Fakultet dentalne medicine

Povijesni trenutak za znanost, medicinu i riječko sveučilište

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Fakultet je počeo djelovati s prvim danom ožujka, a nastavlja tradiciju studija dentalne medicine koji se od 1973. godine izvodi na Medicinskom fakultetu. Uz formiranje tijela koje će upravljati ustanovom, jučer je usvojen statut te je imenovano povjerenstvo i pokrenut postupak za izbor dekanaNovoosnovani Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci jučer je održao konstituirajuću sjednicu Fakultetskog vijeća, a uz formiranje tijela koje će upravljati ustanovom, na sjednici je usvojen statut te je imenovano povjerenstvo i pokrenut postupak za izbor dekana. Navodeći kako novoosnovani fakultet nastavlja tradiciju studija dentalne medicine koji se od 1973. godine izvodi na Medicinskom fakultetu, v.d. dekanice prof. dr. Sonja Pezelj-Ribarić istaknula je da je Fakultet formalno počeo djelovati s prvim danom ožujka te se na samom početku rada suočio s korona krizom.


Online način rada


– Preko noći smo morali prijeći na online način rada, a u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom ove godine će se test manualnih sposobnosti za upis studenata na prvu godinu studija provoditi također online, najavila je v.d. dekanice.


Ujedno je istaknula i potrebu pripreme za jesen, kada bi se mogao ponoviti isti scenarij, zbog čega je potrebno osmišljavati online kolegije te planirati rad s malim brojem pacijenata. Zahvaljujući Gradu Rijeci na dodjeli novih prostora koji se još uvijek uređuju, a koji će prema njenoj ocjeni omogućiti kvalitetan rad i razvoj novih studijskih programa, kazala je da se na razvoju novih programa već radi. Tako uz studij dentalne medicine kreću upisi prve generacije studenata tog studija na engleskom jeziku, kao i druge generacije studenata dentalne higijene, a u pripremi je i studij dentalne tehnologije čiji je kurikulum završen te će nakon usvajanja na Fakultetskom vijeću biti upućen na akreditaciju Senatu.
Dodajući pak kako se radi o prvom fakultetu koji je osnovan bez pravne osobnosti, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija naglasila je da to ne znači da će ta ustanova imati išta manje samostalnosti.


– Štoviše, Fakultet može računati na veliku podršku, a što se tiče budućnosti, tu nemam nikakve strahove, jer radi se o iznimno atraktivnim studijima i velikom potencijalu suradnje Fakulteta s KBC-om Rijeka te Domom zdravlja PGŽ-a, kazala je rektorica.


Riječki Fakultet dentalne medicine, prema riječima predsjednika Komore dentalne medicine Hrvoja Peze, treća je takva visokoškolska ustanova u Hrvatskoj, a njegovo je osnivanje ocijenio povijesnim trenutkom za medicinu i znanost.


Novi vidici i izazovi


– Stalno slušam kako je studij dentalne medicine u Rijeci jako dobar, ali nije uvijek imao akademsku i političku slobodu za razvijanje, a sada smo došli do cilja. Dentalna medicina iznimno je važan pokretač ne samo u samom zdravstvu, već i u poticanju ekonomije, gdje je zdravstveni turizam bitan element i jak zamašnjak. Zdravstvenog turizma u principu u Hrvatskoj je malo, a glavna osobina dentalnog turizma je da su Rijeka i okolica te Istra njegove perjanice. Dentalni turizam svake godine u Hrvatsku donosi pola milijarde kuna i nevjerojatno je da na ostalim sveučilištima nema volje za pokretanjem nečega gdje ljudi stoje u redu da bi se educirali, iznio je Pezo.


Izražavajući pak uvjerenje da će novoosnovani fakultet Sveučilištu otvoriti nove vidike i izazove, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se i na zajedničke programe zaposlenika i studenata dosadašnjeg studija dentalne medicine, a riječ je o preventivnim programima oralnog zdravlja koji se provode u suradnji s Gradom Rijekom, dok je državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić jučerašnju konstituirajuću sjednicu ocijenio jedinstvenim trenutkom za Rijeku, Primorsko-goransku županiju i samo Sveučilište.


– Dobili smo novi fakultet, a fakulteti se ne otvaraju baš svaki dan. Ovaj trenutak spada u povijest Sveučilišta i samog fakulteta, zaključio je Plazonić.