Poseban tretman

Povlastice za neke vozače: Djelatnicima Državnog arhiva i Doma zdravlja dopušteno parkiranje na zelenoj površini

Ljiljana Hlača

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Jedan od malobrojnih parkova u gradu je prepun auta i to očigledno onih povlaštenih iz Državnog arhiva i Doma zdravlja, dalje se navodi u reagiranju.U nekim autima i stoji takva poruka, gdje se jasno daje do znanja da je riječ o službenom vozilu. I tako to funkcionira. Štoviše, ti limeni ljubimci ponekad su parkirani po stazama tako da ometaju prolazak pješacima. Je li to u redu?RIJEKA – Nije samo da se u Opatiji parkira kako tko stigne (o čemu smo pisali), već je to praksa i u Rijeci. A nisu sveti ni parkovi, a u ovom slučaju konkretno se radi o Parku Nikole Hosta, u centru grada. Dobro, ima još toga, a obruč se steže kako je sve više lokacija u centru pod naplatom. Tako se u reagiranju jedan građanin pita kako i zašto se dozvoljava parkiranje auta u spomenutoj zelenoj zoni.


Jedan od malobrojnih parkova u gradu je prepun auta i to očigledno onih povlaštenih iz Državnog arhiva i Doma zdravlja, dalje se navodi u reagiranju.


U nekim autima i stoji takva poruka, gdje se jasno daje do znanja da je riječ o službenom vozilu. I tako to funkcionira. Štoviše, ti limeni ljubimci ponekad su parkirani po stazama tako da ometaju prolazak pješacima. Je li to u redu?
Pitamo za tu praksu u Gradu Rijeci, a iz Odjela gradske uprave za komunalne djelatnosti stiže odgovor da je djelatnicima spomenutih ustanova odobreno parkiranje i ulazak zbog potrebe djelatnosti. Što točno znači to »potrebe djelatnosti« – dolazak na posao ili dostava – to se ne specificira u odgovoru.


No dobro, uz ovakve posebne slučajeve, u gradske parkove dozvoljen je ulazak još interventnim i vozilima komunalnih službi, ali i sva ostala vozila mogu ući u park, a koja su dobila prethodnu dozvolu ovog Odjela.


Inače, vezano za nepropisno parkiranje vozila unutar javnih gradskih parkova, Komunalno redarstvo postupa temeljem svojih ovlasti iz članka 54. Odluke o komunalnom redu. Kontrole se obavljaju redovno, izvanredno, te po prijavama.


– Mandatna kazna vezano za navedeni prekršaj iznosi 1.000 kuna sukladno članku 75. Odluke o komunalnom redu, a u 2019. godini komunalno redarstvo je izdalo 18 mandatnih kazni, saznali smo iz Grada Rijeke. Ako se kazna plati u određenom roku, onda to iznosi 500 kuna.


– U svakom slučaju, komunalno redarstvo će i nadalje temeljem svojih ovlasti kontrolirati i sankcionirati nepropisno parkiranje u gradskim parkovima, a građani ako primijete navedeni prekršaj, mogu prijaviti na dežurni besplatni broj komunalnog redarstva 0800-5100, poruka je građanima.