Jeziv govor mržnje

Policija traži autore gnjusnih prijetnji smrću Nemanji Cvijanoviću: ‘Grafit nije jedini, njemu i obitelji prijetilo se i telefonom’

Damir Cupać, Vladimir Mrvoš

Žao mi je što je moralo doći do ranjavanja policajca na Markovu trgu u Zagrebu kako bi i javnost i mediji počeli shvaćati zbog čega ne smijemo dozvoljavati govor mržnje, kaže ObersnelRIJEKA – Rijeka je multikulturalna, multikonfesionalna, multinacionalna, tolerantna, to su vrijednosti koje su utkane u sam izvor grada. Ali te vrijednosti nisu vječne datosti, to su vrijednosti za koje se treba boriti sve vrijeme jer će uvijek biti onih kojima to smeta. A smeta, između ostalih, onima koji u zadnje vrijeme imaju potrebe šarati natpise na riječka pročelja, na pročelje poliklinike dr. Nikole Ivaniša. Riječ je o natpisima punim mržnje i najgoreg šovinizma.


I dok je riječki dogradonačelnik Nikola Ivaniš kvalificiran ideološki kao »govno crveno«, umjetnik Nemanja Cvijanović prošao je još i gore jer ga je šovinistički autor nacionalno kvalificirao i još mu uputio nedvojbenu prijetnju: »Nemanja Srbine presudit ćemo ti!«. Autor(i) ovog odvratnog uratka, podrazumijeva se, nepismen je jer nije zarezom odvojio vokativ, ali stavio je uskličnik na kraju natpisa jer je svjestan da se prijetnje izriču što glasnije. I potpisao je sve to slovima C i A, što je zaštitni znak Armade.


Budući da je Nemanja Cvijanović postao problematičan za radikalno desnu populaciju, ali i za sve one koji vole sve relativizirati, zbog instalacije zvijezde petokrake na Riječkom neboderu, a što je dio projekta Europske prijestolnice kulture i programskog pravca Doba moći, pitali smo riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela za komentar najnovijega natpisa koji zaziva ona grozna vremena kada se zbog nepoćudne nacionalne, političke ili vjerske pripadnosti zaista presuđivalo metkom, maljem, sjekirom, pilom, nožem…


Umjetnička instalacija
– Prije svega, ova prijetnja Nemanji Cvijanoviću, autoru Spomenika crvenoj Rijeci, ispisana na fasadi nije jedina. Na žalost, Cvijanović i njegova obitelj bili su izloženi brojnim telefonskim prijetnjama, a prijeteće poruke, potpisane s prepoznatljivim amblemom Armade, ostavljane su na nekoliko riječkih fasada. I ova posljednja prijavljena je policiji koja je izvršila očevid i bit će uklonjena čim to dozvoli kiša.


Moram naglasiti da sam tijekom rujna ove godine u nekoliko navrata pisao reagiranja, slao priopćenja, skretao pozornost na opasnost takvog izravnog govora mržnje, ali ni javnost ni mediji nisu imali ama baš nikakvu potrebu glasno progovoriti o tome.


Doslovno, kao da nikog iz javnog prostora nije bilo briga što se Cvijanoviću otvoreno prijeti. Svi su se pravili slijepi i gluhi. Dapače, u trenutku kada je dr. Nikoli Ivanišu, zamjeniku gradonačelnika Rijeke, razbijen prozor i ostavljena poruka mržnje na zidu njegove poliklinike, isto tako potpisana znakom Armade, na sportskim stranicama Novog lista izlazi slika pripadnika Armade koji drže ustašku zastavu i prekriženu zvijezdu kao jasnu aluziju o njihovom stavu prema Spomeniku crvenoj Rijeci koji je, ističem po ne znam koji put, kao umjetnička instalacija bio postavljen na Riječki neboder u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, navodi Obersnel.


On dodaje da je očito bilo važnije neutemeljeno nagađati koga Spomenik crvenoj Rijeci provocira i za čiji račun, nego se baviti time što, eto, netko malo šara po fasadama.


Nemili slučaj


– Žao mi je što je moralo doći do ranjavanja policajca na Markovu trgu u Zagrebu kako bi i javnost i mediji počeli shvaćati zbog čega ne smijemo dozvoljavati govor mržnje. Govor mržnje nisu dječji nestašluci koje ćemo pomesti pod tepih i misliti da se baš ništa od prijetnji neće ostvariti. Nemili slučaj na Markovu trgu, nažalost, samo je rezultat pogrešno postavljenih vrijednosti s kojima se očito borimo na svim razinama društva. Tolerancijom govora mržnje širom otvaramo vrata teroru i ne počnemo li svi, a osobito mediji, govoriti o tome, bojim se da ovaj slučaj neće biti i posljednji, uvjeren je Obersnel.


Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u riječkom Gradskom vijeću Josip Ostrogović poručio je da je zgrožen natpisom na »Benčiću« koji je čisti govor mržnje i prijetnja upućena umjetniku Nemanji Cvijanoviću.


– To je katastrofa koju mora osuditi svaki civiliziran čovjek. Svatko od nas i svi zajedno moramo zaustaviti radikalizaciju društva. Možemo se mi ne slagati politički, ali moramo imati konsenzus oko temeljnih vrijednosti, a dio tih vrijednosti je i borba protiv radikalizma o kojemu svjedoči i ovaj neprimjereni i nedopustivi natpis. Mislim da se u Rijeci nitko ne treba bojati zbog bilo koje pripadnosti, ocjenjujem da je to djelo čovjeka čiji je način razmišljanja u manjini, ali takve stvari treba uvijek osuditi. Očekujem i da policija što prije odradi svoj dio posla i pronađe počinitelja ili počinitelje i da se i na taj način pošalje poruka da su takve stvari neprihvatljive u civiliziranom društvu, poručio je Ostrogović.


PU primorsko-goranska: Policijski izvidi u tijeku


Kada je riječ o rezultatima policijske istrage o ispisanim grafitima na poliklinici Ivaniš, odnosno na zidu u Krešimirovoj ulici koji su upućeni Nemanji Cvijanoviću, iz Policijske uprave primorsko-goranske dobili smo sljedeći odgovor:


– Nastavno na dostavljeni upit obavještavamo vas da su u tijeku kriminalistička istraživanja u vezi s pronalaskom počinitelja, kao i utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih uz događaje koje ste naveli. Budući da su policijski izvidi i dalje u tijeku, u interesu ishoda istih nismo u mogućnosti iznositi detalje dosadašnjeg tijeka kriminalističkih istraživanja, kaže se u odgovoru PU primorsko-goranske.