OBJEDINJENA NAPLATA

Poslovni sustavi preuzeli posao Ri-stana, građani uočili razliku: Troškovi pričuve Rumata više nisu na zajedničkom računu

Sanja Gašpert

Plaćanje računa troškova stanovanja i dalje je moguće obaviti u Ulici Rade Šupića / Foto V. KARUZA

Plaćanje računa troškova stanovanja i dalje je moguće obaviti u Ulici Rade Šupića / Foto V. KARUZA

Građani koji su nam se javili žale se da sada moraju plaćati dvije uplatnice i dvije provizije, no iz Poslovnih sustava kažu da su potrošači još u prosincu obaviješteni da na računu više neće biti zajedničke pričuve, što je poslovna odluka Rumata 


RIJEKA  Od 1. veljače ove godine poslove objedinjene naplate troškova stanovanja obavlja tvrtka Poslovni sustavi d.o.o., u vlasništvu Grada Rijeke. Prije nekoliko dana građanima su distribuirani prvi računi za objedinjene troškove stanovanja izdani za siječanj ove godine, koji imaju uobičajeni datum dospijeća plaćanja 25. veljače 2024. Na računu su, kao i do sada, uključene sve usluge i naknade: najamnina i komunalna naknada za račun Grada Rijeke, vodne usluge za račun KD-a Vodovod i kanalizacija, isporuka toplinske energije za zagrijavanje prostora i pripremu potrošne tople vode i potrošnju plina za račun Energa, javna usluga sakupljanja komunalnog otpada za račun KD-a Čistoća, naknada za uređenje voda za račun Hrvatskih voda (za nekretnine za koje se naknada za uređenje voda plaća uz komunalnu naknadu), međutim, ne i stavka zajedničke pričuve i pogonskih troškova uz pričuvu.


Nema QR koda


Obračun te stavke doći će na posebnom računu koji izdaje tvrtka Rumat za zgrade u kojima je upravitelj ta tvrtka. To je izazvalo ogorčenje građana, među kojima su se neki od njih obratili i našoj redakciji, u potrazi za odgovorom. Žale se zbog činjenice da troškovi održavanja više nisu na zajedničkom računu te se provizija prilikom uplate plaća na dva računa. Također, pitaju zbog čega na obje uplatnice nema QR koda za Keks Pay.
– Zašto je, nakon što su Poslovni sustavi preuzeli objedinjenu naplatu umjesto Ri-Stana, izostavljen Rumat, točnije račun pričuve, kao i pogonski trošak? Obrazloženje navedeno na uplatnicama Rumata da je to zbog poboljšanja usluge ne stoji, jer umjesto jedne, plaćamo dvije naknade za uplatu. Moramo voditi pažnju o dvije uplate, a zapravo imamo istu uslugu. Ništa više nismo dobili zauzvrat. Dodatna vrijednost ne postoji, postoji dodatan trošak provizije. Dodatno pitanje za obje tvrtke glasi: zašto na obje uplatnice nema QR koda za Keks Pay? Jednostavnije i jeftinije plaćanje! Obrazloženje da nema interesa ne stoji, jer svatko ima interes za manje troškove, piše u e-mailu jednog našeg čitatelja (podaci poznati redakciji).


Portal Rijeka CityCard

 


Iz Uprave Poslovnih sustava podsjećaju da ova tvrtka upravlja web portalom Rijeka CityCard na kojem je omogućeno bez naknade plaćati račune objedinjene naplate stanovanja koristeći dvije platne metode: kartično plaćanje i SEPA izravno terećenje. Na samom računu nalazi se standardizirani 2D bar kod koji omogućuje lakše plaćanje kod ovlaštenih pružatelja platnih usluga i putem internet-bankarstva, napominju u Poslovnim sustavima.

Na naš upit Poslovnim sustavima, iz ureda Uprave podsjećaju da je tvrtka Poslovni sustavi d.o.o. od 1. veljače ove godine započela s pružanjem usluga objedinjene naplate troškova stanovanja koje je prethodno obavljala tvrtka Ri-Stan d.o.o.


Poslovna odluka


– Poslovni sustavi d.o.o. izdaju račune objedinjene naplate stanovanja koji uključuju usluge i naknade za Grad Rijeku te Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija d.o.o., Komunalno društvo Čistoća d.o.o. i Energo d.o.o. Građani su obaviješteni da na računu objedinjene naplate više neće biti stavke zajedničke pričuve i pogonskih troškova uz pričuvu, što je poslovna odluka Trgovačkog društva Rumat d.o.o., koji je o tome obavijestio javnost 13. prosinca prošle godine, a što je vidljivo na: https://rumat.hr/natjecaji-i-novosti/aktualno-iz-rumata-rijeka/obavijest-o-promjenama-uvjeta-poslovanja-za-2024-godinu. Poslovni sustavi d.o.o. ne mogu utjecati na poslovnu odluku navedenog trgovačkog društva niti je komentirati, piše u odgovoru Uprave Poslovnih sustava.