Upoznavanje

Polaznici Katoličke OŠ “Josip Pavlišić” posjetili Novi list

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Upoznali su se s osnovnim elementima medijske kultureUčenici Katoličke osnovne škole »Josip Pavlišić« iz Rijeke, predvođeni učiteljicama razredne nastave Ivanom Radošević i Dajanom Weiss, posjetili su Novi list.


Uz upoznavanje s radom jedne od najznačajnijih medijskih kuća u Hrvatskoj, praćenja nastanka novinskog teksta od pisanja novinara do tiskare, cilj posjeta bio je i upoznavanje s osnovnim elementima medijske kulture, kao i s modalitetom rada jedne od svega tri tvrtke u Hrvatskoj koje u aktivnom statusu imaju novinsku tiskaru.


Posebno zanimanje učenika privukli su brzina i značaj transformacije rada u tiskanom novinarstvu provedene u zadnjem desetljeću prošlog stoljeća.
Od stroja kojim se u olovnom slogu za tisak pripremalo tekstove, do CTP uređaja, koji je u Hrvatskoj prvi u svoj rad implementirao upravo Novi list, što digitalni sadržaj transferira na tiskarske ploče.


U tih se nekoliko godina više od pola tisućljeća Gutenbergove galaksije prevelo u digitalno doba na čijim su temeljima nastali, današnjim generacijama učenika najbliži, web sadržaji, kao i sve ono što se pronalazi na društvenim mrežama.


Posjet učenika dva četvrta razreda, ukupno njih 29, završen je u tiskari u kojoj se svakog dana, u kasnim večernjim satima, tiskaju čak četiri dnevnika koji se plasiraju u tri države, po čemu je Novi list uistinu rijedak primjer i u kontinentalnim okvirima.