Sprečavanje nasilja

Povjerenstvo PGŽ: Žene se napadaju samo zato što su žene, nasilnici su osobe svih profesija

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Napadaju se žene svih društvenih slojeva, svih nivoa obrazovanja, bogate i siromašne. Dovoljno je što su žene. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, istaknuto jePovjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije i Županijski tim za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, na sjednici održanoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ukazalo je da je ovaj problem prisutan u našem društvu te pozvalo na pojačani senzibilitet prema pojavama svih oblika nasilja.


U svom priopćenju ističu da se i ove godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava u posebnim uvjetima.


COVID-19 utjecao je na sve društvene aktivnosti, a nejednakost, nepravda, neznanje svakodnevno su prisutni u javnom i medijskom prostoru.
– Rodno uvjetovano nasilje svakodnevno je vidljivo na različite načine. Nasilje čine ljudi uz koje i s kojima živimo.


Prisutno je u svim okruženjima, u obitelji i domu, na radnom mjestu i javnom prostoru.


Deklaracija Ujedinjenih naroda o uklanjanju nasilja nad ženama jasno propisuje da žene imaju pravo na život, jednakost, slobodu i sigurnost, pravo na jednaku zaštitu pred zakonom, na pošteđenost i zaštitu od svih oblika diskriminacije, pravo na najviše moguće standarde fizičkog i mentalnog zdravlja, pravo na pravedne i povoljne uvjete rada te pravo da ne budu izložene mobbingu, mučenju ili drugim okrutnim, nehumanim i ponižavajućim postupcima i kaznama.


Napadaju se žene svih društvenih slojeva, svih nivoa obrazovanja, bogate i siromašne. Dovoljno je što su žene. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, istaknuto je.


Procjenjuje se da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena, a često puta nema prijava jer se žene boje, a okolina se ne želi “petljati”.


Žene u strahu ne prijavljuju počinitelje.


– Situacija s COVID-19 dodatno pogoršava situaciju, a što se doista događa saznat ćemo tek kada ova kriza prođe, za mnoge žene i djecu prekasno.


Izuzetno je važna društvena osude nasilja i potreba učinkovitog sustavnog djelovanja svih institucija nadležnih za zaštitu žrtava i kažnjavanje počinitelja kao i rad na prevenciji i osvješćivanju suradnje, tolerancije i ravnopravnosti kao jedinog mogućeg načina napretka društva u zaštiti ljudskih prava.


Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane, prepoznajmo i pomozimo žrtvama nasilja, poruka je sa sjednice.