Društveno korisne ideje

Proglašeni pobjednici prvog virtualnog COOPAthona

Portal Novi list

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Prvo mjesto osvojila je Dubrovkinja s privremenom riječkom adresom, Paulina Perušina, magistrica ekonomije specijalizirana za Održivi razvoj turizma, sa svojom idejom Reuse Design CentraSTEP RI znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci održao je proteklog vikenda – od 23. do 25. listopada 2020 – svoj prvi virtualni COOPAthon,. Sedam timova intenzivno je radilo s mentorima na razvoju i razradisvojih ideja i projekata koji adresiraju društvene probleme.


Prvo mjesto osvojila je Dubrovkinja s privremenom riječkom adresom, Paulina Perušina, magistrica ekonomije specijalizirana za Održivi razvoj turizma, sa svojom idejom Reuse Design Centra. Paulina je razvila ideju o posredovanju između onih koji bi se htjeli riješiti predmeta (dobavljača) i onih kojima predmeti trebaju (kupaca).


Drugo mjesto osvojili su Sandra Horvat i Alex Katunar sa svojom idejom o Mobilnoj Učionici – aplikaciji namijenjenoj djeci s problemom disleksije sa svrhom olakšanog učenja kroz igru. Spoj Sandre Horvat, socijalne radnice i psihoterapeutkinje i Alexa Katunara, mladog studenta engleskog jezika te književnosti i filozofije donio je dobru ideju popraćenu odličnim planom realizacije.
Treće mjesto osvojili su Ivan Bavčević, David Šegić, Luka Radiković i Marijan Hodak sa svojom OMNI Akademijom fokusiranu na duhovni i emocionalni razvoj svojih polaznika. Oko ove ideje su se okupili kreativci šarolike pozadine, životnog iskustva i interesa, što je rezultiralo trećim mjestom.


Prva tri mjesta nastavljaju dalje na državno finale u svibnju 2021, gdje će se boriti za prvu nagradu koja će ih poslati na studijsko putovanje u Veliku Britaniju.


Bilo je tu i drugih izvrsnih ideja – Virtualni baby sitting od Fabijana Čakanića, Kotač promjene od Mariann Makrai, NAM emotivna higijena od Igora Mošića i Aleksandra Puače, te Smještaj djece bez roditeljske skrbi u dobi od 18+ od Ksenije Lovrenčić.


Boris Golob, direktor STEP-a RI, Neven Tamarut, direktor razvoja poslovanja u STEP-u RI te Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije – PORIN, bili su mentori natjecanja pod čijom palicom su se ideje razvijale i razrađivale.


Žiri su sačinjavali Sanja Vuković, izvršna direktorica PRONI centra za socijalno podučavanje u Osijeku, Nikola Kadoić, profesor na Fakultetu za organizaciju i informatiku u Varaždinu, Patricija Panić, zamjenica glavne urednice portala studentski.hr te Rene Brakus iz 46elsk, ujedno i sponzor natjecanja.


U sklopu projekta COOPower ubrzo stiže drugi COOPAthon stoga pratite STEP RI Facebook i web stranicu za detalje o natječaju.


Više informacija o COOPower projektu možete pronaći OVDJE.