Počivala u miru

Preminuo potražni pas riječkog HGSS-a – Luxa: ‘Radila do 11. godine, a zadnju godinu provela u mirovini’

P. N.

Luxa - bila je aktivna do zadnjega dana družeći se na raznim turama, pa čak i treninzima s ostalim potražnim psima / Foto HGSS

Luxa - bila je aktivna do zadnjega dana družeći se na raznim turama, pa čak i treninzima s ostalim potražnim psima / Foto HGSS

Luxa je najaktivnija bila u treninzima i potragama sa Gorskom službom spašavanja u šumama i lavinama, ali ona je i jedan od rijetkih hrvatskih pasa koja je putem Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa sa svojom vlasnicom položila najveći i najteži međunarodni ispit traganja u ruševinamaJučer 17. veljače 2019. uginuo je potražni pas riječke stanice HGSS-a, Luxa, u svojoj 12. godini, piše na stranici HGSS-a. 


Luxa je bila operativan pas sve do svoje 11. godine, a svoju zadnju godinu provela je u mirovini, međutim nikako ne mirujući. Bila je aktivna do zadnjega dana družeći se na raznim turama, pa čak i treninzima s ostalim potražnim psima.


Njena vlasnica je Nataša Dančulović, jedna od spašavateljica sa najdužim stažem u Komisiji za potrage i lavine HGSS-a i koja je uz Luxu obučila još dva svoja potražna psa koji su položili sve potrebne licence, doznajemo na stranici HGSS-a.
Luxa je najaktivnija bila u treninzima i potragama sa Gorskom službom spašavanja u šumama i lavinama, ali ona je i jedan od rijetkih hrvatskih pasa koja je putem Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa sa svojom vlasnicom položila najveći i najteži međunarodni ispit traganja u ruševinama koju organizira International Rescuedog Organization, i to sa najboljim rezultatom, odnosno sa stopostotnim učinkom. 


‘Počivala u miru vjerna kolegice’, poručuju Luxi pripadnici riječkog HGSS-a.