Drugačiji pristup

Posjete u KBC-u Rijeka: Na Kantridi jedan roditelj može biti uz dijete 24 sata, očevi mogu biti na porodu

Sanja Gašpert

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Dopušteno je, dakle, biti uz dijete 24 sata dnevno, jer je ipak riječ o malenim pacijentima kojima prisustvo roditelja zasigurno ubrzava oporavak i pomaže ozdravljenju.RIJEKA – Građanska inicijativa »Tata Roberto i tata Ivan« zalaže se za mogućnost duljeg posjeta roditelja djeci u bolnicama i traže od Ministarstva zdravstva da se ekspertna skupina koja bi o tome trebala raspravljati sastane što prije.


Provjerili smo kako je sa stanjem posjeta i boravka uz pacijente u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, posebice na lokalitetu Dječje bolnice Kantrida gdje se liječe mali pacijenti, djeca do osamnaeste godine života.


Prema informacijama iz riječkog KBC-a, u Dječjoj bolnici Kantrida omogućen je 24-satni boravak jednog roditelja, naravno, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.


Pomaže ozdravljenju
Dopušteno je, dakle, biti uz dijete 24 sata dnevno, jer je ipak riječ o malenim pacijentima kojima prisustvo roditelja zasigurno ubrzava oporavak i pomaže ozdravljenju. Što se tiče ostalih bolničkih odjela, odnosno onih gdje se liječe odrasli pacijenti, posjeti trenutačno nisu dopušteni, a zabrana je nastupila krajem lipnja kada se ponovo povećao broj novozaraženih koronavirusom u cijeloj Hrvatskoj.


– Radi sprečavanja širenja infekcije, uvodi se zabrana posjeta pacijentima na svim lokalitetima KBC-a Rijeka.


Mjera predostrožnosti donesena je sukladno trenutačnoj epidemiološkoj situaciji s ciljem smanjenja mogućnosti prenošenja zaraze. Kretanje u bolnici ograničeno je na nužno uz obavezno korištenje zaštitne opreme. Stanje se prati te će se u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije ponovo omogućiti posjeti na dijelu ili svim odjelima bolnice, ističu u KBC-u Rijeka. Iznimka su posjeti uže obitelji u težim slučajevima oboljenja, odnosno posjeti umirućim bolesnicima.


Riječka je bolnica krajem srpnja objavila kontakt-telefone putem kojih članovi obitelji mogu dobiti informacije o stanju pacijenata smještenih u KBC-u Rijeka. S obzirom na to da posjeti trenutačno nisu dopušteni zbog aktualne pandemije koronavirusa, obitelji se na ovaj način mogu informirati o zdravstvenom stanju svojih članova. Kontakt-telefoni i vrijeme u kojem se na njih može zvati objavljeni su na internet stranici KBC-a Rijeka.


Očevi na porodu


Iz riječkog KBC-a također podsjećaju kako je na Klinici za ginekologiju i porodništvo ponovo dopušteno prisustvovanje očeva na porodu. Uz Petrovu bolnicu u Zagrebu, KBC Rijeka među prvima je početkom svibnja ukinuo zabranu pratnje na porodu.


Naravno, prisustvo oca na porodu moguće je uz uredne medicinske nalaze same trudnice, odnosno ako nije riječ o rizičnoj trudnoći i uz dogovor s liječnicima te poštovanje epidemioloških mjera. Svoja vrata pratnjama na porodu otvorili su i OB Pula, KB Sveti Duh, KBC Split, uz potvrdu o završenom trudničkom tečaju.