GUŽVA NA ŽABICI

Policijski službenici Interpola i Europola ušli u Muzej grada Rijeke. Ne, nije u pitanju kriminal, već – ekskurzija

P. N.

Iza tog pompoznog naslova ne stoji neka ozbiljna policijska intervencija ili, nedajbože, kriminal u muzejskim depopima, već ekskurzija policijskih pregovarača koji su u sklopu seminara u Valbandonu posjetili izložbu o riječkom torpeduRIJEKA – U Muzej grada Rijeke ušli su ovih dana policijski službenici Interpola i Europola, čineći to po službenoj dužnosti. Njihova akcija pokazala se više nego uspješnom, u Muzeju su pronašli upravo ono zbog čega su u njega ušli.


Na svu sreću, iza te pompozne infiormacije koju smo dobili zahvaljujući vriijednom muzejskom djelatniku Velidu Đekiću, ipak ne stoji neka ozbiljna policijska intervencija ili, nedajbože, kriminal u muzejskim depoima, već samo svojevrsna ekskurzija u sklopu stručnog usavršavanja djelatnika Interpola i Europola. Rječ je o skupini policijskih pregovarača koji su posjetili Muzej grada na obostrano zadovoljstvo. Učinili su to u sklopu višednevnoga međunarodnog seminara za policijske pregovarače, koji se sredinom rujna održavao u Valbandonu, u organizaciji Zapovjedništva Specijalne policije Republike Hrvatske.


Osim domaćih predstavnika, na seminaru su sudjelovali policijski pregovarači iz Francuske, Njemačke, Italije, Slovenije, Velike Britanije i većine ostalih europskih zemalja. Seminar u Valbandonu organizira se posljednjih godina kao redovit oblik obrazovanja za tu vrstu policijskih djelatnika, a ovogodišnja je novost da su na njemu prvi put sudjelovali pregovarači iz SAD-a.ž
Stavljajući u obrazovni program posjet izložbi »Riječki torpedo – prvi na svijetu«, u Muzej grada stigla je grupa od gotovo 30 polaznika seminara. Izložbenim prostorom na Žabici proveo ih je muzejski suradnik i ekspert za torpedistiku Goran Pernjek. Pregovarači iz Interpola i Europola zadržali su se na izložbi skoro dva sata.