Dan na Zametu

Pričali smo s predvodnicom liječničkog tima koji cijepi djecu u Rijeci: ‘Mnogi od njih rekli su mi istu stvar’

Mirjana Grce

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Mnoga djeca koja su se danas cijepila rekla su da žele biti sigurna da neće nekoga zaraziti. Dakle, oni već imaju izgrađenu svijest: žele biti sigurni da neće biti prijenosnik virusa, istaknula je dr. ČulinaRIJEKA – U sportskoj dvorani na Zametu, Centru Zamet jučer je održano cijepljenje protiv COVID-19 bolesti, i djece i odraslih. Odaziv je bio dobar, kako odraslih tako i djece, štoviše sva cijepljena djeca bila su naručena nakon što su ih njihovi roditelji za cijepljenje predbilježili. Djeca su bila u dobi od 12 godina naviše, odnosno učenici završnih razreda osnovnih škola ili prvih godina srednjoškolskog obrazovanja, no cijepiti su se prijavili i došli i stariji adolescenti, maturanti i uskoro studenti. Sve je proteklo bez gužvi i poteškoća, svakome djetetu i njegovom roditelju je zdravstveni tim koji ih je cijepio posvetio potrebno vrijeme i pažnju.


U pratnji roditelja


Razgovarali smo s liječnicom koja je vodila taj tim – doc. dr. sc. Tatjanom Čulina, specijalisticom školske medicine iz Odjela školske i sveučilišne medicine pri Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kao i s nekoliko roditelja djece koja su se cijepila.


– Cijepljenje je trajalo od jutra do 15 sati, i cijepili smo više od 40 djece, uglavnom starijih osnovnoškolaca i nekoliko mlađih srednjoškolaca. Naime, stariji srednjoškolci su već prije mogli biti cijepljeni jer je cijepljenje za njih prije bilo odobreno, no ipak cijepiti se došlo i 50-ak odraslijih adolescenata, maturanata i studenAta prvih godina studija. Tako da su maturanti i oni mladi koji su na početku studija zapravo već jednim dijelom procijepljeni, te su neki od njih došli na drugu dozu cijepljenja.
Očekivali smo da će sada na cijepljenje dolaziti osnovnoškolska djeca jer je sada za djecu te dobi odobreno ovo cjepivo. Cijepili smo Pfizerom i došla su djeca od 12, 13, 14 godina, a iz razgovora s njima i roditeljima uvidjeli smo da su jedva dočekali da se i oni cijepe. Svi su obavezno bili u pratnji roditelja, a poneki su došli i s cijelim obiteljima i svi se cijepili, mama, tata i djeca ove dobi – svi odjednom. Isto tako, mnogima su roditelji i ostali stariji članovi obitelji već ranije cijepljeni. Nakon što su cijepljeni svi su još 15-ak minuta bili ovdje, no nikome nije bilo ništa loše, i svi su zadovoljni otišli svojim putem, objasnila je dr. Čulina.


Izrazila je zadovoljstvo cijelim jučerašnjim iskustvom rekavši da je njima, kao školskoj medicini, cijepljenje osnovnoškolske i srednjoškolske djece posao koji među ostalim rade. Svakome je tim doc. Čulina posvetio dovoljno vremena i pažnje, svakome su osigurali privatnost. Primijetili smo da je dr. Čulina posebno razgovarala sa svakim roditeljem i svakim djetetom, raspitivala se, što nam je kasnije potvrdila, o njihovim eventualnim dijagnozama i lijekovima, općem zdravstvenom stanju.


– Naravno. Roditelj nam daju sve glavne anamnestičke podatke, no meni je uvijek važno pitati i dijete kako se osjeća, ima li bilo kakve poteškoće jer dijete to najbolje zna samo opisati. Djeca su prema protokolu bila naručena na cijepljenje, i na kartončiću su dobila i termin za sljedeće cijepljenje. Većina roditelja je svoju djecu za cijepljenje prijavila putem školske medicine, mnogi i putem obiteljskog liječnika, a par punoljetnih mladih došli su na cijepljenje sami bez prethodne najave. U moju ambulantu školske medicine roditelji su se javljali telefonski, upisali smo ih na zajedničku platformu te su zatim u roku od dan-dva telefonom obavIješteni kada imaju termin za cijepljenje djeteta, objasnila je protokol doc. Čulina.


