacrt prijedloga Pravilnika uputiti u proceduru javnog savjetovanja putem portala e-Savjetovanja gdje će zainteresirana javnost imati mogućnost dati svoje primjedbe i prijedloge, a o čemu će biti pravovremeno postavljena obavijest na mrežnim stranicama Ministarstva, kažu u Ministarstvu.


Obogaćivanje vegetarijanskim i veganskim jelima


Studentski centar Rijeka oformio je i Stručno povjerenstvo čiji je glavni cilj obogaćivanje studentske prehrane vegetarijanskim i veganskim jelima, kao i promicanje zdravog načina života među studentskom populacijom.


Na sastanku Zajednice studentskih centara riječki Studentski centar predložio je i da takva jela uđu u Pravilnik, što je i prihvaćeno, a prihvati li to i Ministarstvo veganska i vegetarijanska jela postat će sastavna ponuda svih hrvatskih studentskih restorana čime će se povećati raznovrsnost jela za sve studente