Humanitarni projekt

Prodaju se oslikane majice za pomoć Udruzi za sindrom Down – Rijeka 21

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Oslikane majice prodavat će se na štandu na Korzu od 13. do 15. lipnjaS ciljem prikupljanja sredstva za pomoć Udruzi za sindrom Down ‐ Rijeka 21, najavljen je humanitarni projekt pod nazivom “Sv. Vida srcem nosi i njime se ponosi” u sklopu kojeg će se prodavati oslikane majice na štandu na Korzu od 13. do 15. lipnja.


Prema riječima predstojnice Katehetskog ureda dr. sc. Ksenije Rukavine Kovačević, u projektu je sudjelovalo tridesetak osnovnih i srednjih škola, no ne samo učenici koji pohađaju katolički vjeronauk, već i učenici koji pohađaju etiku ili kakve kreativne radionice, a cilj je bio ponuditi jedan plemeniti projekt humanitarnog karaktera djeci i mladima, neovisno o tome idu li na katolički vjeronauk, što pokazuje odgojno-obrazovnu širinu, širinu katoličkog vjeronauka, kao i širinu čitavog odgojnog školskog sustava.

– Svake godine učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim vjeroučiteljima na neki način sudjeluju u obilježavanju dana Dana sv. Vida u Rijeci. Odlučili smo ove godine da takvu inicijativu, odnosno takvo uključivanje podignemo na jedan viši nivo, odnosno da damo snažnu humanitarnu, plemenitu, solidarnu dimenziju, pa smo i kao Riječka nadbiskupija, ali i kao školski vjeroučitelji prepoznali da bi bilo jako lijepo sudjelovati i organizirati takvu aktivnost kojom možemo pripomoći radu riječke udruge o kojoj smo čuli, ističe Rukavina Kovačević dodajući kako Rijeka nije samo grad koji teče, već grad s velikim srcem, otvorenim srcem, srcem za različitost, za pluralizam, pa je s obzirom na to i projekt nazvan “Sv. Vida srcem nosi i njime se ponosi”, jer je sv. Vid na usnama, u molitvama te u srcu iz kojeg onda proizlaze ovakva plemenita djela.Kako je uvodno kazala voditeljica Udruge za sindrom Down ‐ Rijeka 21 Ana Buneta, udruga koja ima oko 67 članova se brine o osobama s Downovim sindromom različite životne dobi na području cijele županije, a najzahtjevnija je pomoć djeci, jer već od rođenja trebaju različite terapije ne bi li se razvijala.


– Nažalost, u sustavu zdravstva i socijalne skrbi ne dobivamo odgovarajuće terapije, pa tu udruga preuzima jednu od najvećih uloga, tako da se djeci zaista pruži pomoć.


U tom smislu imamo tri terapijske sobe i jednu senzornu sobu u koju djeca dolaze i terapeuti rade s njima. U svemu tome nam je potrebna i pomoć građana i drugih institucija koje nam pomažu, istaknula je Buneta te dodala kako će se prikupljena sredstva koristiti za softverske i didaktičke materijale koji se koriste u terapiji.Na štandu na Korzu će se prodavati kratke majice po promotivnoj cijeni od 5 eura, a svi oni koji nisu u mogućnosti doći imaju mogućnost uplate željenog iznosa na žiro račun koji je već otvoren. Projekt su organizirali Riječka nadbiskupija, Katehetski ured i Caritas.