Ksenija Žauhar

Predsjednica viškovskog Vijeća tvrdi da je sjednica bila sazvana u skladu s pravilima

Biljana Savić

Ksenija Žauhar / Foto: R. BRMALJ

Ksenija Žauhar / Foto: R. BRMALJVIŠKOVO – Predsjednica Općinskog Vijeća Viškova Ksenija Žauhar tvrdi da su je članovi Kluba vijećnika HDZ-HSS-a neargumentirano, tendenciozno i maliciozno prozvali i prebacili na nju krivnju za njihov nedolazak na prošlu sjednicu Vijeća.


– Svoje opravdanje za nedolazak na sjednicu uputili su na krivu adresu s potpuno netočnim navodima i ozbiljnim optužbama da je sjednica s namjerom sazvana nezakonito. Sjednica je, kao i sve do sada, sazvana u skladu s Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Općine Viškovo. Na dnevnom sjednice bili su i prijedlozi dviju odluka kojima je bio određen rok usklađivanja sa zakonom. Upravo kako bi se ispoštovali navedeni rokovi, sjednicu sam morala zakazati za dan 12. prosinca 2019. godine, ističe Žauhar i tvrdi da od Kluba HDZ-HSS-a službeno nije zaprimljen nikakav zahtjev za odgodom zakazane sjednice, niti da se sjednica temeljem odredbi poslovnika može odgoditi radi prilagođavanja nečijim domjencima. Žauhar podsjeća da se sjednice Općinskog vijeća sazivaju temeljem poslovnika, a na zahtjev ovlaštenih predlagatelja te kaže da se za njihovu tvrdnju da je »krajnje nekorektno sazvati i održati sjednicu kad znate da vaše kolege vijećnici imaju od ranije dogovorenu neodgodivu obvezu«, može reći da je krajnje nekorektna.


– Jer, ja kao predsjednica Vijeća, zadužena za sazivanje sjednica, nisam bila, niti trebala biti upoznata, a ni morala, niti mogla prilagoditi zakazivanje sjednice s održavanjem domjenaka ili nekim drugim obavezama i aktivnostima članova Vijeća, tvrdi Žauhar. Podsjetimo, riječ je o sjednici na kojoj se glasalo za najvažniji dokument općine – proračun. Žauhar ocjenjuje da su ovakvim izjavama članovi Kluba HDZ-HSS-a pokazali temeljno nepoznavanje i nerazumijevanje funkcioniranja Općinskog vijeća.
– Ničim argumentirana izjava »Na vijeće nismo došli prije svega zato što ne želimo sudjelovati u nezakonitom radu, ni držati kvorum nezakonito sazvanoj sjednici vijeća«, nikako se ne odnosi na ovu sjednicu, što se također lako može i provjeriti ako se pročita poslovnik. Ali, prema ovim izjavama nameće se zapravo jedno drugo pitanje. Ako članovi Kluba HDZ-HSS-a sjednicu smatraju nezakonitom, smatraju li onda posljedično da su i sve odluke donesene na toj sjednici nezakonite? Također, suvišni su navodi Kluba vijećnika HDZ-HSS-a da nisu željeli držati kvorum na sjednici, jer je sjednica i bez njihovog prisustva imala kvorum za donošenje pravovaljanih odluka. Hoće li ili neće članovi Kluba vijećnika HDZ-HSS-a i u kojem broju sudjelovati u radu sjednica Općinskog vijeća, to je isključivo njihova odgovornost koju su preuzeli na izborima. Njihova je procjena, ali i odgovornost, je li važnije sudjelovanje u radu sjednice ili odlazak na domjenak, odnosno na »neodgodivu obvezu«.


Nisu li svojim neargumentiranim optužbama i prebacivanjem krivnje za nedolazak na sjednicu Vijeća članovi Kluba HDZ-HSS-a istupom u medijima zapravo skrenuli pažnju i pokušali otklonili svoju odgovornost za donošenje općinskog Proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu s novim kreditnim zaduženjem od gotovo 38 milijuna kuna, što uz prethodna zaduženja predstavlja značajno opterećenje koje Općinu može dugoročno dovesti u ozbiljne probleme? Nisu li se oni svi, upravo zbog toga, sami isključili s rasprave? Je li to bio njihov cilj ili puka slučajnost? O tome neka sude njihovi birači, poručuje Ksenija Žauhar.