PGŽ

Prijem za dobitnike županijskih nagrada: Ivi Lukežić nagrada za životno djelo

Slavica Kleva

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Uz prof. dr. Ivu Lukežić, prijemu su nazočile i Karin Kuljanić, predsjednica Društva Crvenog križa PGŽ-a, te Lorena Blažić Pošćić, predsjednica Glazbenog društva Spinčići iz KastvaU Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja je održan prijem za dobitnike županijskih nagrada.


Prof. dr. Iva Lukežić dobitnica je nagrade za životno djelo, dok su Glazbeno društvo Spinčići iz Kastva, te Društvo Crvenog križa PGŽ-a dobitnici godišnje nagrade za 2020. godinu.


Prije uručivanja nagrada, skupu se obratio župan Zlatko Komadina koji je naglasio da je umjesto svečane sjednice na kojoj su se do sada uručivale nagrade, uslijedila ništa manje značajna svečana dodjela, s obzirom na još uvijek aktualnu pandemiju.
– No, to nije razlog da se ipak ne okupimo, nagrade koje su otišle u zdravstvo, kulturu i glazbu zapravo oslikavaju našu težnju i velik trud koji ulažemo u ono što živimo posljednje dvije godine, naglasio je župan Komadina, istaknuvši da su upravo dobrim planiranjem osigurali sredstva za zdravstveni sustav i spašavali ga unazad posljednje dvije godine.


Pozdravnim riječima skupu se obratio i predsjednik županijske Skupštine Marko Boras Mandić istaknuvši da su dobitnici ljudi koji su cijelo vrijeme činili društvo boljim, pomicali granice, predano radili i okupljali ljude, pokazujući u svakom trenutku altruizam koji ih krasi.


I Erik Fabijanić, predsjednik Skupštine u prošlom mandatu, obratio se prigodnim riječima laureatima čestitajući im na nagradama.


Kruna dugogodišnjeg rada


Nagrada za životno djelo uručena je prof. dr. Ivi Lukežić za izuzetna praktična i znanstvena postignuća na zaštiti i očuvanju posebnosti hrvatskog jezika, osobito njegova današnjeg i povijesnog čakavskog i štokavskog dijalektalnog korpusa.


Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za rad s osnovnoškolskom djecom, nagrade Grada Rijeke za stvaralački rad i vrhunsko ostvarenje na području filologije, posebno za knjigu »Čakavski ikavsko-ekavski dijalekt«, nagrade za životno djelo Općine Čavle.


Objavila je brojne znanstvene i stručne radove i knjige. Koncipirala je, utemeljila i pokrenula poslijediplomski znanstveni studij iz kroatističke dijalektologije i jezične povijesti na Filozofskom fakultetu u Rijeci.


Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća uručena joj je 2013. godine.


– Ovu nagradu smatram krunom svoga rada. Iako sam dobitnica mnogobrojnih priznanja i nagrada, upravo mi ova nagrada predstavlja vrhunac djelovanja u području školstva, znanosti i kulture.


Najponosnija sam na snagu koja me vukla za novim spoznajama, a središte mog zanimanja uvijek je bio jezik, organski govori hrvatskog jezika, kazala je prof. dr. Lukežić, koja je u ime nagrađenog Društva Crvenog križa PGŽ-a i Glazbenog društva Spinčići zahvalila županu Komadini, Skupštini PGŽ-a, svim tijelima Skupštine PGŽ-a koja su sudjelovala u procesu i proceduri dodjele županijskih nagrada, ali i predlagateljima kandidata.


Prvo županijsko društvo


Društvo Crvenog križa PGŽ-a dobilo je nagradu zbog iznimnog doprinosa u vidu pomoći potrebitim građanima za vrijeme pandemije COVID-9, a nagradu je u ime Društva primila predsjednica Karin Kuljanić.


Društvo Crvenog križa PGŽ-a osnovano je 1994. godine kao prvo županijsko društvo Crvenog križa u Hrvatskoj.


Danas DCK ima više od 70 aktivnih volontera koji svake godine daruju više od tisuću volonterskih sati, a 2020. godine, u vrijeme pandemije koronavirusa, darovali su nebrojen broj sati pomažući onima kojima je bilo najpotrebnije.


Ispred nagrađenog Glazbenog društva Spinčići iz Kastva nagradu je primila predsjednica Društva Lorena Blažić Pošćić. Glazbeno društvo dobilo je nagradu u povodu obilježavanja stote godišnjice neprekidnog djelovanja, očuvanja tradicije, kulture i glazbenog amaterizma.


O brojnim nagradama i priznanjima Društva svjedoči muzejski prostor »Kovačev kantunić« koji se nalazi u sklopu Doma »Dr. Vojko Vlah«.


Kao jedan od najvažnijih uspjeha treba istaknuti Srebrnu plaketu u najjačoj, A kategoriji na Državnom natjecanju, te osvojeno prvo mjesto u njemačkom gradu Basselu u kategoriji starijih orkestara, te treće mjesto u ukupnom poretku 2004. godine.


Društvo je izdalo nekoliko nosača zvuka prigodom obilježavanja godišnjica postojanja.