Zamjena za beneficirani staž

PROFESIONALNA MIROVINA Balerine, vatrogasci i kontrolori leta u mirovinu već s 20 godina staža i 50 godina života?

Gabrijela Galić

Uvođenje profesionalne mirovine predlaže SDP, među ostalim i tako da će se korisnik profesionalne mirovine moći zaposliti u nekoj drugoj djelatnosti, a u tom će slučaju moći primati umanjenu mirovinuBaletni plesači, kontrolori leta, vozači teških vozila, djelatne vojne osobe, policijski službenici, pravosudni policajci, monteri, profesionalni vatrogasci samo su dio zanimanja koja bi umjesto beneficiranog radnog staža, prema prijedlogu Kluba zastupnika SDP-a ubuduće stjecala pravo na profesionalnu mirovinu. Hrvatska već godinama čeka na reformu sustava beneficiranog radnog staža.


Četiri kategorije


To pitanje pokrenula je još SDP-ova koalicijska Vlada u čijem je mandatu izrađena i stručna podloga Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZSR) na temelju koje se trebalo krenuti u ukidanje sustava beneficiranog staža.


No, iako se revizija tog sustava iz godine u godinu najavljivala, još se ništa nije dogodilo, ali bi se trebalo dogoditi u ovoj godini s obzirom na najavljenu sveobuhvatnu mirovinsku reformu. SDP je odlučio preduhitriti vladajuće te je Saboru uputio svoj prijedlog zakona o profesionalnoj mirovini koja bi zamijenila sustav beneficiranog radnog staža.
Radnici koji danas imaju pravo na beneficirani radni staž ubuduće bi pravo na profesionalnu mirovinu, prema prijedlogu SDP-a, mogli ostvariti ako imaju najmanje 20 godina efektivnog radnog staža te najmanje 50, a najviše 56 godina i osam mjeseci života.


Naime, što se tiče starosne dobi predlažu se četiri kategorije, ovisno o aktualnom stažu osiguranja s povećanim trajanjem. Tako bi radnik kojemu se danas na 12 mjeseci računa staž osiguranja od 14 mjeseci, profesionalnu mirovinu mogao ostvariti s navršenih 56 godina i osam mjeseci života.


S 55 godina života u profesionalnu mirovinu bi mogao radnik koji je na 12 mjeseci imao dodatna tri mjeseca staža osiguranja, dok bi s 53 godine i četiri mjeseca života to pravo ostvario radnik kojem se na godinu dana staža dodaju četiri mjeseca osiguranja, a s 50 godina života pravo na mirovinu ostvarila bi osoba kojoj na godinu staža ide još šest mjeseci osiguranja.


Iznimka od tog sustava bili bi pirotehničari te vojnici, odnosno mornari. Pirotehničari kao i pirotehnički nadzornici te nadglednici i MUP-ovi inspektori koji obavljaju poslove inspekcijskog nadzora nad obavljanjem poslova humanitarnog razminiranja, profesionalnu mirovinu bi mogli ostvariti neovisno o godinama života, ali uz uvjet da imaju najmanje 25 godina mirovinskog staža od čega najmanje osam efektivnog na poslovima razminiranja.


Vojnici, odnosno mornari, koji kako se navodi u obrazloženju, na temelju tri ugovora o službi mogu ostvariti najviše 15 godina staža osiguranja u efektivnom trajanju, mogli bi ostvariti profesionalnu mirovinu s 50 godina života i 15 godina staža.


Različite mogućnosti


Korisnici profesionalne mirovine, međutim, moći će nastaviti raditi u nekoj drugoj djelatnosti. Primjerice, balerina s 50 godina života teško više može plesati, no može biti baletni pedagog ili raditi u nekom drugom zanimanju. Ako bi nastavila s radom na nekom drugom poslu primala bi 50 posto svoje profesionalne mirovine. Profesionalni vojnik ili mornar, pak, koji se zaposli ili počne obavljati vlastitu djelatnost primao bi 25 posto pripadajuće svote mirovine. No korisnik profesionalne mirovine koji je do ostvarivanja prava na nju navršio najmanje 25 godina staža, u slučaju zaposlenja primao bi 70 posto svoje mirovine. Međutim, ta isplata će s obustaviti korisniku profesionalne mirovine koji se zaposli u sustavu u kojem je radio ili u nekom drugom u kojem se ostvaruje pravo na profesionalnu mirovinu.


Uvođenje profesionalne mirovine, proračun bi u ovoj godini koštalo dodatnih 29 milijuna kuna, a u idućoj kako je izračunao SDP 29,5 milijuna kuna.