Primorsko-goranska županija

Poznati detalji o novom slučaju korone na riječkom području, škola u Matuljima potpuno zatvorena!

Sanja Gašpert

Od sredine tjedna i laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a bit će osposobljen za testiranje uzoraka potencijalno zaraženih na koronavirusRIJEKA U riječkom KBC-u hospitalizirana je mlađa ženska osoba koja je preko graničnog prijelaza Rupa putovala autobusom iz Austrije za Split, a epidemiolozi trenutno obrađuju njezine kontakte.


S tim novim, u Rijeci je do danas devet oboljelih od koronavirusa, s tim da je prva oboljela osoba izliječena, ali će radi mjera predostrožnosti još četrnaest dana provesti u samoizolaciji.


Također, od sredine tjedna i laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a bit će osposobljen za testiranje uzoraka potencijalno zaraženih na koronavirus, rekla je na redovitoj konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji predsjednica zdravstvenog stožera Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić.
Iako je konferencija sazvana s drugim temama, očekivano je u cijelosti bila posvećena situaciji s koronavirusom, pa je tako Malatestinić izvijestila novinare o mjerama treće faze zaštite koje propisuje Nacionalni stožer.


– Osniva se nekoliko prostora i potrebne opreme za tri moguća stupnja zaraze, naravno, ukoliko se pojave, da budemo spremni, a to je preporuka za sve hrvatske županije.


Za primarni stupanj, a riječ je o osobama s teškim respiratornim problemima, ukoliko ih bude, uz Kliniku za infektologiju spremna je i Klinika za neurologiju, sekundarna razina obuhvaća prihvat oboljelih sa srednje teškom zaraznom slikom koronavirusa, a tercijarna za obuhvat dvije do tri tisuće osoba s blagim simptomima.


Također, domovi zdravlja na istoku i zapadu moraju osigurati dežurstvo od 24 sata, za osobe suspektne na koronavirus.


Svi unaprijed najavljeni programi, odnosno zahvati i otprije naručeni specijalistički pregledi u riječkom KBC-u zasada idu prema planu, ali to će ovisiti o situaciji sljedećih dana. Također, što je jako važno, održavaju se i akcije dobrovoljnog darivanja krvi.


Još jednom apel za osobe u samoizolaciji, a njih je na području naše županije oko 1100, od kojih je dio uspješno završio samoizolaciju bez znakova zaraze, da se pridržavaju preporuka epidemiologa, kazala je Malatestinić.


Dodala je kako su od ovog ponedjeljka uspostavljena još tri nova broja dežurnih epidemiologa, koja se mogu doznati pozivom na broj 112.


Preporuka je da se obiteljski liječnici, pedijatri, ginekolozi i stomatolozi ne obilaze, da pacijenti ne idu u ordinacije i ambulante, nego da sve upite i potrebe za lijekovima rješavaju putem telefona.


Od 11. ožujka, kada je ministar zdravstva Vili Beroš proglasio je epidemiju u Hrvatskoj, uvedena je radna obveza za sve liječnike, svi smo na raspolaganju, istaknula je Malatestinić.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina podsjetio je kako su od ovog ponedjeljka zatvoreni vrtići, osnovne i srednje škole i fakulteti, za što su proteklog vikenda obavljene potrebne pripreme za školu na daljinu, odnosno u svim školama odrađene su edukacije nastavnog osoblja za provođenje on line nastave.


Učenici se u škole mogu dovoditi samo u izvanrednim slučajevima na zbrinjavanje, kada nema tko biti s djetetom doma, a to vrijedi za sve škole osim Osnovne škole Dr. Andrija Mohorovičić Matulji, koja će u potpunosti biti zatvorena, a zbog činjenice kako je jedna učiteljica te škole bila u kontaktu sa osobom iz Italije, iako ona zasada nema simptome zaraze.


– Na današnjoj sjednici županijskog Stožera civilne zaštite razmatrat će se mjere nakon što je s nacionalne razine proglašen ulazak u treću fazu borbe protiv širenja epidemije korona virusom, a one se prvenstveno odnose na mobilizaciju zdravstvenog sustava. Naša Županija zatražila je od države dodatni broj sanitaraca za granične prijelaze, a ljudima na granici nabavili smo nova zaštitna odijela.


Na snazi su zabrane posjeta domovima umirovljenika, od petka su zatvoreni i muzeji, javna okupljanja svedena su na minimum, a ujedno rješavamo pitanje opskrbe robe, jer transport mora ići. Trgovine i ljekarne ne smiju se se zatvarati. Prema svim općinama i gradovima upućena je preporuka našeg Stožera da se ograniči rad u ugostiteljskim objektima do najduže 20 sati.


Zbog preporuke o ograničenju okupljanja u zatvorenim prostorima do maksimalno 50 posto kapaciteta, od sutra ćemo i sjednice Stožera civilne zaštite održavati u Centru u Šapjanama, a razmatramo i veći prostor za održavanje sjednice Županijske skupštine, moguće u Sveučilišnom kampusu na Trsatu.


Moramo se prilagođavati aktualnoj situaciji, a od građana očekujemo odgovorno ponašanje i pridržavanje svih mjera i preporuka, rekao je župan Komadina.


Na susretu s novinarima u Županiji također je rečeno kako će se Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a dodijeliti 1,9 milijuna kuna, za aktivnosti iz programa Dostupnost na primarnoj razini zdravstvene zaštite.