Pružam ruke

Projekt Crvenog križa i partnera financiran EU novcem omogućit će posao za 15 žena. One će brinuti od 90 osoba

Sanja Gašpert

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Dodana vrijednost projekta jest edukacija žena jer će tijekom provedbe projekta svaka od žena završiti program osposobljavanja i obrazovanja za gerontodomaćicu, koji će joj biti upisan u radnu knjižicuČAVLE – Simbolično na Dan žena, u Čavlima je predstavljen projekt »Pružam ruke«, koji je usmjeren na zapošljavanje petnaest žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a kako bi se njihovim uključivanjem u projekt unaprijedila njihova zapošljivost i nakon završetka projekta te ujedno poboljšale izvaninstitucionalne usluge usmjerene na starije i potrebite osobe te potaknula socijalna uključenost i povećala razina kvalitete života obiju skupina na području Grada Rijeke i Općine Čavle.


Konkurentne na tržištu rada


– Projekt »Pružam ruke« u stopostotnom iznosu financira se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.391.490 kuna, započeo je u siječnju ove godine te traje osamnaest mjeseci. Riječ je o projektu iz programa Zaželi – faza II, a koji se provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područna služba Rijeka, Općinom Čavle i Centrom za socijalnu skrb Rijeka, dok je nositelj projekta Hrvatski Crveni križ, kazala je Petra Šuljić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, koji je nositelj samog projekta.


Šuljić je dodala kako će se tijekom provedbe projekta zaposliti petnaest nezaposlenih žena koje će pružati potporu i pomoć za 90 korisnika, starijih i nemoćnih osoba te osoba u nepovoljnom položaju, čime ovaj projekt ima i humanitarni karakter. Dodana vrijednost projekta svakako je i edukacija žena jer će tijekom provedbe projekta svaka od žena završiti program osposobljavanja i obrazovanja za gerontodomaćicu, koji će joj biti upisan u radnu knjižicu. Na taj će način educirane, osposobljene i motivirane žene steći kompetencije koje će im koristiti i nakon završetka projekta, postat će konkurentnije na tržištu rada, lakše doći do zaposlenja te će samim time biti integriranije u društvo, a stečena znanja moći će primjenjivati i kod raznih poslodavaca, ali i u slučaju samozapošljavanja, kazala je Šuljić.


U epidemiji susjedi spašavali
Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić kazala je kako je potreba za ovakvim programom uočena naročito tijekom epidemije COVID-19, kada su »susjedi spašavali stvari u nekim kućama«.


– Deset žena bit će zaposleno na području Grada Rijeke, pet na području naše općine, a svaka od njih skrbit će o šest ili više korisnika u potrebi, dakle ukupno njih blizu devedeset, kojima će biti pružena potpora i pomoć u kući. Ovo je poziv ženama zainteresiranim za ovakvom vrstom posla da se jave na natječaj koji je otvoren do 15. ožujka, ali i poziv korisnicima koji žive sami i usamljeni su, da se također prijave, kako bismo čim prije napravili listu i krenuli s programom. Uzimajući u obzir promjene koje donosi proces starenja kao što su odlazak u mirovinu, povećani rizici od bolesti i invalidnosti, financijska ovisnost, socijalna isključenost i slično, sve to rezultira potrebom starih ljudi za potporom zajednice, odnosno razvijenost mreža i oblika pristupanja brizi i skrb o starijim i nemoćnim osobama. Zbog toga su izuzetno važne mjere i akcije koje se poduzimaju s ciljem očuvanja ili podizanja kvalitete života starih i nemoćnih ljudi, kazala je Cvitan Polić.


Voditeljice projekta »Pružam ruke« su Ana Delonga i Dunja Zagorac Šimac, koje su istaknule kako su projektom osigurana sredstva i za nabavu kućanskih i higijenskih potrepština na mjesečnoj razini za sve uključene starije i nemoćne osobe.


Javni poziv za žene od 18 do 65 godina


– Trenutačno je u tijeku javni poziv za zapošljavanje žena, dostupan na mrežnim stranicama nositelja projekta i partnera te ovim putem apeliramo na sve nezaposlene žene koje su zainteresirane za rad na ovom projektu da nam se jave na poziv i priključe u njegovoj realizaciji. Mogu se javiti žene od 18 do 65 godina koje su prijavljene na Zavod za zapošljavanje. Prednost će biti dana ženama starosti pedesetak godina, ženama žrtvama obiteljskog nasilja, ali ženama koje u sebi imaju dozu humanosti i želje da pomognu, jer ovdje nije riječ samo o zaposlenju. Cilj projekta jest integracija s jedne strane žena koje teško nalaze zaposlenje zbog niza razloga, a s druge strane starijih osoba koje su same i u potrebi, kazala je Ana Delonga, dodajući kako se ovakav projekt već uspješno provodi u Gorskom kotaru, Opatiji, Klani, Viškovu, a postoji i mogućnost njegova nastavka.