Izgrađena svijest


Velika većina za jučer naručenih na cijepljenje došla je već u jutarnjim satima, a na kraju radnog dana doc. Čulina pitali smo i što bi poručila roditeljima koji još razmišljaju o cijepljenju djeteta.


– Razumijem svaku roditeljsku zabrinutost i potrebu roditelja da dobiju što više informacija o cijepljenju. Vjerujem da znaju da te informacije mogu dobiti u svojim školskim ambulantama, jer uvijek smo tu i zato da ih dobro informiramo i da ih savjetujemo. A sve bih savjetovala da dovedu svoju djecu na cijepljenje, pogotovo što prije djecu koja imaju kronične bolesti.


Danas su se u pratnji roditelja došla cijepiti uglavnom zdrava djeca i zaista nikome do sada ništa loše nije bilo. To su roditelji i obitelji koje žele početi disati punim plućima, normalno živjeti, putovati, a na kraju krajeva i biti odgovorni. Mnoga djeca koja su se danas cijepila rekla su da žele biti sigurna da neće nekoga zaraziti. Dakle, oni već imaju izgrađenu svijest: žele biti sigurni da neće biti prijenosnik virusa. Znam da roditelji ponekad imaju neku nesigurnost, no ponavljam da su naša iskustva da nikome ništa loše nije bilo, da imaju vremena s nama porazgovarati i dobiti sve moguće informacije o cjepivu. Naravno, nitko nas na ništa ne prisiljava, ali nema razloga za čekanje. Ovo je upravo odličan trenutak da se pripremimo za novu školsku godinu kako bismo je prošli bez online nastave, kako bi se naša djeca ponovo mogla družiti, pa naravno i mi odrasli, poručila je doc. Čulina.


Jasminka Matica: Moj sin je cijepljenje jedva dočekao


Jasminka Matica, majka 14-godišnjaka i zdravstvena radnica koja radi u Laboratoriju u Domu zdravlja PGŽ-a, našoj je novinarskoj ekipi nakon cijepljenja njezinog sina dala neke dragocjene informacije.


– Zdravstveni sam radnik, jako cijenim znanost i puno znam o cijepljenju. Radim u laboratoriju gdje određujemo antitijela i vidim koliki se imunitet ljudima stvori kada se cijepe. Iz toga iskustva odlučili smo, odnosno i sin je odlučio cijepiti se. On želi normalno živjeti, želi ići na izlete, na putovanja, na nastavu u školu. Za sad je još uvijek preporuka da se cijepe djeca koja imaju neke kronične bolesti, ali isto tako se mogu cijepiti i drugi koji su zainteresirani. Moj sin nema ništa takvo, i jedva je dočekao da se odobri cijepljenje s Pfizerom i da se cijepi. Nama je škola na roditeljskom sastanku dala e-mail na koji smo mogli prijaviti djete za cijepljenje i tako smo se prijavili, objasnila je Jasminka Matica.


Danijela Grlaš: Jedini ispravni put da imaju mladost


Danijela Grlaš pratila je svoju kćer Chiaru koja se jučer cijepila, koja će uskoro imati 16 godina i na jesen krenuti u drugi razred gimnazije.


– Mislim da je zaista više nego dovoljno dvije godine online škole, ograničenog kretanja, nedruženja, bez izleta i mnogo toga što mlade veseli, što bi im trebalo priuštiti. Nadam se da će na jesen moje dijete konačno moći ići u školu i biti sa svojom generacijom. Konačno, moći će kod none doći bez maske, moći ćemo se i obiteljski družiti i biti opušteni. Mislimo da je cijepljenje jedini način, ispravan put da se konačno to prekine i da imaju mladost kakvu zaslužuju, rekla je turistička radnica, mama Danijela Grlaš, naravno već cijepljena, kao svi ostali odrasli članovi njihove obitelji. A Chiara je kratko nastavila: »Prošle dvije godine bile su naporne, ali uspjela sam sve riješiti. I drago mi je da sam se uspjela cijepiti.«