Rektorica

Prijić Samaržija na tribini Universitasa: ‘Studiranje je za sve, ne samo za bogate’

Andrej Petrak

Pretpostavka je da studiraju uglavnom djeca boljestojećih i obrazovanijih, a zadatak rektorice je osigurati jednake uvjete za sveRIJEKA Novoizabrana rektorica Snježana Prijić Samaržija najavila je da će se zalagati za jednake mogućnosti za sve, dostupnost i pravednost u visokom obrazovanju, predstavljajući svoj program na tribini udruge Universitas, održanoj na Filozofskom fakultetu u Rijeci.


– Polazim od pretpostavke da struktura studenata ne odgovara socioekonomskoj strukturi hrvatskih građana. Studiraju uglavnom djeca boljestojećih i obrazovanijih ljudi. Moj je zadatak osigurati jednake uvjete za sve, što kod naših institucija zasad nije slučaj – rekla je rektorica.


Pojasnila je da je na njeno djelovanje u mandatu prorektorice za studentska pitanja znatno utjecalo to što je na dužnost stupila u vrijeme studentske blokade na Filozofskom fakultetu.– Spomenuta činjenica bitno me obilježila, s jedne strane duboko razumijevajući studente koji su tražili jednake mogućnosti i pravednost, a istodobno sam se našla s druge strane, kao netko tko je bio prozivan. Koliko sam mogla po ovom pitanju, toliko sam i činila – pojasnila je.

Skandinavski model


U tom smislu, sklona je skandinavskom modelu stabilnog i dugoročnog sustava financijske pomoći studentima, u kojem je što je moguće niži sustav školarina, a što moguće viši sustav stipendija. Studente vidi u središtu obrazovnog procesa, a zalaže se za povećanje uloge studentskog predstavništva u čemu se, upozorila je, Hrvatska spustila na razinu ispod Makedonije.
Napomenula je kako je svoj program rada slagala polazeći od vrijednosti, iz čega je kasnije razvijala viziju politike i aktivnosti, a pored jednakih mogućnosti i pravednosti, vrijednosti za koje se zalaže su i uvažavanje izvrsnosti, kao i njegovanje sinergije svih ljudskih resursa.


– Konsenzus, participacija i dogovaranje, po mom iskustvu, rješavaju gotovo sve probleme. Mislim također da sigurno ima prostora za povećanje transparentnosti. Iako možda činjenično nije tako, jer do svih podataka može se doći, ako postoji taj dojam, mora se nešto poduzeti.


Odluke se moraju donositi temeljene na institucionalnom istraživanju, a zalažem se za javno, odgovorno, deliberativno i participacijsko upravljanje, rekla je rektorica.Što se tiče pitanja integracije sveučilišta, smatra da dok ne postoji konsenzus, valja njegovati autonomiju sastavnica, a istodobno pokušavati se integrirati vodeći se reprezentativnim načelom upravljanja.

Integracija sveučilišta


– Integrirana sveučilišta znače veću snagu. Nije tajna da su se zato sastavnice držale odvojeno u prošlosti. Integrirana sveučilišta su velika snaga društva, zato određenim politikama to ne odgovara – dodala je.Najavila je da će imenovanje četiri prorektora i većeg broja pomoćnika i savjetnika biti na dnevnom redu Senata, što će biti održan krajem svibnja, a imena zasad nije htjela razotkriti.

Namjerava osnovati Međunarodno savjetodavno vijeće koje bi činili eksperti u svom području, a od strateških infrastrukturnih projekata izdvaja: energanu, društveno-kulturni centar, Sveučilišnu knjižnicu, studentski smještaj, Centar za translacijsku medicinu, fakultete u Kampusu i mini Kampus u Iki.