Brojni problemi

Posljedice poplave: Index izvan funkcije, Rektorat zatvoren, Riječka gimnazija traži dodatne prostore

Ingrid Šestan Kučić

Rektorat je dio ureda izmjestio na Kampus, a Riječka gimnazija traži alternativu za privremeni smještaj učenika dok se ne saniraju oštećene učioniceRIJEKA – U dijelu riječkih visokoškolskih i obrazovnih ustanova i jučer su se zbrajale štete nakon poplave, ali i u manjem dijelu i dalje vodila borba s prodiranjem vode. Tako su se u studentskom restoranu Index, iz kojeg je ispumpano više od sto litara vode, jučer bavili ispumpavanjem upojnog bunara koji se stalno punio, no na sreću prodor vode u salu restorana je zaustavljen.


Visina štete, kaže ravnatelj Studentskog centra Goran Manestar, još uvijek nije poznata, ali neupitno je da će ona biti ogromna.


– Još uvijek nije sve pregledano. U ponedjeljak će biti pregledane plinske instalacije te električni uređaji, a oni su najskuplji. Sastavljamo popis nastale štete. To je tek prvi popis koji će se sigurno još nadopunjavati, kaže Manestar.
U tom su objektu, koji je danas nakon jednomjesečnog zatvaranja zbog redovnog održavanja trebao biti otvoren, oštećeni podovi, zidovi i uređaji. Do daljnjeg, dodaje Manestar, restoran Index ostaje zatvoren, a studenti pravo na subvencioniranu prehranu mogu ostvariti u obližnjem restoranu Pomorac.


Do daljnjeg ostaje zatvorena i zgrada Rektorata Sveučilišta u Rijeci, jer kako navodi rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, novog prodora vode nije bilo, ali zgrada se mora sušiti.


– Nove količine kiše nisu izazvale nova oštećenja, voda više nije prodirala u zgradu jer su ipak količine u jedinici vremena bile manje. Međutim, zgrada se treba sušiti idućih dana, posebno električne instalacije kako bi bile sigurne za korištenje. Zbog toga ne znamo još kada će se djelatnici moći vratiti u zgradu, ali poslovanje teče redovito kroz rad djelatnika na daljinu ili urede izmještene na Kampus.


Stručnjaci su pregledali zgradu, imamo već prilično jasnu sliku potrebnih radova, a priprema se i elaborat o potrebnoj sanaciji oštećenja kako bismo krenuli što prije. Razmišljamo i o većim zahvatima radi dugoročnog rješavanja rizika od ovakvih situacija koje možemo očekivati zbog klimatskih promjena. Radi se o redizajnu krova koji bi omogućio bolje odvođenje vode s krova i rasterećenje postojećih oluka koji očito ne mogu primati tolike količine u kratkom periodu, objašnjava rektorica.


Oborinska odvodnja bila je i uzrok prodora vode u zgradu Prve riječke hrvatske gimnazije te Gimnazije Andrije Mohorovičića, a jučer je taj objekt ponovo posjetio krovar iz razloga što je tijekom dana curila voda ispred ulaznih vrata.


– Očito na krovu ima nagomilane vode i našla je put do ulaza u zgradu. Kako bismo provjerili o čemu se radi ponovo smo zvali krovara, kaže ravnateljica Riječke gimnazije Jane Sclaunich.


Poplava je u toj zgradi izvan funkcije stavila dvije učionice i knjižnicu, a kako škole koje u njoj djeluju i inače imaju problem deficita prostora, te dvije nefunkcionalne učionice predstavljaju ozbiljan problem. Stoga se traže alternativna rješenja koja će omogućiti redovno odvijanje nastavnog procesa, a riječ je o privremenom smještaju učenika u druge prostore dok se ne saniraju oštećene učionice.