Perpetuum agile

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja na Filozofskom fakultetu predstavio novi digitalni fundus

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Digitalni fundus muzeja osigurava dugotrajnije čuvanje muzejskih predmeta i svojevrsni je iskorak u pružanju muzejske usluge.U sklopu Dana Filozofskog fakulteta u Rijeci koji se obilježava cijeli tjedan Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, partner Filozofskog fakulteta na projektu Perpetuum agile, predstavio je svoju djelatnost – novouspostavljeni digitalni fundus muzeja koji osigurava dugotrajnije očuvanje muzejskih predmeta i svojevrstan je iskorak u pružanju muzejske usluge.


Kako je ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić istaknula, stvaranje digitalnog fundusa započelo je u vrijeme pandemije, a znači dodatnu zaštitu baštine i komunikaciju s javnošću, no projekt je zahtjevan financijski i provedbeno.


Muzej ima oko šezdeset tisuća predmeta, fundus je raznorodan, a dosad je digitalizirano prvih deset posto cjelokupne građe, odnosno oko deset tisuća predmeta.

Na predstavljanju Digitalnog PPMHP-a viši informatičar Muzeja Tihomir Tutek predstavio je mrežne stranice muzeja, odnosno digitalnu zbirku koja omogućuje direktan pristup radu i zbirci muzeja, a osim toga pojasnio je sam proces rada, pripremu i izazove s kojim su se susreli prilikom stvaranje digitalnog fundusa.


Trenutno se tako, pojasnio je, u digitalnome fundusu muzeja nalazi oko deset tisuća predmeta, što je deset posto, a unutar pet godina cilj je osigurati devedesetpostotnu popunjenost.


– Unutar pet godina, cilj je staviti devedeset posto muzejske građe u digitalni fundus uz pripadajući QR kod koji ujedno olakšava pregled muzejske građe i njegovu reviziju.


Digitalni je fundus iskorak u pružanju usluge pregledavanja u visokoj rezoluciji iz vlastita doma, a osigurava i dugotrajnije očuvanje predmeta, kazao je Tutek.Osim djelatnika Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, u stvaranju digitalnog fundusa PPMHP-a angažirani su i studenti Filozofskog fakulteta u sklopu stručne prakse koji pomažu sa skeniranjem građe i unošenjem podataka.


Ovoga tjedna, u sklopu obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta u Rijeci, od 2. do 6. svibnja, brojnim će se aktivnostima i programima obilježiti postojanje Fakulteta, njegov rad i uspjehe, a nagradit će se i izvrsnost nastavnika i studenata.


Među brojnim aktivnostima i programima ovoga će se tjedna tako održati više predavanja iz filozofije, “Metafizika”, “Paradoksi”, “Simbolička logika”, predstavit će se izložba Egon Schiele, Erasmus+ projekt “WAAT”, udruga mladih “Briješ”, održat će se panel rasprava “Kako nas je FFRI pripremio za rad u sustavu odgoja i obrazovanja?”, online tribina “Kako (visoko) obrazovanje učiniti uključivijim i pravičnijim?”, kao i razgovor s alumnijima.


Također, održat će se sportske aktivnosti, kviz o višejezičnosti “Jezikova juha”, promovirat će se časopisi “Psihologijske teme” i novi broj “Časopisa za povijest Zapadne Hrvatske”, a održat će se predavanje o nepoznatom renesansom izdanju Lucićevih “Skladanja”, izložba o Goetheu te interdisciplinarni simpozij “Odabrani fenomeni dugog 19. stoljeća”.


Uz to, u četvrtak će se održati svečana sjednica Fakultetskog vijeća, a predstavit će se monografije “Razgovor između mozga i crijeva: što se događa kad crijeva postanu nervozna i medijskostilistička studija “U svijetu medijskog teksta”, kao i novoosnovani istraživački centar “Riječka stilistička škola”.