Prezentacija

Predstavljena knjiga o školstvu na talijanskom jeziku u Rijeci

Sandy Uran

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Knjiga »L’ istruzione italiana a Fiume«, autora pokojnih Williama Klingera i Silvane Mazzieri, obuhvaća razdoblje od početaka školstva u Rijeci do 1945. godine, te priču o školama Belvedere i San NiccolóU svečanoj dvorani Zajednice Talijana u Rijeci upriličena je prezentacija knjige posvećene školstvu na talijanskom jeziku u Rijeci naslovljena »L’ istruzione italiana a Fiume« čiji su autori pokojni William Klinger i Silvana Mazzieri, a koju je uredila profesorica Martina Sanković Ivančić te obuhvaća razdoblje od samih početaka školstva u Rijeci do 1945. godine, te priču o školama na talijanskom jeziku Belvedere i San Niccoló od 1945. do 2005. godine. Knjigu je objavila Zajednica Talijana u Rijeci.


Druga knjiga


Prof. Melita Sciucca, predsjednica Zajednice Talijana, istaknula je zadovoljstvo realiziranim projektom te najavila i drugu knjigu koja će biti objavljena za godinu dana, a bit će posvećena drugim dvjema školama na talijanskom jeziku, Gelsi i Dolac, te dječjim vrtićima koji, kako je naglasila, predstavljaju zalog za budućnost i opstanak fijumanskog identiteta.


Prof. Corinna Gerbaz Giuliano posebno je emotivno govorila o autorima knjige koji su nažalost preminuli. O Williamu Klingeru, kojem je Gerbaz predavala, a koji je na nemilosrdan način ubijen u New Yorku 31. siječnja 2015.
Klinger je bio povjesničar i publicist, poznat kao stručnjak za povijest Jugoslavije i Hrvatske. Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za izniman doprinos istraživanju povijesti Rijeke i stvaranju povijesne literature koja mu je postumno dodijeljena.


Silvana Mazzieri bila je profesorica povijesti i talijanskog jezika i književnosti, dugogodišnja urednica školskih knjiga u izdavačkoj kući EDIT, te ravnateljica OŠ »Mario Gennari«, danas an Niccoló od 1986. do umirovljenja 1993. godine.


Prof. Martina Sanković Ivančić istaknula je da je knjiga podijeljena u dva dijela, te da je u prvom dijelu riječ o samim počecima školstva u našemu gradu o kojima je pisao Klinger, pritom pomno istraživši arhivsku građu u Državnom arhivu, dok je u drugom dijelu riječ o arhivskoj građi dviju škola, Belvedere i San Niccoló, koju je prikupila profesorica Mazzieri, inače njena baka te je stoga već u djetinjstvu svjedočila prikupljanju građe za knjigu.


Teško razdoblje


Sanković Ivančić govorila je i o teškom razdoblju netom nakon završetka Drugog svjetskog rata kad je uslijedio ezgodus nastavnika, na što se nadovezala i Maja Đurđulov, koja je potom govorila i o fazama reforme školstva u godinama koje su uslijedile.


Ova knjiga predstavlja pravo bogatstvo jer svjedoči o kulturnim i povijesnim događajima. Prezentaciji knjige bili su nazočni i Klingerova supruga Francesca, te kćeri profesorice Mazzieri, profesorica Gianna Mazzieri Sanković i dr. Nataša Kilvain.


U pauzama tekstove iz knjige čitali su Dorian Mataija i Leo Nenadich. Nedavno je preminula nekadašnja ravnateljica škole Belveder Silvana Vlahov te joj je minutom šutnje odana počast.