Delegacija časnika

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” posjetili Rijeku

Edi Prodan

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

U tijeku je školovanje 22. naraštaja koje pohađa 18 polaznika iz Hrvatske te njih pet iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Sjeverne Makedonije, za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnostiRIJEKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka župan Zlatko Komadina i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović primili su polaznike Ratne škole »Ban Josip Jelačić« koje je predvodio načelnik Mijo Kožić.


Ratna škola »Ban Josip Jelačić« najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga, kao i druge državne dužnosnike. U tijeku je školovanje 22. naraštaja koji pohađa 18 polaznika iz Hrvatske te njih pet iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Sjeverne Makedonije.


Cilj školovanja je obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti, posebno iz domene strateškog planiranja. Osim časnika Oružanih snaga, među njima su i djelatnici Ministarstva vanjskih poslova, Ravnateljstva policije kao i Hrvatske vatrogasne zajednice.
S osobnom iskaznicom Primorsko-goranske županije, kao i Grada Rijeke, goste koji su u planu posjeta imali i odlazak u Istarsku županiju, upoznali su Komadina i Filipović. Župan je posebno istaknuo prirodne posebitosti županije, ali se istodobno s nemalo zebnje posvetio i demografskim trendovima, kao i činjenici da je velik dio privrede zasnovan na vrlo osjetljivom turizmu.


– Standardom, zaposlenošću, kao i prirodnim osobinama daleko smo bolji od prosjeka. Na žalost, u tu se konstataciju ne može uvrstiti činjenicu da na godišnjoj razini gubimo tisuću stanovnika što izaziva brojne probleme, naglasio je župan Komadina.


Dogradonačelnik Filipović je pak gostima detaljno izložio sadržaj EPK procesa, ali i karakter grada Rijeke.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN– S pravom nosimo titulu europske prijestolnice kulture jer Rijeka je kroz svoju noviju povijest, u kojoj se u stotinjak godina izmjenjalo sedam država, izgradila jedan apsolutno multikulturalni i nadasve tolerantni karakter. U potpunosti smo Luka različitosti, kako glasi slogan EPK, a nadamo se da će početkom iduće godine u nju uploviti i obnovljeni brod »Galeb« koji se uz svoju zanimljivu povijest može pohvaliti činjenicom da je kao jedini ratni brod ikad 1953. godine uplovio u Temzu, naglasio je Filipović, ujedno zaželjevši da polaznicima škole ovo ne bude jedini posjet Rijeci, da ga ponove zbog neke od 600 predstava i programa koji su organizirani unutar EPK.


Goste je dočekao i skoro cjelokupni zapovjedni kadar postrojbi iz PGŽ-a koje su sudjelovale u Domovinskom ratu.


U njihovo ime skupu se obratio brigadir Stanislav Linić koji je posebno naglasio veliki mobilizacijski odaziv stanovništva županije, kao i uspješnost u obavljanju postavljenih zadataka te samo oslobađanje ovog dijela domovine.


Sa sličnim su se mislima, naglašavajući i dobru suradnju s pripadnicima drugih naroda i vjeroispovijesti, nazočnima obratili brigadni general Frano Primorac i Tomislav Dizdar, načelnik PU PGŽ-a.