PROBLEM

Prava poplava poništenih natječaja u riječkim školama u zadnje vrijeme. Provjerili smo o čemu se radi

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Foto: S. DRECHSLER

Ilustracija / Foto: S. DRECHSLER

Čak pet riječkih osnovnih škola moralo je ponavljati natječaje za ravnatelja, tri su škole samoinicijativno poništile natječaj, dok su dvije to učinile jer im je tako bilo naređeno inspekcijskim nalazomRIJEKA – Čak pet riječkih osnovnih škola u posljednje je vrijeme moralo ponavljati natječaje za ravnatelja, a tri su škole samoinicijativno poništile natječaj, dok su dvije to učinile jer im je tako naređeno inspekcijskim nalazom. Škole koje su same odlučile poništiti natječaj učinile su to zbog postojanja mogućnosti prekoračenja roka, a riječ je o OŠ Srdoči, OŠ Centar te OŠ »Vladimir Gortan«. U OŠ Turnić i OŠ Kozala radi se pak o odlukama inspekcijskog nalaza.


Specifični razlozi


Kako pojašnjavaju u Gradu Rijeci, riječ je o specifičnim razlozima za poništenje natječaja.


– Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te u školskim Statutima utvrđene su nadležnosti i postupanja školskih tijela vezano uz cjelokupan postupak za imenovanje ravnatelja kao i da školski odbor imenuje ravnatelja odlukom koja stupa na snagu nakon dobivene suglasnosti ministra. Jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Rijeka, odnosno Odjel za odgoj i školstvo Grada Rijeke ne provodi niti sudjeluje u natječajnim postupcima u školama. U jednoj se školi razlozi odnose na Odluku Školskog odbora za koju je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je u suprotnosti sa zakonskim odredbama kao i odredbom Statuta temeljem kojih Školski odbor imenuje ravnatelja odlukom koja stupa na snagu nakon dobivene suglasnosti ministra, a ne kako je u spornoj Odluci navedeno da je donesena odluka o izboru kandidata za čije će imenovanje škola zatražiti prethodnu suglasnost ministra. Stoga se školi zabranilo imenovanje ravnatelja temeljem odluke Školskog odbora od 31. siječnja 2022. godine budući je u postupku povrijeđen zakon. Tekst natječaja sadržavao je sve propisane elemente, objašnjavaju u Gradu.
Iako ne navode o kojoj je školi riječ radi se o OŠ Turnić koja trenutno ima v. d. ravnateljicu koja razloge koji su doveli do poništenja natječaja nije željela komentirati, već je samo kazala da je ta škola nadležnom Ministarstvu već uputila zahtjev za suglasnošću na svoju odluku Školskog odbora.


Problem poveznice


Prema Zakonu, ako ministar ne uskrati suglasnost u roku od 15 dana od dana dostave zahtjeva za suglasnošću smatra se da je suglasnost dana.


– Kod druge škole natječaj nije sadržavao sve propisane sadržaje, a riječ je o poveznici na mrežne stranice Ministarstva hrvatskih branitelja vezano za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju temeljem odredbe članka 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji nije aktivna, te nije uopće navedena poveznica na mrežne stranice Ministarstva hrvatskih branitelja u vezi ostvarivanja prava prednosti pri zapošljavanju u skladu s odredbom članka 48. Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Budući je utvrđeno da se radi o bitnom propustu u sadržaju natječaja, školi se zabranilo imenovanje ravnatelja temeljem odluke Školskog odbora od 17. siječnja 2022. godine budući je u postupku povrijeđen zakon, ističu u Gradu.


Ujedno dodaju i da je ta škola već imenovala ravnatelja koji je započeo svoj mandat, što nam je novoimenovani ravnatelj, Mladen Župan, sam potvrdio, a riječ je o OŠ Kozala. Međutim, u toj školi natječaj za ravnatelja nije jedini koji se u posljednje vrijeme ponavljao, jer ponovljeni su i natječaji za učitelja prirode i biologije, učitelja slovenskog jezika, tajnika i ravnatelja. No, nijedan od tih natječaja nije završio kako se očekivalo, jer ih je škola bila primorana poništiti. Ravnatelj pojašnjava da je kod natječaja za zapošljavanje učitelja u opisu potrebnih dokumenata umjesto »dokaza o državljanstvu« pogrešno navedena »domovnica ili osobna iskaznica«.


– To je bila greška, jer na taj se način ne pruža mogućnost javljanja na natječaj svim kandidatima. Kod jednog natječaja bio je greškom napisan pogrešan članak i svaki put kada je škola uočila grešku u natječaju sama ga je povlačila i raspisivala novi. Običan lapsus osnova je za ponavljanje natječaja. Mislim da je daleko veći problem što smo već dva puta raspisali natječaj za logopeda i doslovce nam se nitko nije javio, objašnjava Župan.


Na samoinicijativno poništenje natječaja odlučile su se i osnovne škole Srdoči, Centar i »Vladimir Gortan« i u sva se tri slučaja radilo o natječajaju za ravnateljsko mjesto.


– OŠ Srdoči, OŠ Centar i OŠ »Vladimir Gortan«, same su naknadno utvrdile postojanje mogućnosti prekoračenja roka utvrđenog Zakonom o ustanovama kojim je regulirano da rok do kojeg se primaju prijave kandidata na natječaj za ravnatelja ne može biti kraći od osam dana od objave natječaja, a rok u kojem se kandidati obavještavaju o ishodu ne može biti dulji od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, objašnjavaju u Gradu.


Prekoračenje roka


To potvrđuje i ravnatelj OŠ Srdoči, Ivan Vukić, koji je ponovo izabran za tu funkciju, ali na ponovljenom natječaju.
– Dogodila nam se proceduralna pogreška koja se u posljednje vrijeme dogodila u nekoliko škola, a riječ je o tom prekoračenju roka od 45 dana u kojem kandidate treba obavijestiti o ishodu.


Kako je Ministarstvo već ranije nekoliko škola upozorilo na tu proceduralnu pogrešku, odlučili smo sami poništiti natječaj i raspisati novi bez obzira na to što sam bio jedini kandidat na natječaju. Ne možemo sporiti da je bila greška u proceduri, a proceduralne greške u školama su se događale i dijelom zbog toga što je bilo puno bolovanja zbog COVID-19 zaraze. I sam sam bio bolestan i nisam uspio prvi natječaj provesti kako treba, zaključuje Vukić.