Loša situacija

Primorsko-goranskoj županiji prijeti nova eksplozija epidemije! Mićović otkriva zbog čega se sve ovo događa

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sada treba vidjeti hoće li se taj trend nastaviti, no ono čime smo u cijeloj ovoj situaciji zadovoljni, jest da se među starijom populacijom ne primjećuje pojačano širenje virusa, kažePrimorsko-goranska županija jučer je zabilježila 88 novih slučajeva zaraze koronavirusom na ukupno 596 obrađena uzorka, te je gledano po broju novozaraženih po hrvatskim županijama, bila vodeća po broju novih slučajeva. Ilustracije radi, u Gradu Zagrebu zabilježeno je 78 novih slučajeva, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 67, a u Splitsko-dalmatinskoj 59 novih slučajeva zaraze.


Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimira Mićovića, točno je da PGŽ u posljednjih tjedan dana bilježi porast broja novih slučajeva zaraze u ukupnom broju testiranih koji je u razdoblju od 1. do 9. ožujka u prosjeku iznosio 12 posto, dok je tjedan prije taj postotak bio devet posto. Najveće žarište epidemije i dalje su Rijeka i riječki prsten u kojima je jučer zabilježen 81 posto novih slučajeva.


– Definitivno je došlo do ubrzavanja transmisije virusa koja je sada srednje jaka i treba vidjeti hoće li se taj trend nastaviti. Ono što nama predstavlja važan podatak jest udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranja koji predstavlja aktivno traženje virusa u populaciji. Mi prosječno dnevno obradimo između 600 i 780 uzoraka, kaže Mićović.
Kao jedan od mogućih uzroka povećanja broja novih slučajeva u PGŽ-u on smatra neformalna okupljanja, posebice kad je riječ o učenicima i mladima koji se nastavljaju okupljati i nakon nastave, ali i određene obiteljske proslave koje su se intenzivirale popuštanjem mjera.


Nastavak cijepljenja


– Čim se mladi druže, voze u autobusu, povećava se mogućnost širenja virusa. Sada treba vidjeti hoće li se taj trend nastaviti, no ono čime smo u cijeloj ovoj situaciji zadovoljni, jest da se među starijom populacijom ne primjećuje pojačano širenje virusa. U proteklom razdoblju rastao nam je i udio hospitaliziranih pacijenata zbog COVID-19 kojih se u Kliničkom bolničkom centru Rijeka trenutno liječi 45, pri čemu njih sedmero uz pomoć respiratora. Ipak, udio hospitaliziranih nije rastao velikim intenzitetom te trenutno iznosi 7,7 posto ukupnog broja zaraženih, a također, bilježimo visok stupanj cijepljenosti zaposlenih u bolnicama što jamči zaštitu pacijenata koji se u njima liječe, ističe Mićović.


Kad je riječ o cijepljenju protiv koronavirusa, u PGŽ-u je do jučer prvom dozom cjepiva cijepljeno 14.320 osoba, a dvije doze cjepiva primilo je 4.460 osoba. Ovaj tjedan u PGŽ je stiglo 3.000 doza cjepiva AstraZenece, tisuću doza Modernina cjepiva i 1.170 doza cjepiva Pfizer/BioNTecha. Cjepiva se u ovom trenutku usmjeravaju na punktove na Zametu i Vežici te po ispostavama Doma zdravlja, a cijepe se starije osobe i kronični bolesnici. Masovnije cijepljenje koje je protekle subote prvi put provedeno u sportskoj dvorani na Zametu gdje je cijepljeno petstotinjak starijih osoba i kroničnih bolesnika, trebalo bi biti organizirano i ove subote, no ovaj put građani će se cijepiti u makrocentrima na Zametu i Vežici. Mićović predviđa da bi se u subotu trebalo cijepiti oko 660 osoba, dok se sa sadašnjom logistikom u PGŽ-u može cijepiti oko 6.000 ljudi tjedno.


– Naš je cilj da tijekom ožujka i travnja obavimo cijepljenje starijih osoba i kroničnih bolesnika kako bismo već u svibnju mogli krenuti s cijepljenjem osoba iz treće faze. Tu će prednost opet imati određena prioritetna zanimanja poput interventnih službi, nastavnika, pomoraca i ugostitelja, ističe Mićović.