25. naraštaj

Polaznici Ratne škole obišli Rijeku, Opatiju i Grobnik: Do sigurnosti sinergijom vojnih i civilnih znanja

Edi Prodan

Susret na Grobniku s Državnom intervencijskom postrojbom Civilne zaštite Rijeka

Susret na Grobniku s Državnom intervencijskom postrojbom Civilne zaštite Rijeka

Studijska putovanja polaznika Ratne škole dio su redovite nastave u sklopu koje se polaznici upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem županija i gradova, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanjaJubilarni, 25. naraštaj polaznika Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Franjo Tuđman” danas je boravio u tradicionalnom posjetu Rijeci.


Spomen-soba


Kao i prijašnjih godina prva stanica posjeta bio je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, točnije Spomen-soba posvećena Domovinskom ratu i ulozi riječkih brigada u njemu.


– Ove akademske godine obilježavamo četvrt stoljeća postojanja, kao i školovanje jubilarnog, 25. naraštaja Ratne škole, koju pohađa 15 polaznika od kojih je njih šest iz inozemstva.
Riječ je o pripadnicima oružanih najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti od kojih su po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan iz Slovenije i Crne Gore.


Od hrvatskih polaznika najviše ih je, petorica, iz Hrvatske vojske, ali tu su i pripadnici policije, vatrogasne zajednice te Crvenog križa, istaknuo je brigadir Mijo Kožić, načelnik ratne škole.


Riječ je o tradicionalnom susretu, dijelu šireg angažmana u nizu gradova i županija među kojima se nalazi i Rijeka, a kojima je cilj postići što je moguće veću sinergiju civilnih i vojnih znanja, odnosno angažmana.


– Studijska putovanja polaznika Ratne škole dio su redovite nastave u sklopu koje se upoznajemo s povijesnim i aktualnim stanjem županija i gradova koje posjećujemo, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja te razmjenom iskustava.


Na taj način razvijamo nove kompetencije domaćih i inozemnih polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini, dodao je Kožić.


Nakon uvodnog dijela, druženja s ratnim zapovjednicima postrojbi Primorsko-goranske županije iz Domovinskog rata i predavanja “Primorsko-goranska županija u Domovinskom ratu” u obilazak stalnog postava zbirke Domovinskog rata poveo ih je autor postave Ivo Mileusnić.


Upoznavanje Rijeke


Iz Povijesnog i pomorskog muzeja krenulo se u obilazak Rijeke, gdje se, sa zadržavanjem na pojedinim postajama kao što je to primjerice bio Koblerov trg, goste upoznalo s dinamičnom povijesti Rijeke, njezinim kulturnim i povijesnim znamenitostima, a taj dio posjeta završio se na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, gdje su zapalili svijeće za 206 poginulih.


Susretu su prisustvovali riječki dogradonačelnik Goran Palčevski, savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva PGŽ-a Zlatko Mihelec, potom Tomislav Dizdar, brigadni general Frano Primorac, brigadiri Stanislav Linić i Ivan Smojver, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora – zajednice udruga satnik Igor Majetić, njegov zamjenik brigadir Neven Cugelj te pukovnik Branko Plukavec.


U četvrt stoljeća Ratnu školu završila su 334 polaznika, među dominantno muškarcima i devet žena, 271 polaznik bio je iz Hrvatske, 63 iz inozemstva.


Posjet Grobniku


Nakon Rijeke, i Opatije, koja je u jutarnjim satima bila prva na redu obilaska, a gdje ih je posebno zanimao začetak organiziranog bavljenja turizmom u Hrvatskoj, polaznici Ratne škole su se na Grobniku upoznali s Državnom intervencijskom postrojbom Civilne zaštite Rijeka čiji su se pripadnici nedavno vratili iz Turske, gdje su participirali u iznimno teškom poslu traganja i spašavanja ljudi stradalih u potresu.


S ulogom i postignućima Intervencijske postrojbe CZ-a goste je upoznao njezin voditelj Siniša Badovinac.