EKOLOŠKA AKCIJA

Polaznici ljetne škole Mladih Crvenog križa bacili u more 400 glinenih EM kugli

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

 Plaža Grčevo na Pećinama obogaćena je efektivnim mikroorganizmima.Na stepenicama koje vode s Plumbuma prema plaži Grčevo na Pećinama, u ponedjeljak u popodnevnim satima, pažnju su izazvala djeca s kašeta punih glinenih kuglica.


Naime, u sklopu Ljetne škole mladih Crvenog križa Rijeka na kojoj sudjeluje 25 djece od 10 do 15 godina, na plaži Grčevo, polaznici Ljetne škola bacali su u more EM kugle koje su napravljene u sklopu eko akcije Crveni križ u “plavom okviru” koja je održana 24. svibnja na području Pećina.


Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka, donirala je Efektivne mikroorganizme i glinene cigle od kojih su učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Učeničkog doma Sušak napravili 400 glinenih EM kugli.
Foto Vladimir Mrvoš


Dva mjeseca nakon što su se kugle osušile, bile su spremne za bacanje u more!


Efektivni mikroorganizi su projekt prof. dr Teruo Higa iz Japana koji je otkrio, proučio i razvio EM koji se sastoji od raznih učinkovitih, korisnih i nepatogenih mikroorganizama proizvedenih prirodnim putem, koji nisu kemijski sintetizirani niti dobiveni genetičkim inžinjeringom.


Dolaze u tekućem obliku, imaju široku primjenu, nema negativnih učinaka, korisni su za biljke, životinje, ljude. U našem okruženju danas prevladavaju mikroorganizmi odgovorni za truljenje organske tvari koji uzrokuju bolesti kod organizmima.


EM ima potencijal da suzbija mikroorganizme uzročnike truljenja i da ovisno o uvjetima dominira u ovoj sferi te reanimira okolicu kroz proces fermentacije za razliku od procesa truljenja, a živi organizmi, kao i anorganski materijali su u tom slučaju sposobni da spriječe propadanje materijala.


Pod propadanjem materijala ovdje se misli na djelovanje aktivnog kisika ili slobodnih radikala kroz koje organizam i anorganski materijali korodiraju (npr. korozija željeza).


Foto Vladimir Mrvoš


EM se na taj način može smatrati i kao antioksidans. Tehnologija bazirana na efektivnim mikroorganizmima primjenjuje u preko 130 zemalja svijeta, a u 12 zemalja primjenjuje se kao državni program u ekološkom uzgoju i proizvodnji zdrave hrane.


EM tehnologiju mnogi smatraju i imunosistemom Zemlje jer njenom primjenom osiguravamo čiste vode, tlo i zrak te zdrav razvoj ljudskoga, biljnog i životinjskog svijeta.


Njome je moguće neutralizirati štetno djelovanje teških metala, radijacije, elektromagnetskog zračenja, štetnih isparavanja i plinova nastalih kemijskim reakcijama u otpadnim vodama, na odlagalištima otpada, u industriji itd.


Efektivni mikroorganizmi svojim antioksidacijskim procesima utječu na zdravlje kod ljudi, jačaju imunitet i u suradnji sa prirodnim procesima osiguravaju zdravo stanje organizma, otpornost na bolesti te usporavaju proces starenja.


Za primjer se može navesti Okinawa, Japan gdje se EM tehnologija primjenjuje u svakodnevnom životu i gdje živi preko 15.000 stogodišnjaka,čija se dugovječnost između ostalog može pripisati i toj tehnologiji.


– Broj pripremljenih kugli sadrži dovoljno efektivnih mikroorganizama koji će zasigurno pridonijeti da more ostane izvrsne kakvoće, objasnili su nam mladi polaznici Ljetne škole.


– Osim eko karaktera Ljetne škole na kojoj ćemo i reciklirati stare majice i od njih izrađivati torbe, naglasak je stavljen na učenje i primjenu prve pomoći u svakodnevnom životu te razvoju i njegovanju humanih vrednota, rekla nam je Ana Delonga, koordinatorica rada s mladima iz gradskog društva Crvenog križa Rijeka.


Foto Vladimir Mrvoš


Kroz cijelu povijest Crvenog križa Rijeka, dugu 130 godina, rad s mladima uvijek je imao značajno mjesto.


Današnji programi za mlade namijenjeni su aktivnim članovima koji su okupljeni u Klub mladeži i Terensku jedinicu kao i polaznicima dječjih vrtića, škola i fakulteta.


Provode se temeljem Pravila o radu Terenske jedinice i Pravila o radu klubova, a koordinira ih Komisija za rad s mladima. Komisiju čine predstavnici dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova među kojima su odgajatelji, učitelji, pedagozi i psiholozi, medicinske sestre ali i predstavnici mladih članova Crvenog križa.


Foto Vladimir Mrvoš


Članovima Kluba najčešće postaju učenici 7. i 8. razreda, nakon sudjelovanja na ljetnom kampu mladih ili natjecanju ekipa mladih Crvenog križa.


Kroz rad Kluba članovi uče o povijesti, idejama i načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te sudjeluju u svim aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.


Nakon navršenih 16 godina, oni koji se uz dotadašnja znanja i vještine žele dodatno educirati i pripremati kao članovi interventnih ekipa za djelovanje u katastrofama mogu to učiniti kroz Terensku jedinicu Crvenog križa.