Tribina

Što skriva etiketa “Proizvedeno u Hrvatskoj”? Ovo su pravi uvjeti rada u tekstilnoj industriji

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto Screenshot

U kakvim uvjetima rade radnice i radnici zaposleni industriji odjeće i s kojim kršenjima prava se suočavaju govorit će se u petak na tribini u Filodrammatici

Tribina “Potplaćenost i obespravljenost u tekstilnoj industriji: predstavljanje rezultata istraživanja o uvjetima rada” bit će održana u Filodrammatici u petak, 10. srpnja u 18.30 sati.
Hrvatska industrija odjeće danas se svodi na 832 tvrtke za proizvodnju, koje su većinom u privatnom vlasništvu, i zapošljava nešto više od 11 tisuća radnika. Industrija se promijenila – više nema giganata u kojima je radilo po nekoliko tisuća ljudi, a proizvodnja se uglavnom svodi na doradne poslove za strane naručitelje, velike modne kompanije.


Takav način proizvodnje stvorio je ovisnost o narudžbama iz zapadnoeuropskih zemalja i niskim cijenama po kojima modne kompanije izradu plaćaju tvornicama, što se odražava i na uvjete rada i plaće radnica i radnika zaposlenih u industriji.


Stanje radničkih prava i radnih uvjeta u industriji odjeće tema je nove publikacije Clean Clothes kampanje (CCC), objavljene pod nazivom Profil zemlje Hrvatska 2020.
Istraživači CCC-a razgovarali su s 38 radnika iz četiri tvornice odjeće. Benetton, Escada, Hugo Boss, Olymp, Sisley i Windsor najveći su modni brendovi za koje proizvode intervjuirani radnici.


“Što skriva etiketa „Proizvedeno u Hrvatskoj“, u kakvim uvjetima rade radnice i radnici zaposleni industriji odjeće i s kojim kršenjima prava se suočavaju, je li plaća dovoljna da bi pokrili životne troškove, jesu li radnici sindikalno organizirani neka su od pitanja o kojima ćemo razgovarati na tribini.


Pričat ćemo i o utjecaju pandemije koronavirusa na industriju i radnička prava i osvrnuti se na moguće načine rješavanja problema”, najavljuju organizatori.


Na tribini govore članovi hrvatske koalicije Clean Clothes kampanje – Ana Vragolović i Siniša Miličić iz Regionalnog industrijskog sindikata. Tribinu moderira Tihana Naglić iz Udruge PaRiter.


Facebook event se nalazi na ovom linku, dok je brošura dostupna ovdje.


Maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva su osigurani. Prostor Filodrammatice dovoljno je velik da možemo održavati propisanu distancu.


Organizatori: Regionalni industrijski sindikat (RIS), Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i Savez udruga Molekula.