Interesne sfere

Povijesna zdanja u lancu preprodaje: Mikuš prodao staru bolnicu u Kraljevici, a sada i bakarski hotel Jadran

Orjana Antešić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Iako i dalje govori o obnovi starog hotela Jadran, Goran Mikuš prešućuje da je na prodaju stavio i to povijesno zdanje. Baš jednako kao što je to učinio i sa starom bolnicom u Kraljevici, derutnim kompleksom od 5 tisuća četvornih metara tik do mora, prodavši je prije nešto više od dva mjesecaBlizu 5.000 četvornih metara kompleksa stare bolnice u Kraljevici prije nešto više od dva mjeseca ponovo je promijenio vlasnika. Kao novi vlasnik ovog ruševnog zdanja, ali na poziciji tik do mora, u samom srcu kraljevičke luke, krajem srpnja ove godine upisan je izvjesni Ivan Balić iz zagrebačkih Šestina o kojem smo uspjeli pronaći tek to da je već imao neke tvrtke i obrte registrirane za trgovinu i poslove s nekretninama.


Posljednja i trenutačno aktivna je Balić promet d.o.o, koju je osnovao u ožujku prošle godine, no prema objavljenom financijskom izvještaju u tih deset mjeseci nije ostvarila ni kune prihoda, a osim temeljnog kapitala od 20.000 kuna u bilanci se ne iskazuje nikakva imovina, doduše, ni obveze.


Kao privatno lice, Balić je ovaj derutni kompleks, koji broji već 116. godinu kupio od tvrke Mikuš-Pag, iste one koja je prije tri godine kupila i još uvijek je vlasnik bakarskog hotela Jadran. Mikuš-Pag tvrtka je koja posluje još od početka devedesetih, a njezin vlasnik i direktor Goran Mikuš kroz proteklo se desetljeće, vidljivo je iz sudskog registra, pojavljivao i vodio kao osnivač i/ili direktor u još šest tvrtki, među kojima i u onima povezanim s ubijenim osnivačem Nacionala Ivom Pukanićem.
Sam Mikuš potvrdio nam je da je staru bolnicu u Kraljevici prodao i to, kako je naveo svom prijatelju, dao nam je kontakt telefon Balića, međutim, odgovora s druge strane na naše pozive nije bilo.


Obnova »u planu«


Ono što nam Mikuš u tom razgovoru nije rekao, dapače, i dalje najavljuje da mu je plan obnoviti stari Jadran u Bakru, pretvoriti ga u svojevrsni butik hotel, jest da je na prodaju stavio i to povijesno zdanje. Kuloarska glasina pokazala se točnom, stari bakarski hotel uistinu se prodaje preko dvije agencije za nekretnine s ovog područja i to za 8,1 milijuna kuna odnosno 1,1 milijun eura.


To je gotovo uvlas isti iznos na koliko je u stečajnom postupku bilo procijenjeno da vrijedi ovo hotelsko zdanje. Međutim, unatoč iskazanim interesima potencijalnih kupaca, hotel Jadran prodan je tek na trećoj Fininoj dražbi, kada je početna cijena već bila pala na jednu četvrtinu utvrđene vrijednosti. Tako je bakarski hotel dosuđen tvrtki Mikuš-Pag po izlicitiranoj cijeni od 2,15 milijuna kuna. Bilo je to u ljeto 2017. godine.


Na isti je način ova Mikuševa tvrtka u proljeće 2018. kupila i staru bolnicu u Kraljevici. Kompleks nekadašnje Ortopedske bolnice u Kraljevici, koja je tamo postojala sve do početka 90-ih godina, bila je u vlasništvu zagrebačke tvrtke Tem gradnja nad kojom se još uvijek vodi stečaj, otvoren prije osam godina. Stara bolnica bila je opterećena hipotekama Hrvatske poštanske banke i Ministarstva financija i završila je na Fininoj dražbi. Zgrada i okoliš, ukupne površine 4.770 četvornih metara procijenjen je na 3,8 milijuna kuna, no atraktivna pozicija nije se tako lako prodavala, sve dok joj na trećoj dražbi cijena nije pala na 954.871 kunu.


Vrijedi spomenuti i da je u veljači 2018. godine Mikuš bakarski hotel stavio kao zalog za osiguranje 180.000 eura kredita, a ta je hipoteka danas aktivna, vidljivo je iz zemljišnoknjižnog izvatka.


