ODOBREN NOVAC

Poticanju zastalih aktivnosti Sveučilišta u Rijeci 3,4 milijuna kuna

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Oko dva milijuna kuna namijenjeno je poticanju znanstvenih i umjetničkih projekata, a 1,4 milijuna kuna za izradu online kolegija na engleskom jeziku i pokretanje međunarodnih edukativnih programaRIJEKA – Senat Sveučilišta u Rijeci na posljednjoj je sjednici dao zeleno svjetlo institucijskim mjerama čija je svrha dodatno potaknuti aktivnosti na Sveučilištu koje su zbog epidemije koronavirusa zastale ili su usporene, a za tu svrhu osigurana su 3,4 milijuna kuna.


Testirati i promisliti


Navodeći kako je cilj mjera potaknuti i aktivnosti u nastavi i internacionalnoj mobilnosti kojima se žele stvoriti uvjeti kako bi se u budućnosti neutralizirale slične situacije, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da je ovaj financijski paket rezultat namjere da se preveniraju kratkoročne i srednjoročne posljedice koju je epidemija izazvala u radu, ali i da se testira i promisli kako se najbolje prilagoditi promjenama koje će nužno uslijediti nakon ovog kriznog razdoblja – posebice kada je u pitanju internacionalna mobilnost i primjena tehnologije u nastavi i znanstvenim istraživanjima.


– Stoga smo oko dva milijuna kuna namijenili paketu poticanja znanstvenih i umjetničkih projekata. Jedinstveni smo po tome jer financiramo svoje znanstvene časopise, a time i potičemo znanstvenu produkciju.
Idemo i s posebnom projektnom linijom za mlade istraživače, moramo naći načina da održimo njihovu energiju i produktivnost. Posebnost je financiranje multidisciplinarnih projekata vezanih uz različite znanstvene aspekte korona krize, jednako kao i financiranje umjetničkih projekata.


Cilj nam je dobiti preliminarne informacije o znanstvenim reakcijama na »novu normalnost«, kako bismo kvalitetnije razmišljali o budućnosti znanosti. Uveli smo i nagrađivanje najuspješnijih tekućih UNIRI znanstvenih projekta jer smo procijenili da je u ovoj situaciji potrebno dati podršku onima koji su postigli iznimne znanstvene rezultate unatoč zahtjevnom fokusiranju na transformaciju nastave u virtualni format, koji je daleko zahtjevniji od uobičajene izravne nastave na koju smo navikli.


Također, posebno ćemo poticati naše znanstveno-razvojne centre u pokretanju projekata digitalizacije i transfera znanja u zajednicu. I transfer znanja doživljava transformacije i želimo ispitati u kojem smjeru treba ići, je li to digitalizacija ili nešto drugo, navodi rektorica.


Drugi paket od 1,4 milijuna kuna je namijenjen izradi online kolegija na engleskom jeziku i pokretanju međunarodnih edukativnih programa kako bismo olakšali i potaknuli virtualnu i fizičku mobilnost studenata na Sveučilište u Rijeci.


Internacionalizacija


– Nama je internacionalizacija jedan od ključnih prioriteta, pa se želimo što brže prilagoditi novim oblicima funkcioniranja akademskog svijeta u okviru virtualnih kampusa. Sastavnice će, također, dobiti određena sredstva kao dodatnu potporu za postignute rezultatima u povećanju relevantnosti obrazovanja.


Važan je projekt koji priprema Sveučilišna knjižnica na pripremi e-literature za studente, jer se nabava ispitne literature pokazala posebnim problemom za naše studente u proteklom periodu. Moram priznati da su nam ovdje ambicije velike jer nam je cilj testirati mogućnosti da se ispitna literatura u velikom dijelu učini dostupnom u e-formatima, a Sveučilišna knjižnica se pokazala iznimno proaktivnim partnerom.


Konačno, ništa manje važan nije nam ni razvoj psihološkog i karijernog savjetovanja našeg Sveučilišnog savjetovališnog centra, koji se pokazao ključnim u podršci studentima tijekom perioda karantene, a bit će i veći u idućem razdoblju u kojem će se otvoriti novi izazovi za zapošljavanje studenata. Neki su natječaji već pokrenuti, a ostali natječaji i projekti iz paketa će biti aktivirani tijekom lipnja, najavljuje prof. dr. Prijić Samaržija.