Bakar

Posađeno Judino drvo koje će krasiti park Banj

Sanja GašpertBAKAR – Bakarska Turistička zajednica i Grad Bakar priključili su se kolektivnoj akciji sadnje drveća u sklopu nacionalne kampanje »Posadi drvo, ne budi panj«, čime su, istaknuto je, željeli doprinijeti uređenju mjesta, a pritom i podignuti svijest o važnosti očuvanja prirode.


Uz pomoć Komunalnog društva Dobra i učenika Pomorske škole Bakar, u parku Banj posađena su tri uistinu posebna drva neobična imena – Judić (Judino drvo), za koje se, osim što očarava svojom nesvakidašnjom ljepotom, vezuju i brojne zanimljivosti. Ovo neobično vrtno stabalce pruža zadivljujući prikaz bogate proljetne cvatnje tamnoružičastih cvjetova koji se pojavljuju duž same kore, prije samog listanja.


Ovo stablo živi je fosil, kao vrsta je staro više od 100 milijuna godina. Prema predaji cvjetići stabla su krvave suze kojima je stablo od stida zaplakalo kada se o njega objesio Juda. Ime je ipak dobilo po svom porijeklu, a radi se o izmijenjenom francuskom obliku imena »Arbre de Judee«, što znači drvo iz Judeje. U Španjolskoj i Italiji Judino drvo nazivaju stablom ljubavi zbog boje cvjetova i srcolikog oblika listova.