Pravni fakultet

Predstavljen jedinstveni riječki Centar za sportsko pravo

Ingrid Šestan Kučić

Vanja Smokvina, Foto: S. DRECHSLER

Vanja Smokvina, Foto: S. DRECHSLER

Mnoga ugledna sveučilišta imaju istraživačke centre, no niti jedan ne obuhvaća sva tri područja – sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju, ističe doc. dr. SmokvinaRIJEKA – U organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci jučer je započela međunarodna znanstvena konferencija »15th Sport&EU Conference«, koja je okupila gotovo stotinjak predavača te tristotinjak sudionika iz cijelog svijeta. Konferencija se održava u sklopu 5. dana sportskog prava koji traju do 20. lipnja, a pokrovitelj trodnevne konferencije je Ministarstvo turizma i sporta. Uvodničarka prvog dana konferencije bila je bivša hrvatska predsjednica i sadašnja članica Međunarodnog olimpijskog odbora, Kolinda Grabar-Kitarović, kao i suci Suda Europske unije prof. dr. Marko Ilešič i prof. dr. Vesna Tomljenović te savjetnik predsjednika UEFA-e Julien Zylberstein.


Zbog epidemioloških razloga događanje je organizirano online, a u okviru konferencije predstavljen je i novoosnovan Centar za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju. Prema riječima njegova predstojnika, doc. dr. Vanje Smokvina, riječ je jedinstvenom znanstveno-istraživačkom centru u svijetu.


Povezivanje


– Mnoga ugledna sveučilišta ili znanstvene institucije imaju razne istraživačke centre poput britanskog Centre for Sports Law Research, nizozemskog International Sports Law Centre pri T.M.C. Asser Instituta, švicarskog International Centre for Sports Studies – CIES, odnosno američkih Centre for Sports Law and Policy ili Institute for Sports Law, Policy and Research, no niti jedan ne obuhvaća sva tri područja kao što su sportsko pravo, politike u sportu i novo područje sportske diplomacije.
Centrom želimo ostvariti snažnije međunarodno povezivanje s drugim centrima iz država Europske unije i svijeta. Namjera je dati doprinos izradi znanstvenih i stručnih projekata, elaborata, studija, analiza, savjetovanja, ekspertiza za potrebe gospodarstva, organiziranju domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova te ustroju i izvedbi programa stručnog cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja. Svakako je važno istaknuti da se radom Centra doprinosi ostvarivanju strateških ciljeva Sveučilišta u Rijeci i Pravnog fakulteta, najavljuje doc. dr. Smokvina.


To se prije svega odnosi na povećanje međunarodne suradnje te vidljivosti fakulteta i Sveučilišta u području istraživanja sportskog prava, politika u sportu, a pogotovo sportske diplomacije. Riječ je o u potpunosti novom području znanstvenog istraživanja, povezivanju znanstvene djelatnosti s gospodarstvom i društvenom zajednicom te daljnjem unaprjeđenju na području u kojemu je riječki Pravni fakultet postao međunarodno prepoznat.


Tri projekta


– U posljednjih je devet godina Pravni fakultet bio uključen u tri velika Erasmus+ sport projekta. Riječ je o projektima o nogometnim agentima, sportskoj diplomaciji te radnim odnosima u olimpijskim sportovima. Ti su projekti kao takozvani »policy projekti« bili toliko važni za sustav sporta da je primjerice FIFA koristila rezultate znanstvenog istraživanja za potrebe nove reforme sustava transfera u svijetu. Također, jamstvo kvalitete u sportskom pravu u Rijeci prepoznala je i UEFA te je izabrala Pravni fakultet i riječko sveučilište kao partnera prestižnog programa UEFA Football Law Programme. Time je Sveučilište u Rijeci postalo jedno od svega desetak uglednih sveučilišta u svijetu s kojima moćna sportska organizacija poput UEFA-e surađuje, zaključuje doc. dr. Smokvina.


Od petka Ljetna škola

Po okončanju jučer započete konferencije, od 18. do 20. lipnja bit će održana i EU Sports Law, Policy and Diplomacy Rijeka Summer School, program cjeloživotnog učenja akreditiran pri Sveučilištu u Rijeci s 4 ECTS boda. Za sudjelovanje na toj ljetnoj školi već je pristiglo sedamdesetak prijava iz cijelog svijeta, a doc. dr. Smokvina ističe da vrsni svjetski predavači jamče izvanrednu Ljetnu školu te da se za oba događanja potrebno registrirati na službenim stranicama Pravnog fakulteta.