FUŽINE

Prihvaćen prijedlog – Dan Gorskog kotara slavit će se 7. studenog

Marinko Krmpotić

Veće rasprave o izmjenama proračuna nije bilo, a prihvaćen je i prijedlog novog zaduživanja Općine Fužine koja će kod HBOR-a podići kredit za kapitalni projekt uređenja javne rasvjeteFUŽINE – S 8,3 milijuna kuna prihoda te 5,6 milijuna kuna rashoda u Općini Fužine prvo polugodište rada kraju su priveli na jako dobar način, a to se vidi i iz činjenice da su podmirene brojne obveze iz prošle godine. Ta uzlazna linija osjeti se i u prvim izmjenama i dopunama općinskog proračuna koji je na početku godine s planiranih 26,7 milijuna kuna narastao na 31,3 milijuna kuna. Taj lijepi rast, napomenuo je na sjednici Općinskog vijeća Fužina načelnik David Bregovac, omogućava realizaciju nekih planiranih i već započetih projekata.


Dobro stanje proračuna


»Dobro stanje proračuna rezultat je prodaje dijela nekih nekretnina koje su bile u našem vlasništvu. Sve se više kupuju kuće i zemljišta kod nas, i to raduje jer osigurava prihod u proračun. Zahvaljujući tome rastu mogućnosti da u što većoj mjeri realiziramo nekoliko projekata – uređenje pješačkih staza i okoliša na jezeru Lepenica, izgradnju odmorišta i izletišta Vicićev most te projekt obnove krovišta na zgradi gradske uprave, odnosno Zadružnom domu Fužine. Do kraja godine vjerojatno ćemo ići u još jedne izmjene i dopune, pri čemu se nadam da će se ovaj pozitivan trend nastaviti«, rekao je načelnik Bregovac.


Veće rasprave o izmjenama proračuna nije bilo, a jedine konkretnije primjedbe iznijela je Nataša Starčević Blažević (PGS) koja je željela znati koliko trenutačno kreditnih zaduženja ima Općina Fužine: »Naš je izvorni proračun osam milijuna kuna, a kreditna zaduženja su takva da ne možemo biti mirni«, konstatirala je Blažević upitavši ima li Općina Fužine dovoljno sredstava da podmiri sve kreditne obveze. Načelnik Bregovac odgovorio joj je potvrdno i time je rasprava zaključena, a do iznošenja različitih stavova došlo je pri donošenju odluke o sufinanciranju troškova smještaja i prehrane fužinskim srednjoškolcima koji borave u učeničkim domovima. Prema toj odluci, na koju se moglo reagirati te izmjene i dopune predložiti tijekom više dana, fužinskim bi se srednjoškolcima osigurala mjesečna pomoć od 315 kuna. Na taj je prijedlog Nataša Starčević imala amandmane koji nisu prihvaćeni, nezavisni Marinko Kauzlarić nije bio zadovoljan činjenicom da tim oblikom pomoći nisu obuhvaćeni oni koji ne stanuju u mjestu školovanja, već putuju, a Slobodan Huš (PGS) predlagao je da s tih 315 kuna budu obuhvaćeni svi fužinski srednjoškolci kojih, istaknuo je, ionako nema puno. Iako prijedlozi oporbe nisu bili bez kvalitetnih temelja, nisu dobili većinu glasova, a načelnik Bregovac oporbi je zamjerio što te ideje iznosi tek na sjednici iako su to mogli učiniti u tijeku javne rasprave.


Novo zaduženje
Jednoglasno ili većinom glasova prihvaćen je i prijedlog novog zaduživanja Općine Fužine koja će kod HBOR-a podići kredit za kapitalni projekt uređenja javne rasvjete, prihvaćen je i prijedlog Ivice Kneževića da se 7. studeni proglasi Danom Gorskog kotara, a vijećnici su upoznati i sa Strategijom razvoja Gorskog kotara od 2022. do 2027. godine koju im je predstavio ravnatelj županijske Javne ustanove Prigoda Vedran Kružić.


Izmještanje autobusne postaje


Je li izmještanje autobusne postaje iz središta mjesta na lokaciju kraj željezničke postaje dobro rješenje bilo je vijećničko pitanje nezavisnog Marinka Kauzlarića. Odgovorio mu je načelnik Bregovac prema čijem mišljenju to nije sporno: »Na lokaciji kraj benzinske postaje u središtu mjesta bilo je puno prometnih problema. Sada ih više nema jer autobusi imaju puno više prostora. Dodatno ćemo urediti i oplemeniti prostor tog stajališta, koje će nakon što se izgradi fužinska zaobilaznica biti još funkcionalnije«, rekao je Bregovac.