Nepoznati planovi


Kada smo prije par dana kontaktirali kraljevičkog gradonačelnika Dalibora Čandrlića, njemu je to bio prvi glas da Mikuš-Pag više nije vlasnik stare bolnice. U prilog tome, Čandrlić je spomenuo kako se nedavno čuo s Mikušem, pokušavajući dogovoriti sastanak s obzirom na to da se gradskoj upravi obraćaju potencijalni investitori u taj objekt. Prema Čandrlićevim riječima, najupornijim se pokazuju Mađari koji tu lokaciju mjerkaju za potencijalni dom za starije osobe bolje platežne moći.Hoće li ta zapuštena kraljevička lokacija ponovo zasjasti i u kojoj funkciji, nemoguće je u ovom trenutku reći jer do novog vlasnika Ivana Balića nismo uspjeli doći, pa samim time ne znamo ništa o njegovim planovima. Godine neulaganja dolaze na naplatu i zgradi bivšeg bakarskog hotela kojemu krovište vapi za sanacijom na što su iz gradske uprave već bili upozorili vlasnika. S obzirom na to da je prošlo tri godine, a da se stvari nisu pomakle ni milimetar, i bakarskom gradonačelniku Tomislavu Klariću sve je jasnije da će teško ili nikako bivši hotel Jadran dočekati svoje bolje dane pod Mikušem. Klarić je, prema onom što nam je kazao, sve uvjereniji da ta nekretnina nije ni kupljena s namjerom da se oživi, već da se preproda.


S druge strane, Mikuš nam je u telefonskom razgovoru i dalje tvrdio kako mu je namjera obnoviti hotel, bez da je jednom riječju spomenuo da ga je oglasio za prodaju. Na našu opasku da su prošle već tri godine, a da se ništa nije dogodilo, Mikuš je odgovorio kako ni ne može ništa poduzimati dok se ne riješi problem parkirališta.


Ta parcela, od kojih 600 »kvadrata«, naime, nije prodana zajedno s hotelom, a svakako je ključna za bilo kakav ponovni rad. Prema Mikušu ispada kao da je taj problem sa parkiralištem naknadno iskrsnuo, dok stečajna upraviteljica stečajne mase Hotela Jadran-Bakar d.o.o Ombretta Belić-Ilijašić podsjeća da je kod prodaje hotela sve bilo jasno navedeno u dokumentaciji te da je svaki zainteresirani ulagač, pa tako i kupac točno znao što kupuje, odnosno da je parkiralište odvojeno od tog »paketa«.


Sedma dražba


Stečajna ističe da se parkiralište nije ni moglo prodati skupa s hotelom jer je postojala zabilježba pomorskog dobra na jednom malom dijelu te parcele. Istina, od svega par kvadrata, međutim, dok se to pitanje nije riješilo s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom, parkiralište se nije moglo staviti u prodaju, ističe Belić-Ilijašić.


Međutim, i to se riješilo, pa je krajem 2018. godine organizirana prva dražba za parkiralište, ali po cijeni od 1,3 milijuna kuna, kako je odlučila Skupština vjerovnika Hotela Jadran-Bakar d.o.o. S obzirom na to da parking nije bio opterećen hipotekama, ova se nekretnina nije prodavala na Fininoj dražbi već, uvjetno rečeno, u »redovnom« postupku u kojem nije limitiran broj dražbi niti cijena tako drastično pada nakon svakog neuspjelog pokušaja prodaje.


Mikuš, pak, cijenu od 1,3 milijuna kuna drži nadrealno visokom, a očito nije spreman izdvojiti ni upola manje. Prije petnaestak dana, naime, održana je sedma javna dražba za parkiralište hotela Jadran, ali sada je već cijena spuštena na 576.000 kuna.


Prema navodima Belić-Ilijašić, bio je to prvi put da se javio zainteresirani potencijalni kupac. Radilo se o jednoj tvrtki iz Zagreba, no kad je postalo jasno da su jedini ponuđači, odustali su i oni od kupnje u ovom krugu i vraćena im je jamčevina.


Ipak, čini se da ova ključna parcela za budući život zgrade bivšeg hotela, kakav i pod kim on bio, neće dugo ostati neprodana. U gradskoj upravi, potvrdio nam je Klarić, ozbiljno razmišljaju da se jave na idućoj dražbi, kako bi taj vrijedan prostor, točno preko puta gradske uprave, uzeli pod svoje tim više što je, zaključuje gradonačelnik, sve evidentnije da Mikuš-Pag nema namjeru ulagati u ovo povijesno bakarsko zdanje.


Povezan i s poslovnim prostorima Autocentra Integre na Martinkovcu


Osim bakarskog hotela i kompleksa stare bolnice u Kraljevici, Goran Mikuš može se povezati i s nekadašnjim poslovnim prostorima Autocentra Integre na Martinkovcu. Nakon što je ta tvrtka završila u stečaju, te su nekretnine također završile na Fininoj dražbi.


Tvrtka Ri-ambienta u kojoj je zajedno s dvoje Riječana, osnivač bio Mikuš kupila ih je u ljeto 2017. godine za četvrtinu vrijednosti. U rješenjima s Trgovačkog suda u Rijeci ostalo je zabilježeno da je Ri-ambienta imala konkurenta na dražbi, bivše vlasnike tih prostora na Martinkovcu, međutim, Ri-ambienta nadmašila ih je s 15.000 kuna većom ponudom.


Tako je Ri-ambienta za 1.076.510 kuna postala vlasnikom nekretnina, procijenjenih na 4,2 milijuna kuna. Prema podacima iz sudskog registra, Goran Mikuš izašao je iz vlasništva Ri-ambiente u veljači prošle godine.