Sigurna turistička destinacija

Policajci iz Slovenije i Slovačke patroliraju Kvarnerom 

Vladimir Mrvoš

Strani policijski službenici i ovog ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje sudjeluju u projektu ''Sigurna turistička destinacija''RIJEKA – Svaku turističku sezonu, redovni gosti turističkih središta na Jadranu  uz strane goste, su i pripadnici njihove nacionalne policije. Tako su i ove godine u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj predstavljeni strani policijski službenici koji i ovog ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje sudjeluju u projektu ”Sigurna turistička destinacija”, koji je do  ove godine nosio  naziv ”Sigurna turistička sezona”.


Od 2006. godine na hrvatsku obalu u ljetnih mjesecima za vrijeme turističke sezone dolaze strani policijski službenici, i to upravo iz zemalja iz kojih dolazi i najveći broj turista u Hrvatsku, kako bi pomogli hrvatskim kolegama i svojim sugrađanima kroz komunikaciju i savjetima te u drugim preventivnim i policijskim aktivnostima. Do sada je u projektu sudjelovalo više od 20 zemalja, među kojima je i Republika Kina, a od početka provedbe projekta pa do kraja prošlogodišnje sezone na hrvatskoj obali boravilo je 839 stranih policijskih službenika.


Na područje u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske prvi strani policajci došli su 2007. godine iz Austrije, a ove godine boravit će troje stranih policijskih službenika. Dvoje iz Republike Slovačke, Roman Hajek od 30. lipnja do 31. srpnja u Policijskoj postaji Crikvenica i zamijenit će ga sljedeći mjesec, od 1. kolovoza do 1. rujna, kolegica Kristina Holecova, dok je u Policijskoj postaji Krk od 16. srpnja do 17. kolovoza raspoređen policijski službenik iz Republike Slovenije Dragan Butara.
Načelnik Policijske uprave Tomislav Dizdar prilikom predstavljanja projekta naglasio je kako je sigurnost građana, pa tako i svih turista, najvažnija zadaća hrvatske policije. Tako prema mnogim ekonomskim i turističkim istraživanjima taj čimbenik predstavlja visoki prioritet kod turista prilikom izbora destinacije za odmor.


– Naši susjedi Slovenci po zastupljenosti na Kvarneru na visokom drugom mjestu, stoga su i izabrani biti dijelom ovog projekta. Slovacima je također Kvarner omiljena turistička regija i slovački policijski službenici dio Projekta su još od 2009. godine.


Ispunjavanjem cilja da se kroz izravnu komunikaciju sa stranim turistima, njima omogući ugodan i siguran boravak te ujedno preveniraju počinjenja kaznenih djela i prekršaja, ovaj projekt potvrdio je svoju kvalitetu i prešao hrvatske i europske granice. Neke od stranih zemalja ga i kopiraju te prilagođavaju svojim uvjetima pa vjerujem da će on trajati i razvijati se istom kvalitetom još dosta godina, zaključio je Dizdar.