MEĐUNARODNA SURADNJA

Pomoć turistima i policiji: U PGŽ stigli »turistički policajci« iz Njemačke, Slovačke i Slovenije

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Strani policajci rade u ophodnjama zajedno s kolegama iz policijskih postaja u Malom Lošinju, Krku i Crikvenici u koje su raspoređeni te pomažu u što boljoj komunikaciji s turistima iz svojih zemaljaRIJEKA – Troje stranih policajaca koji ovog ljeta rade i borave na području Policijske uprave primorsko-goranske i ove godine osigurat će da se strani turisti, ali i domaće stanovništvo, osjećaju što sigurnije i ugodnije. Svoje kolege iz Njemačke – Bavarske, Slovenije i Slovačke predstavili su zamjenik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad i Vlado Haramija, voditelj Službe za javni red.


– Ovakav vid suradnje između policija provodi se od 2006. godine u sklopu projekta »Sigurna turistička sezona«, naglasio je Brnad, dok je Haramija objasnio kako strani policijski službenici rade u ophodnjama zajedno s kolegama iz policijskih postaja u koje su raspoređeni, pomažu u što boljoj komunikaciji s turistima iz svojih zemalja, a po potrebi sudjeluju i u kriminalističkim istraživanjima.


Pozitivna iskustva


Tijekom ovog mjeseca Marijana Kobas, policijska službenica iz Njemačke – Bavarske, bit će na radu u Policijskoj postaji Mali Lošinj/PI Cres, Roman Hajek policijski službenik iz Slovačke na radu u Policijskoj postaji Crikvenica te Ladislav Marentič, policijski službenik iz Slovenije, u Policijskoj postaji Krk je još od 16. srpnja i ostat će do 17. kolovoza.


Redukcija zbog koroneOve godine broj stranih policijskih službenika na području Policijske uprave primorsko-goranske upola je manji nego lani, ali provedba projekta »Sigurna turistička sezona« ipak je nastavljena. Naime, zbog epidemioloških mjera na suzbijanju koronavirusa smanjen je broj stranih policajaca koji tijekom ljetne sezone borave na hrvatskoj obali Jadrana.

U prethodnoj smjeni, u Policijskoj postaji Crikvenica tijekom srpnja boravila je i radila policijska službenica iz Slovačke, Miroslava Adamovič.


Marijana Kobas prvi put sudjeluje u ovakvom projektu, a dosadašnja iskustva su joj izrazito pozitivna.


– Turisti iz Njemačke pozitivno su iznenađeni i zadovoljni kada prepoznaju odoru policajca iz svoje zemlje, kaže Kobas, koja je jako sretna što je prošla na natječaju za »turističkog policajca« i što se nalazi u Hrvatskoj. Sigurno joj je na natječaju, na kojem je bila najbolja, pomoglo i to što odlično govori hrvatski jezik.


Slovački policajac Roman Hajek, koji u ovom projektu sudjeluje već četvrti put, također dobro govori hrvatski jezik.


– Turisti iz Slovačke vrlo su dobro prihvatili ovaj vid suradnje, kaže Hajek, a najčešće mu se obraćaju oko izgubljenih dokumenata, ali traže i informacije vezano za epidemiološku situaciju.


Zajedničke ophodnje


Na Krku je najdulje slovenski policajac Ladislav Marentič koji kaže da često mora prevoditi sa slovenskog na hrvatski, ali su njegova iskustva i suradnja s hrvatskim kolegama, kao i s turistima iz svoje zemlje, odlična. Najvećim dijelom pomaže u vezi s prometom, a u skladu sa svojim ovlastima može pomoći i prilikom određenih provjera, što ubrzava postupak.
Prvi strani policijski službenici u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj bili su iz Austrije, 2007. godine.


Od tada su, uz policiju iz Austrije, na Kvarneru hrvatskim kolegama pomagali policajci iz Slovačke, Interpola, Bavarske (Njemačke), Slovenije, Srbije, Poljske i Rumunjske.


Treba reći da je ovaj model policijske suradnje dobro prihvaćen kako od same policije, tako i od turista. Zajedničke ophodnje hrvatskih i stranih policajaca pokazale su se kao dobar način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, što je ujedno i promocija Hrvatske kao sigurne zemlje i turističke destinacije.


Strani policajci u Hrvatskoj ne primjenjuju policijske ovlasti i njihova je glavna uloga pomoć u komunikaciji sa svojim zemljacima, odnosno s onima kojima treba pomoć pri prijevodu.