Nagrada "Ivan Filipović"

Prof. dr. Bojani Ćulum Ilić najviše hrvatsko prosvjetno priznanje

Ingrid Šestan Kučić

Bojana Ćulum Ilić / Foto Vedran Karuza

Bojana Ćulum Ilić / Foto Vedran Karuza

Riječanki je pripala nagrada u području visokog školstva s obzirom na to da je svojim radom značajno doprinijela razvoju profesionalnih potreba različitih aktera u formalnom sustavu odgoja i obrazovanjaOdbor Nagrade »Ivan Filipović« donio je odluku o laureatima za 2021. za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti, a najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju dodijelit će se kao dvije nagrade za životno djelo te petnaest godišnjih nagrada.


Dva priručnika


Među nagrađenima je i izv. prof. dr. Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kojoj je pripala nagrada u području visokog školstva.


Prema ocjeni Odbora, tijekom 2021. godine riječka je znanstvenica u sklopu svog znanstveno-istraživačkog, projektnog i stručnog angažmana značajno doprinijela razvoju profesionalnih potreba različitih aktera u formalnom sustavu odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.
Radom je doprinijela sveučilišnim nastavnicima, studentima, nastavnicima i učenicima u srednjim školama, zatim sudionicima u programima neformalnog cjeloživotnog obrazovanja te ustanovama u kojima djeluje.


Doprinos razvoju profesionalnih potreba sveučilišnih nastavnika ogleda se u dva priručnika za unapređenje visokoškolske nastave koja su u izdanju Filozofskog fakulteta u Rijeci kao e-publikacije objavljeni 2021., a na poziv Ureda za karijere Ekonomskog fakulteta u Rijeci izv. prof. dr. Ćulum Ilić osmislila je i provela stručno usavršavanje za grupu od trideset sveučilišnih nastavnika na temu modela učenja zalaganjem u zajednici u visokoškolskoj nastavi i razvoja suradnje s predstavnicima poslovnog sektora.Njezin doprinos razvoju profesionalnih potreba nastavnika i učenika u srednjim školama tijekom 2021. ogleda se u izradi novog, inovativnog kurikuluma za građanski odgoj i obrazovanje za srednje škole naziva »Škola i zajednica« te u izradi inovativnog modela učenja zalaganjem u zajednici za srednje škole (PLACE model).


Tijekom 2021. godine izradila je i više edukacijskih materijala o prilagodbi modela učenja zalaganjem u zajednici i prezentacija za edukatore, stručne suradnike, terapeute i druge profile osoba koje rade s osobama s Downovim sindromom i drugim intelektualnim teškoćama u razvoju na engleskom jeziku.


Bogat angažman


Svoj intenzivan i bogat angažman na domaćim i međunarodnim projektima oplemenjuje na nekoliko razina i brojnim aktivnostima, što je uz ostalo rezultiralo i objavom šest znanstvenih i stručnih radova u 2021. godini.


Odbor je u svom obrazloženju ujedno zaključio da iz rada riječke znanstvenice neupitno proizlazi njezina radna energija i širina znanstveno-istraživačkog, razvojnog, stručnog i nadasve suradničkog djelovanja pri sveučilištu, u samoj lokalnoj zajednici, ali i šire, u nacionalnim i međunarodnim okvirima.