Nije više crna rupa

Preluk se budi iz sna: nova uprava obnavlja riječki autokamp

Alenka Juričić Bukarica

Nova recepcija, ograde i parcele te uređeni sanitarni čvorovi tek su dio novog ruha kojim Preluk želi privući nove goste i u budućnosti postati kamp s tri do četiri zvjezdiceLani je kamp dobio novu upravu – varaždinsku tvrtku Agens na čijem je čelu direktor Željko Keškić. U imovinsko-pravnoj zavrzlami, u kojoj je zemljište u kampu državno, a nekretnine u vlasništvu nekadašnje tvrtke TD Opatija, Keškićeva se tvrtka pojavila kao pravni sljednik opatijskog TD-a te novi vlasnik nekretnina u kampu. Već lani je najavio kako će ove godine kamp doživjeti preuređenje i ulaganja.    Pad i zaostajanje za konkurencijom ovog smještajnoga kapaciteta, otvorenog 50-ih godina, počelo je u vrijeme pretvorbe kada je postao dijelom poslovnog carstva tajkuna Josipa Gucića. S njegovim propadanjem, krenuli su i problemi s kampom koji je tada bio dio Gucićeve tvrtke Splendid. Ova je tvrtka u to vrijeme uzela kredit od tvrtke TD Opatija koja je konačno iskoristila založno pravo čime su nekretnine postale TD-ovo vlasništvo. I ta je tvrtka otišla u stečaj pa je kamp u najam uzela tvrtka Tranzit, nakon koje je njime kratko upravljao Balsamo Corpo.

    Ovih dana tako se privodi kraju uređenje sanitarnih čvorova i okoliša. Postavljene su nove ploče, proširen prilaz ovom objektu, a također je uređen i prilaz prirodnoj šljunčanoj plaži. Čitav plato kampa je također uređen tako da u slučaju kiše gosti više neće morati gaziti po blatu. Da se nešto pomaklo s mrtve točke vidljivo je već na samom ulazu u kamp koji je preuređen zajedno s novouređenom recepcijom. 


    Prema Keškićevim riječima, odvezeno je 30-ak kamiona smeća, od čega je velik dio skupljen uz ovdašnju prometnicu i autobusnu stanicu. No to je tek prva faza uređenja. 


    – Već ujesen bismo išli u veće radove, poput uređenja trgovine, fitnessa na otvorenom, ulaganja u ekološko grijanje vode i ostalo. Plan nam je podići razinu kvalitete kampa na 3 ili 4 zvjezdice, najavio je vlasnik tvrtke Agens. Konkretno, u planu je i uređenje vinoteke s hrvatskim vinima na mjestu nekadašnje trgovine za koju, u nekadašnjem obliku, nema potrebe. Uz vinoteku bi bila suvenirnica, a dio prodavaonice nudio bi osnovne namirnice za kampiste. Uređenjem prostora restorana te postavljanjem ograde na krovu terase restorana i trgovine, otvara se mogućnost za postavljanje sprava za fitness čime bi se dobila jedinstvena vježbaonica na otvorenom s pogledom na Volosko i Opatiju. U najavi je i nabava mobil-home kućica koje bi se iznajmljivale gostima.   


Rješavanje koncesije


Paralelno s ulaganjima očekuje se povećanje broja gostiju. Već ove godine u kampu Preluk računaju da će s prosječnih 12.000 noćena doći na 30 do 35.000 noćenja. To se planira ostvariti kroz produljenje sezone i dovođenje novih gostiju. Ubuduće bi kamp tako trebao raditi kroz čitavu godinu, a s rastom kvalitete kampa očekuju se i gosti više platežne moći. Ovaj riječki kamp »pikira« na goste iz Slovenije, koji su i najbrojniji, ali i više gostiju iz Njemačke te Nizozemske. 


    Veliki planovi temelje se na najavi kako bi za kamp konačno trebala biti definirana koncesija. Naime, na traženje Grada Rijeke krenulo se u rješavanje tog pitanja te je Primorsko-goranska županija raspisala natječaj. Njime se u koncesiju daju prirodna plaža, bez mogućnosti ograđivanja i naplate ulaza, te prostor kampa. Riječ je o površini od oko 20.000 četvornih metara, od kojih se polovina odnosi na kamp, a ostatak na plažni prostor (kopneni i morski). Koncesija će biti izdana na rok od pet godina.