Meningoencefalitis

Opasni krpelji: Zbog sve većeg broja slučajeva, PGŽ pokreće program cijepljenja

Barbara Čalušić

Nakon što se cijepe profesionalci koji puno borave na otvorenom, postoji mogućnost da se besplatno cijepe i rekreativci / Foto ARHIVA NL

Nakon što se cijepe profesionalci koji puno borave na otvorenom, postoji mogućnost da se besplatno cijepe i rekreativci / Foto ARHIVA NL

Rizičnim skupinama smatraju se svi koji rade na otvorenom, poput komunalnih radnika, kao i vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ove godine je na području Gorskog kotara zabilježeno 11 slučajeva krpeljnog meningoencefalitisa, a od posljedica bolesti preminule su dvije osobeRIJEKA – Zbog pojave većeg broja slučajeva krpeljnog meningoencefalitisa na području Gorskog kotara, Primorsko-goranska županija financirat će cijepljenje za sve osobe koje zbog posla na tom području svakodnevno borave u prirodi.


Rizičnim skupinama smatraju se svi koji rade na otvorenom poput komunalnih radnika, kao i vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.


– Županija je uputila motivacijsko pismo s pozivom za cijepljenje svim čelnicima gradova i općina na području Gorskog kotara kako bi informirali sve svoje djelatnike koji rade na otvorenom, a tiskane su i brošure za sve one koji borave u prirodi.
Svi prikupljeni podaci o osobama koje borave na otvorenom i kojima se preporuča cijepljenje, bit će upućeni Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a, kaže pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić, dodajući kako je cjepivo koje se daje u tri doze učinkovito te zemlje poput Austrije i Slovenije imaju dugogodišnju tradiciju cijepljenja za siguran boravak u prirodi.


Foto Marko Gracin

Ðulija Malatestinić /
Foto Marko Gracin


Sirovo mlijeko


Ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 11 slučajeva krpeljnog meningoencefalitisa, od čega je čak njih osam s područja Gorskog kotara. Pritom su u našoj županiji od posljedica bolesti preminule dvije osobe.


Prema riječima glavnog županijskog epidemiologa iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrice Rončevića, ranije se ova bolest koju uzrokuje ubod krpelja javljala sporadično, no 2019. godine izbila je prva veća epidemija u Gorskom kotaru kad je bolest prenesena preko sirovog kozjeg mlijeka.


– Osim uboda krpelja, krpeljni meningoencefalitis može se prenijeti sirovim mlijekom i preko mliječnih proizvoda koji nisu obrađeni. No, primarno, virus krpeljnog meningoencefalitisa boravi u malim glodavcima gdje se potom preko krpelja zaraze životinje i ljudi, objasnio je Rončević.


Kod krpeljnog meningoencefalitisa karakteristična je duga inkubacija koja traje dva i više tjedana, što je čest razlog zbog kojeg se pacijenti više ni ne sjećaju uboda krpelja.


Nakon vremena inkubacije javljaju se vrlo slabi simptomi bolesti koji i u svojem jačanju mogu biti vrlo nespecifični i podsjećati na simptome gripe ili koronavirusa.


U toj fazi bolesti, zaraza se najčešće ne dokazuje te epidemiolozima takvi slučajevi nisu poznati. Puno rjeđe događa se da nakon faze latencije, bolest prelazi u fazu koja je specifična za meningoencefalitis.


Praćena je glavoboljom, određenim neurološkim ispadima koji mogu dovesti čak i do paralize disanja što naposlijetku oboljelog dovodi u bolnicu.


– Vraćamo stvari na početak jer se primjenom općih preventivnih mjera možemo u većini slučajeva zaštititi od krpeljnog meningoencefalitisa. To su mjere koje podrazumijevaju boravak u prirodi, na livadama s travom gdje krpelji puno više vrebaju, nego u šumama i na planinarskim putovima. Kada boravimo na takvim lokacijama trebamo primijeniti dugu odjeću, repelente, odnosno kemijska sredstva koja odbijaju insekte i koje treba nanositi na mjesta gdje je koža otvorena, ali i na samu odjeću. Dobro je zaštititi glavu i vlasište, ali treba računati da krpelj migrira od mjesta gdje je došao na kožu do mjesta gdje može najlakše napraviti ubod poput vrata, prepona, trbuha i vlasišta.


Dok traje ta migracija prolazi dosta vremena, a dok se on učinkovito ne ubode u kožu, može proći više od jednog dana. Sve to vrijeme, ako se osoba pregleda, rizik od bolesti gotovo da ne postoji, ističe Rončević koji podsjeća i na puno prošireniju bolest koju uzrokuje krpelj – lajmsku bolest.


Radi se o bakterijskoj bolesti koju karakterizira mogućnost ranog otkrivanja. Naime, oko mjesta uboda širi se koncentrični krug pri čemu infekcija migrira od mjesta samog uboda prema periferiji.


Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio SERGEJ DRECHSLER


Standardni antibiotici


– Ako se tako nešto primijeti na tijelu, treba posumnjati na lajmsku bolest koju liječimo standardnim antibioticima. Problem kod ove bolesti nastupa kada ona nije liječena pravovremeno i kad dođe do širenja infekcije na području mozga i gdje simptomi mogu biti vrlo slični meningoencefalitisu. Također valja reći kako među ukupno osam slučajeva krpeljnog meningoencefalitisa koje smo otkrili unazad dva mjeseca u našoj županiji, kod čak četiri slučaja imamo istovremenu infekciju krpeljnim meningoencefalitisom i lajmskom boreliozom, upozorava Rončević.


Cjepivo ne štiti protiv lajmske bolesti, a Rončević je jučer najavio kako nakon što se cijepe profesionalci koji puno borave na otvorenom, postoji mogućnost u slučaju da ostane cjepiva, da se njime besplatno cijepe i rekreativci koji puno borave u prirodi.


– Preventivnim mjerama većina se izletnika može zaštititi. Inače, cijena jedne doze cjepiva je 307 kuna, što znači da primovakcinacija koja se obavlja u roku od šest mjeseci iznosi 921 kuna.


S provedbom ovog programa krenut ćemo sukcesivno, no to ne znači da program nećemo širiti prema ostalim kategorijama pa kada je riječ o rekreativcima, možda ćemo i njih imati prilike pozvati na cijepljenje preostalim dozama, zaključio je Rončević.