Uspješni pregovori

Završava štrajk riječkih vatrogasaca: Postignut dogovor Grada i sindikata, evo detalja

Marinko Glavan

Vatrogasci se 1. travnja vraćaju svim njihovim uobičajenim poslovima i dužnostima / Snimio Mateo LEVAK

Vatrogasci se 1. travnja vraćaju svim njihovim uobičajenim poslovima i dužnostima / Snimio Mateo LEVAK

Predstavnici Sindikata vatrogasaca Rijeka danas će sa svojim poslodavcem, Gradom Rijekom, potpisati novi kolektivni ugovor kojim je definirano povećanje osnovice plaće od 10 postoRIJEKA – Riječki vatrogasci od sutra više neće biti u štrajku. Predstavnici Sindikata vatrogasaca Rijeka danas će s poslodavcem, Gradom Rijekom, potpisati novi kolektivni ugovor, prema kojemu će plaća zaposlenih u gradskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi u neto iznosu biti povećana za minimalno 650 kuna, potvrdio nam je Goran Hibler, predsjednik Sindikata.


Sindikat vatrogasaca i gradska uprava dogovorili su se o povećanju osnovice plaće od 10 posto, dok će razlika do 12 posto, koliko je zahtijevao Sindikat, vatrogascima biti isplaćena kroz drugačiji model preraspodjele radnog vremena i isplate naknade za prekovremeni rad. Uz povećanje osnovice, dogovorena je i isplata naknade za topli obrok, u iznosu od 400 kuna mjesečno, što je za Grad kao poslodavca neoporezivo.– Dogovorili smo sve detalje. Za nas je najvažnije da će se iznos naših neto plaća povećati onoliko koliko smo zahtijevali, a što i dalje smatramo razumnim i opravdanim. Riječ je o povećanju koje će iznositi od 650 do 700 kuna mjesečno. U četvrtak (danas, op.a.) ćemo potpisati novi kolektivni ugovor, čime ujedno i prestaju razlozi za štrajk, tako da se od 1. travnja vraćamo svim našim uobičajenim poslovima i dužnostima, rekao je Hibler.
Sindikat vatrogasaca na početku pregovora s Gradom, prije oko mjesec dana, zatražio je povećanje osnovice plaće s 1.875 kuna na 2.100 kuna mjesečno, što se množi s koeficijentom složenosti posla pojedinog vatrogasca, uz isplatu mjesečne naknade za topli obrok od 400 kuna.


Grad je ispočetka u pregovorima nudio povećanje osnovice za šest posto, na što Sindikat vatrogasaca nije pristao te je bio pokrenut službeni postupak mirenja. Grad je u postupku mirenja vatrogascima ponudio povećanje osnovice za desetak posto, odnosno na oko 2.060 kuna, što vatrogasci nisu prihvatili, ustrajući na svom zahtjevu za povećanjem osnovice na 2.100 kuna tako da su finalni pregovori bili propali oko razlike od svega četrdesetak kuna mjesečno.


Prema podacima Sindikata, neto plaća vatrogasca u JVP-u Rijeka, s pet godina staža i bez poreznih olakšica, iznosi između 5.500 i 5.800 kuna mjesečno, čime, kako tvrde, ubrajaju među slabije plaćene profesionalne vatrogasce.